special Bart Conner, soțul Nadiei Comăneci: “Am întrebat dacă e Ecaterina Szabo și mi-a spus că da”. FBI-ul s-a implicat în acest caz. Cristian Munteanu îți spune povestea falsificării identității unei mari gimnaste române
Cristian Munteanu | Publicat: 16.04.2024 15:30 | Actualizat: 27.04.2024 12:50
Ecaterina Szabo (56 de ani) a fost, fără îndoială, una dintre legendarele gimnaste ale României. Rămâne celebră performanța ei de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, când a obținut patru medalii de aur și una de argint. În 1981, la un turneu în SUA, România a trimis o altă sportivă, Lavinia Agache (56 de ani), în locul Ecaterinei.
Cariera Laviniei Agache nu a fost lipsită de medalii și de controverse. Campioană olimpică cu echipa, la JO Los Angeles 1984, Lavinia a avut rezultate deosebite și la individual. E suficient să amintim doar medalia de bronz de la sărituri, câștigată în cadrul aceleiași competiții.
A plecat în SUA cu pașaportul altei persoane
Comparată deseori cu Ecaterina Szabo, starul gimnasticii românești din acei ani, câștigătoare a 20 de medalii olimpice, mondiale și europene, Lavinia a învins-o pe aceasta trei ani la rând. Se întâmpla în 1981, 1982 și 1983, la naționalele României. Doar un an mai târziu, în 1984, Ecaterina Szabo câștigat patru medalii de aur și una de argint la JO de la Los Angeles, record al acelei competiții.
Prima controversă din cariera Laviniei Agache a venit în 1981. Și nu a fost deloc una minoră. Sportiva noastră ar fi putut face ani grei de pușcărie.
În ianuarie 1981, americanii au organizat competiția International Gymnastics Classic, acolo unde și noi puteam înscrie o sportivă. Federația Română de Gimnastică, la ancheta ulterioară făcută de revista International Gymnastics, a spus că varianta inițială a fost Cristina Grigoraș.
Pentru că aceasta a devenit indisponibilă, românii s-au reorientat. Așa au ajuns la Lavinia Agache, și la recomandarea antrenorilor Bela și Marta Karolyi. Numai că pașaportul cu care s-a prezentat gimnasta noastră la aeroport era al... Ecaterinei Szabo.
Cum pe atunci nu existau camere, internet, etc., ofițerii vamali din SUA nu și-au dat seama de acest “furt” de identitate. Pe 28 ianuarie 1981, delegația României intra pe pământ american.
Vârstele fragede ale celor două, aproape 13 ani, făceau ca diferențele faciale să fie neglijabile, dar înălțimea era cea care ar fi putut zădărnici planurile românilor. Lavinia Agache avea cel puțin cinci centimetri mai mult decât Szabo.
Gazdele americane, atente la alte detalii, au observat că în pașaportul Ecaterinei Szabo scria că data nașterii este 22 ianuarie. Așa că pe 28, seara, la hotel, au organizat o petrecere frumoasă în care i-au cântat și urat Laviniei Agache “La Mulți Ani”, crezând că este Ecaterina Szabo.
I-au oferit și un cadou cu ocazia împlinii vârstei de 13 ani, iar delegația noastră a continuat jocul identităților schimbate. Laviniei i s-a spus că americanii i-au organizat o petrecere în avans, ziua ei fiind pe 11 februarie.
Amy Koopman: “Aceea nu este Szabo, ci Agache”
O singură persoană și-a dat seama că Lavinia a venit în locul Ecaterinei. Gimnasta americană Amy Koopman. Ea concurase împotriva lui Szabo într-un turneu demonstrativ din Japonia, în 1980, și din acest motiv le putea deosebi.
Îmi amintesc că în sala de pregătire ne uitam la sportivele din România, ca să vedem ce exerciții au, iar Amy Koopman mi-a spus: <Aceea nu este Ecaterina Szabo, ci Lavinia Agache> Kathy Johnson-Clarke, fostă gimnastă SUA
Aceste vorbe au ajuns și la urechile lui Bart Conner, cel care avea, peste ani, în 1996, să devină soțul Nadiei Comăneci. Comentator al postului NBC, Bart s-a decis să lămurească această dilemă.
Așa că a întrebat un membru din delegația nostră, Emilian Nicula, care știa engleză, dacă aceea este Ecaterina Szabo. Acesta i-a confirmat. Mai mult, Lavinia Agache, care auzise conversația, și probabil intuise la ce se refereau cei doi, a zâmbit și a spus: “Szabo”.
Sigur că am crezut. Mie mi-a confirmat și Emilian Nicula, campion european de juniori. Toată competiția ne-am mirat de cât de bună este această gimnastă din România Bart Conner, soțul Nadiei Comăneci
În timpul concursului, care s-a disputat pe 31 ianuarie și 1 februarie, directorul acesteia i-a întrebat pe oamenii de securitate, pe cei care se ocupaseră de preluarea și cazarea delegației noastre, dacă sunt siguri că micuța gimnastă este Ecaterina Szabo. Aceștia i-au răspuns că <da, fără îndoială, pentru că are pașaportul care atestă asta>.
Nimeni nu se gândea că un stat ca România poate să schimbe identitatea unor sportive, mai ales că turneul International Gymnastics Classic nu era deloc unul important. Lavinia Agache a ocupat, la final, locul trei la individual compus.
- Legea SUA spune că: “oricine știe sau ajută o persoană, care își atribuie identitatea alteia, să intre pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, poate fi găsit de fraudă. Dacă este urmărit penal pentru această faptă și dovedit vinovat, respectivul riscă până la cinci ani de închisoare
Însă lucrurile nu s-au oprit aici. După ce se terminase concursul, interpretul, care auzise o discuție între membrii delegației române, în care aceștia i-au spus Laviniei <Lavinia>, și nu Szabo, a mers la Don Peters, directorul competiției. I-a spus adevărul.
Motivul delegației române pare să fi fost un contract încheiat cu Federația Română de Gimnastică, în care se specifica faptul că Ecaterina Szabo trebuia să vină în SUA.
FBI a intrat pe fir, pentru că un cetățean intrase pe teritorul USA cu altă identitate, dar a abandonat pista după ce Federația Americană de Gimnastică a cerut ca situația să fie trecută sub tăcere. Relația bună a lui Nicolae Ceușescu cu Statele Unite ale Americii nu merita să fie supusă unor tensiuni inutile.
Singurul moment în care cineva s-ar uita la pașaportul unui sportiv este acela în care apare un semn de întrebare legat de identitate. În cei mai mult de 30 de ani de experiență, nu am auzit niciodată de așa ceva Roger Counsil, director executiv al Federației Americane de Gimnastică
Pe 5 martie 1981, echipa României a fost din nou invitată în SUA, pentru competițile “Nadia ‘81” și “Cupa America”. În componența lotului de gimnastică au fost și Lavinia Agache, și Ecaterina Szabo. Cel mai surprins om din arenă a fost Bart Conner, soțul Nadiei Comăneci.
Într-o pauză de la probele sale a mers la competiția fetelor. Când a fost anunțată Ecaterina Szabo de crainicul arenei, el s-a așteptat să o vadă pe copila din urmă cu o lună.
Am vrut să-i fac un semn micuței prietene pe care o văzusem în urmă cu o lună, de la Los Angeles. Dar nu era aceeași persoană Bart Conner, soțul Nadiei Comăneci
Și s-a făcut lumină și cu privire la locul 3 pe care l-a ocupat Lavinia Agache, aka Ecaterina Szabo, la International Gymnastics Classic. Cheryl Grace, directoarea “Nadia ‘81”, s-a apropiat de Lavinia. Americanca o învăța limba engleză pe Agache, iar sportiva noastră îi spunea cuvintele corespondente în română.
Lavinia a recunoscut că, cu o lună în urmă, a fost prezentată drept o altă gimnastă. Cheryl Grace deja știa acest lucru, pentru că le văzuse pe ambele, Agache și Szabo, una lângă alta. Însă a avut o altă curiozitate. De ce programul româncei a fost mai slab în februarie decât în martie?
Nu voiam ca o altă sportivă să primească laude pentru ceva ce am muncit eu Lavinia Agache, campioană olimpică
Acesta a fost și momentul, martie 1981, în care Marta și Bela Karolyi au rămas în SUA. Deși a fost întrebat de NBC de ce delegația României a folosit o altă identitate pentru Lavinia Agache, Bela a refuzat să răspundă, mai ales că, în ochii regimului comunist de la București, era un dezertor. Iar fiica lor, Andreea, în vârstă de șapte ani, era încă în România.
I-au falsificat și pașaportul
Al doilea caz controversat din cariera Laviniei Agache a fost tot în 1981. Veneau campionatele mondialele. Deși trebuiau să se dispute în Mexico City, din cauza lipsei de fonduri, sud-americanii pierduseră organizarea. Așa că au intrat pe fir rușii.
Limita de vârstă pentru a participa la un Campionat Mondial pentru senioare era de 15 ani împliniți. Numai că Lavinia Agache avea doar 13 ani în noiembrie 1981. Dar autoritățile de la București nu s-au sinchisit. I-au făcut un pașaport fals și gimnasta a făcut parte din lotul României.
Chiar și așa, nu a putut ajuta prea mult delegația țării noastre. Am terminat pe locul patru pe echipe, iar Lavinia nu a reușit să obțină nicio medalie la individual. Cel mai aproape a fost în finala de la sărituri, acolo unde a terminat pe cinci.
Însă Lavinia Agache a fost doar o “deschizătoare de drumuri” în această practică. Celelalte gimnaste din România cărora li s-a falsificat vârsta de-a lungul timpului au fost Gina Gogean, Alexandra Marinescu și Daniela Silivaș.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.