Miracolul ”Right to Dream” sau cum a ajuns Nordsjaelland să producă superjucători
Mădălin Răureanu | Publicat: 16.08.2023 17:12 | Actualizat: 16.08.2023 17:30
Nordsjaelland e favorită în returul cu FCSB din turul 3 Conference League, după 0-0 la București. Chiar dacă n-au învins, danezii au lăsat o impresie foarte bună ca joc, dar și ca valoare individuală a jucătorilor.
Dar cum e posibil ca danezii să formeze jucători care să fie capabili să arate o asemenea maturitate în joc la vârste atât de fragede? Secretul: academia ”Right to Dream”.
Pepiniera africană
În urmă cu 24 de ani, în estul Ghanei lua naștere academia ”Right to Dream”. A fost ideea lui Tom Vernon, un antrenor englez și fost scouter al lui Manchester United. Principiul? Prin educație și sport, orice copil din familii sărace poate avea șansa la un viitor mai bun.
”Am început cu banii câștigați de mine din antrenorat și o sumă strânsă de la oameni care au vrut să ne ajute. După 20 de ani, ”Right to Dream” e cea mai mare academie din Ghana”, povestea Tom Vernon într-un interviu în urmă cu 4 ani.
Este o poveste de mare succes. Șapte din jucătorii formați la academie au ajuns la naționala Ghanei.
”Avem peste 50 de jucători care au terminat academia aici și care sunt fotbaliști profesioniști. Suntem și singura academie care are echipă de fete. Exemplul nostru este preluat acum și de alte centre din Africa”
Tom Vernon
”Noi facem lucrurile altfel”
Odată dezvoltată academia, a venit și ideea de a prelua un club din Europa care să lanseze aceste tinere talente. Alegerea lui Vernon a fost FC Nordsjaelland, un club din Farum, un mic orășel în apropiere de capitala Copenhaga.
Succesul a fost unul răsunător. An de an, Nordsjaelland este una dintre cele mai tinere echipe din Danemarca și nu numai și reușește să scoată pe piața europeană jucători tineri extrem de apreciați. Peste 60% din lotul primei echipe provine de la academia clubului și cea din Ghana.
”Suntem cea mai tânără echipă din Europa, dar nu vrem să fim cea mai tânără și să retrogradăm”, explică Vernon, care dezvăluie și secretele succesului: ”Modul în care formăm jucători în cadrul academiei Right to Dream este relevant la nivel mondial. Din multe puncte de vedere, academiile din Europa sunt depășite. Modul în care sunt recrutați de foarte tineri și apoi ies pe porțile academiilor după doar câțiva ani. Oare investim în educația lor?
Noi facem lucrurile altfel. Nu eliminăm pe parcurs jucători și investim foarte mult în educație și în dezvoltarea caracterelor pentru a crea oameni care se pot adapta oriunde în lume, fie că ajung la prima echipă sau nu. Niciun junior din Ghana n-a venit în Europa înainte ca juniori din Danemarca să meargă în Africa.
Toată grupa U14 a mers în Ghana și a petrecut timp cu copii localnici. Astfel, învață foarte mult reciproc”.
”E mare diferență de calitate. Singurul nostru noroc e că nu sunt marcatori la ei. Dar pasează mingea în stilul Barcelona. Chiar să pasezi în halul ăsta?”
Gigi Becali, finanțator FCSB
11 jucători și 11 antrenori
Kasper Kurland, antrenor la grupa U19, dă detalii despre filozofia clubului: ”Nu suntem preocupați numai de rezultate, iar în funcție de rezultate avem zile bune și mai puțin bune. E un proiect care merge dincolo de meciuri. Cu cât jucătorii sunt implicați în activități în afara terenului, cu atât au șansa de a deveni și mai buni. Dacă ne concentrăm numai pe fotbal, pierdem multe altele”.
Tinerii sunt încurajați să-și exprime personalitatea. Crearea unor jucători care să gândească liber face parte din ADN-ul acestei academii.
Jucătorii sunt pregătiți să ia decizii rapide, să-și asume deciziile și să evite să intre într-o zonă de confort. Viziunea este ca totul să funcționeze ca o echipă extrem de bine organizată: nu doar 11 jucători pe teren, ci și 11 antrenori.
Staruri provenite de la academie
Probabil cel mai răsunător nume care a absolvit academia ”Right to Dream” este Mohammed Kudus, jucător care a impresionat în tricoul Ghanei la Cupa Mondială din Qatar. Kudus a ajuns la academie la 10 ani. La 18 ani, a semnat cu Nordsjaelland și a devenit rapid unul dintre cei mai atractivi fotbaliști din prima ligă daneză.
În 2020, Ajax l-a cumpărat cu 9 milioane de euro.
Un alt fotbalist trecut pe la academia Nordsjaelland este Mikkel Damsgaard, care a fost remarcat la Jyllinge. El este dovada că adversara FCSB știe cum să detecteze potențialul și să crească nivelul oricărui fotbalist tânăr. Damsgaard a progresat rapid la noua sa echipă și a prins un transfer la Sampdoria. După Serie A, Damsgaard a fost cumpărat de Brentford cu 15 milioane de euro.
Un alt exemplu: Mathias Jensen. Vândut la Celta Vigo cu 5 milioane de euro în 2018, danezul a fost cumpărat apoi de Brentford.
”Nu-mi pot imagina un club mai bun unde să te formezi. Dezvoltă jucătorii în cele mai mici detalii. De asemenea, se pune accentul pe progresul ca om, nu doar ca fotbalist. Aveam multe programe speciale pentru asta, m-am simțit extraordinar”, povestea Jensen.
Din 2016 și până acum, Nordsjaelland a realizat venituri din vânzări de jucători de peste 100 de milioane de euro.
Right To Dream se extinde
Proiectul Right To Dream crește continuu. În 2021, un conglomerat din Egipt, Mansour Group, a investit 120 de milioane de dolari. La puțin timp după aceea, Right To Dream a cumpărat un club din Egipt, TUT FC. Astfel, după Ghana, s-a deschis o astfel de academie și în Egipt.
Planurile nu se opresc aici. În acest an a pornit o colaborare cu FC San Diego din SUA, astfel că proiectul ”Right to Dream” devine o multinațională capabilă să dea rezultate excelente în orice colț al lumii.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.