Decizia care poate revoluționa fotbalul. Un meci se va rejuca, după o eroare VAR
Radu Bordei | Publicat: 26.01.2024 22:20 | Actualizat: 06.02.2024 10:40
Decizie istorică în fotbalul mondial, care poate schimba fața sportului-rege. Un tribunal sportiv din Belgia a decis rejudecarea unui meci, după o eroare în cabina VAR. Este vorba de meciul din prima ligă, dintre Anderlecht și Genk.
Decizia a fost luată pentru că oficialii comisiei care a judecat cazul au considerat că eroarea a dus la aplicarea greșită a legilor jocului, lucru care justifică rejucarea, mai ales că și deznodământul partidei a fost schimbat de această eroare.
De ce se va rejudeca Anderlecht - Genk
Meciul s-a disputat chiar înainte de Crăciun, pe 23 decembrie. Era un derby între echipele aflate pe locul doi și trei în campionat, iar Genk a beneficiat de un penalty, în minutul 23. Bryan Heynan a ratat, dar un coechipier a urmărit balonul și a marcat.
Cu toate acestea, arbitrii VAR l-au informat pe central că Yira Sor, autorul golului, a intrat în careu înainte ca lovitura de pedeapsă să fie executată, iar golul a fost anulat și Anderlecht a primit o lovitură liberă. Trupa din Bruxelles s-a impus, la final, cu 2-1, cu un gol marcat în minutul 91.
Pe reluări s-a văzut, însă, că alți doi jucători ai celor de la Anderlecht au intrat și ei în careu în același timp, lucru care ar fi justificat decizia de a executa iar lovitura de pedeapsă. Acest lucru a fost reclamat, ulterior, de cei de la Genk, însă primele comisii au decis că nu se justifică rejucarea partidei.
Surpriza a venit la recurs, când o comisie disciplinară a constatat că legile fotbalului nu au fost aplicate corect, iar meciul va trebui rejudecat.
Este o decizie fără precedent, care poate schimba fața fotbalului, mai ales când vine vorba de folosirea VAR.
O nouă lege Bosman?
Fanii nu uită că în 1995 Curtea Europeană de Justiție a luat o decizie cu impact uriaș, după ce un fotbalist necunoscut din Belgia, Jean-Marc Bosman, reclama fostul club. Acesta solicitase o sumă de transfer pentru el, deși nu mai avea obligații contractuale cu acesta.
Începând de atunci, orice jucător dintr-o țară a Uniunii Europene aflat la final de contract, putea semna liber cu orice alt club. Ulterior, s-a adoptat amendamentul că fotbaliștii pot să semneze cu o altă echipă imediat după ce au intrat în ultimele 6 luni de contract cu formația la care evoluează.
A fost o lege cu mare impact, iar ceea ce s-a întâmplat acum în Belgia, poate avea repercursiuni la fel de mari.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.