A murit Akebono, uriașul hawaian. Sportivul care a creat punți între SUA și Japonia: “Ne-a unit pe toți”
Cristian Munteanu | Publicat: 11.04.2024 12:15 | Actualizat: 11.04.2024 18:22
Chadwick Ha’aheo Rowan, Akebono, primul străin care a atins titlul de Yokozuna în sumo, a decedat din cauza unei afecțiuni la inimă. Probabil mai cunoscut din galele K-1 ale anilor 2000, hawaianul a fost unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai Japoniei din anii ’90.
Sumo este singurul sport din Japonia în care atleții de top sunt venerați. Iar, pentru oamenii din Țara Soarelui Răsare, un străin care ajunge “Yokozuna” este ceva special. Din acest motiv, Akebono, primul gaijin (n.r. – persoană din afara Japoniei) a reprezentat extrem de mult pentru cultura acestui sport.
Primul străin ajuns Yokozuna
Pentru cine nu a văzut niciodată o luptă de sumo, pe scurt ea este o reminiscență a Japoniei din cărțile lui James Clavell. Autorul celebrului roman “Shogun”, acum ecranizat pe o mare platformă de streaming, a închis într-un chihlimbar țara asiatică a începutului de an 1600.
Ei bine, sumo, cu o istorie de peste 2.000 de ani, devine sport profesionist de abia în perioada Edo, care începe în anul 1603. Atunci sumo se întinde ca un covor de flori de cireș peste Japonia. Mai târziu vor apărea delimitările spațiului în care se desfășoară lupta, numit dohyo, gradele pe care le pot atinge rikishi (n.r. - luptătorii).
Regulile sunt simple. Cei doi combatanți trebuie să se scoată din zona dohyo-ului, un cerc din diametru de 4.55 metri, împingându-se, sau să-și culce rivalul la pământ. Nu ai voie să strangulezi, tragi de păr, îndoi degete, lovești în zone sensibile, bagi mâna în ochi, dai cu pumnul sau să îl lovești pe cel din fața ta, simultan, cu palmele peste urechi.
Chadwick Ha’aheo Rowan, născut în Hawai, arhipelagul care aparține SUA, a fost văzut, la un concurs de baschet, de șeful unuia dintre multele școli de sumo din Japonia. Statura hawaianului era impresionantă și atunci, iar din acest motiv a fost recrutat.
Omul care i-a șlefuit destinul în sportul japonez a fost Takamiyama, un alt luptător hawaian, care însă nu ajunsese niciodată Yokozuna. Chadwick și-a schimbat numele, pentru a le fi mai ușor de pronunțat asiaticilor. Sub îndrumarea lui Takamiyama, după doar doi ani de sumo, Akebono a ajuns în prima divizie. Era anul 1990.
Trei ani a luptat uriașul de 230 de kilograme în turneele de rang înalt ale celui mai urmărit sport din Țara Soarelui Răsare. Stilul său, bazat mai puțin pe tehnică și mai mult pe forță pură, era elogiat. Sigur, erau și detractori care cereau ca sumo să rămână un sport eminamente japonez, dar lumea evolua și nu se sinchisea de aceștia.
- Ca să ajungi Yokozuna trebuie să câștigi două turnee consecutive din postura de ozeki sau măcar să ai un bilanț de 13 victorii și 2 înfrângeri în ambele. Rangurile în sumă sunt: Jonokuchi, Jonidan, Sandanme, Makushita, Juryo, Maegashira, Komusubi, Sekiwake, Ozeki, Yokozuna
În 1993, Akebono devine primul rikishi străin din istoria acestui sport care primește titlul de Yokozuna. Practic, hawaianul devine nemuritor în istoria de milenii a sumo-ului. Într-o țară în care samuraii erau divinizați, continuatorii lor moderni, luptătorii de sumo, aveau și ei parte de o mulțime de avantaje.
Banii din câștigarea unui turneu nu erau foarte mulți, doar 60 de mii de euro. Dar Yokozuna ia un premiu special pentru fiecare luptă câștigată în toate yusho (n.r. - turneu) ulterioare. De asemenea, salariul unui sportiv ajuns la acest rang este de 25 de mii de euro pe lună.
În plus, un Yokozuna primește un însoțitor personal, facilități speciale de antrenament, cazări de lux, mașini, ceasuri, de la sponsori. Deci, pe scurt, un luptător ajuns în vârful ierarhiei se va retrage cu câteva milioane de euro în bancă. Dar, mai important, cu respectul și admirația unei țări întregi.
Rivalitatea cu Takanohana și Wakanohana
Sumo-ul era într-un vid de putere la sfârșitul anului 1992. Asahifuji Seiya era pe care să se retragă, iar lupta pentru un nou Yokozuna se dădea între Akebono, Takanahona și fratele celui din urmă, Wakanohana.
De-a lungul celor 35 de ani petrecuți în Japonia, Akebono a întărit legăturile culturale dintre Statele Unite și patria sa adoptivă, unindu-ne pe toți prin sport Rahm Emanuel, ambasador SUA în Japonia
Cei doi japonezi, deși susținuți de o țară întreagă, aveau mari probleme în a se impune în turnee din cauza fizicului lor modest. Takanohana măsura 1,85m și cântărea 154 de kilograme, în timp de fratale său, Wakanohana, avea “doar” 1,80m și 134 de kilograme. Akebono era mai greu cu aproape 100 de kilograme decât el.
Hawaianul s-a impus în turneul din noiembrie 1992 și în cel din ianuarie 1993, câștigându-și astfel dreptul de a fi Yokozuna. Akebono era pur și simplu o stâncă de care se loveau toți japonezii. Numai frații Takanohana și Wakanohana putea să-i facă față, grație tehnicii lor imense.
De altfel, rivalitatea dintre cei trei a fost și momentul în care sumo a devenit atât de popular și în Europa. Canale mari de sport au transmis acest sport, atât de nișat, pe “bătrânul continent”. Doar un an mai târziu, și Takanohana devenea Yokozuna. În 1998, făcea acest pas și fratele său, Wakanohana. A fost una dintre perioadele cele mai intense și spectaculoase din sumo.
După cele 11 turnee câștigate, Akebono a început să dea semne de uzură. Multiplele lovituri și, implicit, accidentări, îl făceau să piardă unele competiții. Așa că, în 2001, luptătorul s-a retras din sumo, renunțând, astfel, la titlul de Yokozuna. Acesta nu poate fi pierdut niciodată, însă e onorabil să părăsești sportul când nu te mai poți ridica la cerințele acestui rang.
Akebono, grație statutului său, a fost o scurtă carieră în televiziune, acolo unde a fost invitat special la mai multe show-uri sportive. De asemenea, uriașul hawaian a luptat în turnee de K-1, acolo unde a fost, de obicei, învins de mai experimentații săi adversari.
La doar 54 de ani, primul luptător de sumo din afara Japoniei devenit Yokozuna, a decedat din cauza unor probleme cu inima.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.