"Fiara" Lăcătuș la 60 de ani. Șase repere pe care cel mai probabil nu le știați dintr-o carieră fără egal
Adrian Florea | Publicat: 04.04.2024 23:19 | Actualizat: 05.04.2024 23:44
Născut pe 5 aprilie 1964, la Brașov, Marius Lăcătuș împlinește 60 de ani. Fostul mare internațional a marcat ca nimeni altul istoria fotbalului autohton vreme de aproape două decenii (1982-2000), în care a stabilit o mulțime de recorduri. Unele cunoscute de marele public, altele mai puțin sau aproape deloc.
În ziua în care Lăcă aniversează șase decenii de viață, iAMsport.ro vă prezintă șase borne inedite din cariera fantastică a "Fiarei".
1. E cel mai de succes jucător român
Cu 10 titluri de campion, 6 Cupe ale României, 3 Supercupe interne, o Cupă a Campionilor Europeni și o Supercupă continentală în palmares, Marius a devenit fotbalistul român cu cele mai multe trofee, 21! Ar fi putut avea chiar 22, însă Steaua a renunțat după Revoluție la Cupa "cu cântec" din 1988, pe care inițial FRF i-o acordase.
Răzvan Raț s-a apropiat cel mai mult de performanța lui Lăcătuș. Fostul fundaș stânga s-a oprit la 20 de trofee, 3 obținute cu Rapid, iar 17 cu Shakhtar Donetsk.
2. Debut la 16 ani, sub comanda condamnatului Proca
Întrucât toate sursele de documentare amintesc primul său meci în Divizia A, FCM Brașov - CS Târgoviște 3-0, în februarie 1982, extrem de puțini știu că, de fapt, Lăcă a debutat în tricoul "Steagului Roșu" cu aproape doi ani mai devreme.
Se întâmpla pe 8 iunie 1980, într-o partidă din liga secundă pe care ardelenii au pierdut-o la Focșani, 0-3. Galben-negrii au promovat la finalul acelui sezon în "A" cu Nicolae Proca antrenor, cel care, după numai câteva luni, avea să fie arestat și condamnat la închisoare cu suspendare pentru mituirea arbitrilor!
3. Unicul care a evoluat în toate competițiile posibile
De-a lungul timpului, "Fiara" a jucat în absolut toate competițiile în care a fost angrenată Steaua, adică în CCE/UCL, Cupa Cupelor, Cupa UEFA, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală.
Niciun alt român nu a bifat un asemenea record!
În '88, dacă treceam în semifinale de Benfica, sunt convins că am fi câștigat încă o dată Cupa Campionilor! În '89, în finala cu Milan, nici o selecționată mondială n-ar fi putut învinge, trupa lui Sacchi era o mașinărie perfectă Marius Lăcătuș
4. Peste Hugo Sánchez, Butragueño și Gullit
În stagiunea 1988-1989 a Cupei Campionilor, Marius a înscris nu mai puțin de 7 goluri, fiind al doilea marcator al întrecerii.
A fost depășit doar de uluitorul Van Basten (AC Milan), 10 reușite, dar în ierarhia golgheterilor a terminat peste câțiva atacanți formidabili, precum Hugo Sánchez, Butragueño (ambii de la Real Madrid) și Gullit (AC Milan).
Tot în acea ediție a CCE, Steaua a mai avut trei jucători în Top 10: Gică Hagi (6 goluri), Ilie Dumitrescu (4) și Gabi Balint (3).
Acea clasare pe locul secund în clasamentul golgheterilor europeni din '88-'89 a fost o surpriză și pentru mine, întrucât eu n-am fost un marcator, un număr 9 Marius Lăcătuș
5. Cele mai multe meciuri în Europa
În perioada 1984-1999, Lăcă a jucat nu mai puțin de 72 de partide în eurocupe, record pentru un jucător autohton.
Iar în aceste 72 de confruntări pe continent, el a înscris nu mai puțin de 17 goluri, performanță încă neegalată de vreun purtător al tricoului roș-albastru.
Primul meu meci în cupele europene a fost cu AS Roma, în deplasare, în '84. Am pierdut nemeritat, 0-1, la capătul a 90 de minute foarte bune făcute de noi. Italienii tocmai jucaseră în vara aia finala Cupei Campionilor, iar în primul 11 aveau niște <anonimi> ca Giannini, Graziani, Cerezo, Conti, în poartă era Tancredi... Marius Lăcătuș
6. A dat gol când a fost coleg cu Zidane și adversar cu Ronaldo
Pe 4 decembrie 1997, "Fiara" a făcut parte din Echipa Europei în partida de gală contra Restului Lumii, desfășurată pe Stade Vélodrome din Marseille.
Marius a avut coechipieri uriași precum francezul Zidane, spaniolul Hierro, englezul Paul Ince, croatul Bokšić sau olandezul Kluivert, în vreme ce din formula de start a "Restului" nu lipseau superstaruri precum brazilianul Ronaldo, argentinianul Batistuta ori japonezul Nakata.
Europenii au pierdut atunci, 2-5, însă românul a avut motive de satisfacție, marcând primul gol al formației sale, în minutul 2. Cealaltă reușită a "gazdelor" i-a aparținut lui Zidane, în vreme ce tandemul Ronaldo - Batistuta a izbutit patru goluri, fiecare câte o dublă.
Marius a fost titular și a purtat tricoul cu numărul 13. "Șaptele" care i-a fost atât de drag l-a îmbrăcat bulgarul Balakov.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.