Capodopera lui Guardiola. Cum a reușit tripla istorică în acest sezon
Mădălin Răureanu | Publicat: 12.06.2023 16:01 | Actualizat: 12.06.2023 19:37
După plecarea de la Barcelona, unde a câștigat două Ligi ale Campionilor, Guardiola a mers aproape în fiecare an după râvnitul trofeu. De-abia în 2023 a reușit să-l recucerească, într-un sezon în care a realizat tripla campionat-Cupă-Liga Campionilor.
”Noi suntem campionii Europei”, au scandat fanii lui City după triumful din finala cu Inter, scor 1-0. Nu a fost o prestație foarte bună a ”cetățenilor”, dar a fost momentul în care Guardiola și-a desăvârșit capodopera.
Patronii lui Manchester City, cei de la Abu Dhabi United group, visau la trofeul Champions League încă de când au preluat clubul, în 2008. Acest vis a început să se apropie de realitate odată cu instalarea lui Pep Guardiola, în 2016. A fost nevoie de 15 ani și peste 2 miliarde de lire investiție pentru ca Manchester City să devină ce și-a dorit: cea mai bună echipă din Europa.
Site-ul goal.com a analizat sezonul fantastic reușit de echipa lui Guardiola și detaliile care au făcut diferența.
Factorul Haaland
Nu doar că a marcat 52 de goluri, dar Erling Haaland a dus echipa la un alt nivel. Norvegianul a acoperit exact punctul slab al lui City din sezoanele precedente: un atacant care să marcheze constant. Acest amănunt s-a văzut inclusiv în finala Champions League din 2021, când ”cetățenii”, fără un atacant de meserie în echipa de start, au pierdut duelul cu Chelsea, scor 0-1.
Chiar dacă, de-a lungul timpului, Guardiola a reinventat practic fotbalul având rezultate fără un atacant adevărat în primul "11", adversarii reușeau uneori să se baricadeze în defensivă și să blocheze acele pase repetate. Haaland a fost piesa care a întregit capodopera, vârful capabil să pună în valoare acel joc de posesie formidabil marca Pep.
Uriașul norvegian a acceptat cu ambiție provocarea City și a spus de la început că e conștient că a fost transferat cu un scop clar: câștigarea Champions League.
Îndepărtarea lui Cancelo
Guardiola nu a ezitat niciodată să îndepărteze jucători cu nume, dar pe care nu-i mai considera potriviți viziunii lui. Ronaldinho, Deco și Ibrahimovic sunt câteva exemple. În acest sezon, Joao Cancelo a devenit jucătorul problemă. A fost de ajuns ca portughezul să aibă câteva momente de indisciplină pentru ca antrenorul spaniol să ia o decizie drastică: l-a trimis împrumut la Bayern, fără să se teamă că își întărește o rivală din Champions League.
Pe același considerent, Guardiola i-a lăsat să plece vara trecută pe Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko și Raheem Sterling, în condițiile în care aceștia își exprimau nemulțumirile că joacă prea puțin.
Mai multă unitate
Guardiola a îndepărtat ”merele stricate”, dar în același timp a fost preocupat ca echipa sa să progreseze la capitolul unitate. O echipă care câștigă an de an trofee poate își pierde motivația și coeziunea.
După revenirea spectaculoasă din meciul cu Tottenham din ianuarie, scor 4-2, Guardiola putea să-și laude jucătorii pentru spiritul de luptă, dar în schimb, i-a criticat pentru relaxarea din joc și superficialitatea arătată pe teren. Pep le-a transmis un mesaj public clar, dar i-a băgat și în ședință, în spatele camerelor, unde le-a arătat punctual exemple în care elevii săi nu au reacționat ca o adevărată echipă.
Efectele s-au văzut rapid. Jucătorii lui City au arătat imediat mai multă agresivitate și mai mult spirit de echipă.
Inovații tactice
Să folosească anumiți fotbaliști pe mai multe posturi e o marcă pentru Guardiola. În acest sezon, cea mai importantă inovație a fost mutarea lui John Stones: mai întâi ca fundaș dreapta, apoi ca mijlocaș defensiv.
Apoi, l-a folosit pe Nathan Ake, un fundaș central de meserie, în banda stângă. Venirea lui Manuel Akanji l-a scos din schemă aproape complet pe Aymeric Laporte, unul dintre favoriții săi la un moment dat.
”Nu poți juca la fel timp de 6-7 ani. Din două motive: lotul se schimbă, iar al doilea este că adversarii își vor adapta modul în care se apără contra ta, pentru că ajung să te cunoască din ce în ce mai bine. Îți descoperă secretele. Creează o contra-tactică, așa că ești nevoit să schimbi sistemul, atât ofensiv cât și defensiv”, explica Guardiola modificările.
A folosit sancțiunile ca factor motivator
În februarie, Manchester City primea o lovitură dură: nu mai puțin de 115 capete de acuzare în ceea ce privește încălcarea fair-play-ului financiar. Guardiola a gestionat public excelent acest episod: a pozat în victimă alături de clubul său.
Nu a fost primul episod în care Guardiola a demonstrat că știe cum să comunice în astfel de momente delicate. Ca antrenor al Barcelonei, spunea ”suntem dintr-o țară mică, Catalonia”, în condițiile în care regiunea este una dintre cele mai bogate din Spania, iar FC Barcelona unul dintre cele mai puternice cluburi din lume. Să creeze controversă atunci când e cazul și să scadă din presiune atânci când situația îi poate afecta echipa sunt două abilități pe care Guardiola le pune bine în valoare.
Și-a surclasat adversarii
Manchester City nu doar că a cucerit 3 dintre cele mai importante trofee din acest sezon, dar, cu excepția unei prestații mediocre din finala cu Inter, a câștigat indiscutabil duelurile cu celelalte mari forțe.
A umilit-o pe Manchester United, scor 6-3, în octombrie și i-a invins pe rivali și în finala Cupei Angliei. Liverpool, cea mai puternică adversară din ultimii 4 ani, a pierdut contra ”cetățenilor” cu 1-4 în aprilie. Nici Arsenal, echipa care a dus lupta la titlu până pe final de sezon, a fost surclasată de City în meciul decisiv, 4-1.
Superioritatea evidentă a campioanei Angliei s-a văzut și în Champions League, unde adversare precum Bayern și Real Madrid n-au avut nicio șansă.
Pep a pus cărămidă peste cărămidă, an după an, a reușit să se reinventeze și să câștige în așa fel încât o întreagă Europă să recunoască: el și Manchester City sunt indiscutabil cei mai buni.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.