exclusiv “Mă duc să-i cuceresc, tată!”. Culisele transferului lui Drăgușin și documente confidențiale, prezentate de Costin Ștucan în primul său text pentru iAMsport.ro
Costin Ștucan | Publicat: 11.01.2024 13:59 | Actualizat: 15.01.2024 08:05
iAMsport.ro publică astăzi culisele transferului lui Radu Drăgușin la Tottenham, motivele pentru care fotbalistul român a refuzat gigantul german Bayern Munchen și documente neștiute semnate de jucător și impresarii săi, prin care erau împărțiți banii obținuți în carieră.
“Nu-mi vine să cred că am refuzat Bayern Munchen! Îți dai seama?! Bayern Munchen! Și ofereau și salariu mai mare”, spune agentul Florin Manea în telefon, într-o discuție cu fratele său, Costin.
Apoi scapă o poantă, semn că în genele sale a rămas o parte din tatăl lor, mucalitul Nae Manea: “Îți dai seama că l-am mai escrocat pe Daniel Levy de niște bani. A fost foarte încântat. Ne-a mulțumit că am ales Tottenham”.
Cum a ajuns Bayern să se bată pentru Drăgușin
Lângă Manea, clientul său Radu Matei Drăgușin tocmai își ia la revedere de la colegii cu care a promovat în Serie A și urmează să plece spre Londra cu un avion privat trimis de clubul englez Tottenham Hotspur.
Acum câțiva ani, scena de mai sus ar fi fost o glumă proastă.
Cum să se bată Bayern Munchen pentru un jucător român? Și nu doar că s-a bătut, dar a făcut eforturi mari pentru a încerca să obțină semnătura fundașului central român de 21 de ani. Avertizat că Dortmund și Leipzig sunt interesate, gigantul din Bavaria a făcut o ofertă extrem de serioasă:
- 23 de milioane de euro garantați, cu banii plătiți într-o singură tranșă. În comparație, Tottenham oferea 25 de milioane garantați, dar cu banii eșalonați pe 3 ani
- 2 (două) milioane de euro, clauză dacă Drăgușin joacă în 15 meciuri pentru Bayern
- 5 milioane pentru alte bonusuri de performanță. Tottenham oferea și ea aceeași sumă pentru bonusuri de performanță
Bayern, un gigant într-un campionat adormit
Deși avea banii lui Bayern jos, Genoa a profitat de interesul major al lui Tottenham, un club aflat în ultimele săptămâni într-o criză de fundași care l-a împins pe managerul Ange Postecoglou să joace cu doi apărători laterali de meserie în centrul defensivei.
Genoa a cerut de la Bayern 25 de milioane bani garantați. Era seara morții lui Franz Beckenbauer, Mister Bayern Munchen. Legendarul fotbalist e cel care a scos clubul bavarez din umbra lui TSV Munchen 1860 și l-a transformat într-un gigant european.
Blocați între șocul anunțului și obligația de a organiza clubul pentru comemorarea lui Beckenbauer, șefii lui Bayern au anunțat că nu sunt siguri dacă vor reveni cu o ofertă.
Au făcut-o 24 de ore mai târziu, dar Genoa a fost atrasă de tot pachetul lui Tottenham care conține și împrumutul fundașului lateral Djed Spence (23 de ani). Cumpărat acum doi ani cu aproape 20 de milioane de euro, Spence poate fi transferat definitiv de Genoa pe 10 milioane.
În decizie a contat și dorința lui Drăgușin. A ales Premier League pentru că - spune Florin Manea - “vrea să se bată cu cei mai buni, să vadă la ce nivel e”.
Cumva, grandoarea lui Bayern a fost mărul otrăvit din afacere. Un club care a câștigat ultimele 11 titluri consecutive din Bundesliga - indiferent dacă a jucat bine sau prost - seamănă mai degrabă cu un vânător care are vânatul închis într-un țarc mic, la discreție.
Cu tot respectul pentru campionatul german, un fotbalist la Bayern Munchen e un mare star european, dar va juca la Darmstadt, Mainz, Heidenheim, Bochum sau Augsburg împotriva unor jucători care, aproape fără excepție, vor să ajungă în Premier League.
Iar jucătorii valoroși ai lui Bayern aflați în miezul de putere al carierei lor nu se prea transferă mai departe, la puținele cluburi europene mai mari decât echipa germană.
Drăgușin a ales Premier League și va vedea ce înseamnă forța lui Haaland, fenta lui Salah, demarcările devastatoare ale lui Ollie Watkins sau Isak, viteza de execuție a lui Palmer. Dacă se va descurca la Tottenham, va avea mult mai multe posibile destinații pentru un viitor transfer în sus.
Impresariat de vărul unui uruguayan condamnat
Transferul lui în Anglia e pentru fotbalul românesc ca o revenire pe Lună după o pauză groaznică în care n-am putut decât să ne holbăm la Lună. Agitația produsă în Europa de media și pe rețelele de social media sugerează că, la doar 21 de ani, Drăgușin e un star internațional în devenire.
Drumul lui până aici e o altă poveste care merită analizată de specialiști.
Crescut într-o familie de sportivi, Drăgușin are în genele lui o etică a muncii care lipsește în general fotbalistului român. “Trage tare pe teren și în sala de forță după antrenamente. Dar e și un tip care își dorește să afle mai multe despre fotbal. Am lucrat cu el săptămână de săptămână la analiză video individuală. Și-a însușit lucrurile pe care i le-am arătat”, declara zilele trecute Alexander Blessin, antrenorul care l-a adus la Genoa de la Juventus.
Refuzat de Florin Bratu la naționala U21, acuzat de unii antrenori români că nu are mobilitate, Drăgușin s-a alimentat din ambiție. Și nu a pierdut controlul asupra minții după transferurile succesive care îi aduceau măriri de salarii.
În plus, i-a arătat o loialitate incredibilă agentului său, excentricul Florin Manea, deși familia a fost curtată inclusiv de frații Ioan și Victor Becali. Iar Manea - un impresar subapreciat care i-a reprezentat în trecut pe Tamaș și Raț la transferuri în Premier League - i-a întors încrederea, apărând public cu ferocitate interesele clientului său.
“Frate, eu îi arăt toate ofertele pe care le primesc. Nu îi ascund nimic, nu vreau niciun ban de care el să nu știe, cum fac alții. Și e un băiat cuminte, are grijă de bani, nu e cheltuitor. Nu am mai văzut așa ceva”, povestea Manea acum câțiva ani în parcarea din fața sediului Gazetei.
Chimia ciudată între un puști serios și un agent care acum aproape 20 de ani făcea închisoare în Statele Unite pentru clonare de carduri a fost contestată în fotbalul românesc. Mihai Stoichiță i-a sugerat discret lui Drăgușin să-și schimbe impresarul, dar fundașul a rămas lângă Manea.
Când cariera lui Drăgușin a început să urce, contestatarii au acuzat că - de fapt - nu Manea e cel care îi ghidează pașii, ci uruguayanul Pablo Martin Bentancur Rubianes. Un agent controversat stabilit în Elveția și care se afișa deseori la masă cu Jorge Mendes și Mino Raiola, Bentancur a fost în trecut condamnat și închis la Montevideo, fiind acuzat că plasa prostituate oficialilor de club interesați de jucătorii lui.
Nimic șocant până aici. În lumea impresarilor mondiali, controversa e la ea acasă. Isralianul Pini Zahavi încălca regulamentele FIFA pentru Roman Abramovici și sponsoriza o organizație israeliană de dreapta care evacua ilegal și abuziv arabi din Ierusalim, macedoneanul Abdilgafar Ramadani a fost asociat cu capi din mafia albaneză din Germania, românii Ioan și Victor Becali au fost condamnați pentru evaziune fiscală, Jorge Mendes și Raiola au fost și ei investigați pentru fraudă.
Cât plătea Drăgușin comision
iAMsport.ro a descoperit într-un document semnat în ianuarie 2020 că vărul lui Bentancur, Oscar Carmelo Bentancourt Pineiro, a fost desemnat ca agent al lui Drăgușin. Asocierea a fost agreată de jucător și de Florin Manea. La punctul 16.1 din acordul de cooperare semnat de Bentancourt, Manea, Drăgușin și mama jucătorului (jucătorul avea nevoie de reprezentare pentru că era minor la acea dată) se scrie:
- “Fotbalistul și TS11 (n.r. - compania Top Stars 11 Limited, înregistrată de Florin Manea în orășelul Harrow, Middlesex) acceptă și-l autorizează pe OB (n.r. - Oscar Bentancourt) ca fiind singura persoană care apare ca agent al jucătorului pe site-ul oficial transfermarkt”
Acordul în trei între familia Drăgușin, Florin Manea și familia lui Pablo Bentancur era pe o perioadă de 3 ani, cu dreptul de prelungire pe încă un an. Beneficiile erau următoarele:
- Drăgușin avea un impresar cu conexiuni mai importante decât Florin Manea
- Manea deschidea pentru el și pentru jucător un orizont mai larg
- Bentancur își adăuga în portofoliu un tânăr de perspectivă, pe atunci legitimat de Juventus.
Dealul conține și termenii financiari. Pentru faptul că l-a convins pe jucător să semneze cu familia de agenți din Uruguay, Florin Manea a primit 150.000 de euro prin firma elvețiană Goal Services Consulting SA. Jucătorul se obliga să le plătească impresarilor săi 10 la sută din toate încasările sale brute (salarii, bonusuri, renegocieri de contracte, contracte de sponsorizare etc).
Bentancur și Manea urmau să-și împartă sumele derivate din acest comision de 10 la sută în felii egale: 50-50.
Înțelegerea a durat până în ianuarie 2023, când Drăgușin nu a mai dorit să prelungească dealul cu verii uruguayeni.
A fost momentul în care Florin Manea s-a îndreptat spre firma italiană GG11, condusă de Gabriele Giuffrida. Pentru o mai bună expunere, Drăgușin a intrat în inventarul de pe transfermarkt al GG11, alături de portarul Vicario (Tottenham), Junior Traore (Bournemouth) sau Sanabria (Torino). În urma înțelegerii cu Manea, italienii vor primi un comision, însă într-un procent mai mic de 50 la sută, cât încasa familia Bentancur.
La un an distanță, a venit transferul la Tottenham.
În momentul în care a aflat de oferte, Drăgușin i-a transmis lui Florin Manea doar: “Știi ce ai de făcut!”. Agenții i-au obținut un salariu de aproape 3 milioane de euro pe an, cu care românul intră în top 10 salarii la Tottenham. Primii 3 sunt:
- Heung-min Son cu 6,2 milioane de euro
- Ivan Perisic cu 5,9 milioane de euro
- James Maddison cu 5,6 milioane de euro
În fața unor oferte de transfer aproximativ egale de la Tottenham și Bayern, românul a ales un salariu mai mic, însă un mediu mult mai competitiv. Înainte de a pleca spre aeroportul din Genova, și-a sunat tatăl și i-a spus entuziasmat:
“Mă duc să-i cuceresc, tată!”
Câți fotbaliști români ar fi făcut alegerile lui?
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Comentarii
Bine ai venit!!!
Cel mai bun articol din presa sportiva din ultimii ani. Bravo dl Stucan
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.