Cum poate ajunge România la Campionatul Mondial datorită Nations League. Miza reală a participării în competiție
George Drafta | Publicat: 06.09.2024 20:20 | Actualizat: 06.09.2024 22:07
România debutează în Kosovo în noua ediție a Nations League, una care ne poate apropia de prima prezență la un CM după o pauză de 28 de ani. Doar câștigarea grupei din care facem parte ne poate garanta prezența la barajele de calificare pentru turneul final de peste doi ani. iAMsport.ro vă prezintă toate calculele înainte ca noua campanie pentru World Cup 2026 să înceapă.
Mircea Lucescu revine pe banca naționalei după 38 de ani și are parte la debut de un meci cu miză mare. România va întâlni Kosovo, principala contracandidată la câștigarea grupei de Nations League din Divizia C a competiției.
Este pentru a 4-a oară când întrecerea înființată de UEFA în 2018 este criteriu de calificare pentru un turneu final.
Diferențele față de precedenta campanie
Dacă în cazul calificărilor pentru un CE, Nations League are o pondere mai mare în ceea ce privește reprezentantele pe care le trimite în faza barajelor, pentru preliminariile Cupei Mondiale situația se schimbă.
Astfel, doar câștigătoarele grupelor din cele 4 divizii sunt admise în ultima fază a barajelor zonei europene.
Există însă și o condiție pentru ca acestea chiar să ajungă între cele 16 reprezentative care să își dispute ultimele 4 locuri calificante de pe Bătrânul Continent.
Să nu ocupe una dintre primele 2 poziții în grupa preliminară, ale cărei meciuri vor începe în luna martie a anului viitor.
Totuși, există riscul ca naționala României să nu ajungă în play-off-ul pentru Cupa Mondială chiar dacă ar câștiga grupa din care face parte.
Asta în cazul în care 4 dintre câștigătoarele de grupă din Ligile A și B nu vor reuși să obțină biletul pentru baraje în urma poziționării din preliminarii.
16 echipe din Europa vor fi la Mondial
Cele 4 câștigătoare de grupă de Nations League care vor obține prezența la baraj se vor adăuga celorlalte 12 ocupante ale locurilor secunde din preliminarii, rezultând astfel 4 Final Four-uri, care își vor trimite câștigătoarele la ediția viitoare a Cupei Mondiale.
La acestea se vor adăuga cele 12 câștigătoare ale grupelor preliminare, ceea ce înseamnă un total de 16 reprezentante ale Europei la competiția găzduită de Canada, Mexic și Statele Unite.
Este o creștere cu doar 3 locuri față de ultima ediție a Mondialului găzduită de Qatar, care a avut la start 32 de naționale de pe glob. Peste doi ani la turneul final vor fi în premieră 48 de echipe reprezentative la start.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.