Domnilor, doamnelor, intră în scenă Liga Campionilor. Tot ce trebuie să știi înainte de startul celei mai tari competiții fotbalistice inter-cluburi
Cristian Munteanu | Publicat: 19.09.2023 19:11 | Actualizat: 19.09.2023 21:47
Liga Campionilor, crescută din rădăcinile Cupei Campionilor Europeni, este cea mai urmărită competiție inter-cluburi din lume. Cu o istorie care începe în anul 1955, Champions League, alături de Campionatul Mondial, este cea care zămislește povești pe care, uneori, vrem să le uităm, iar alteori le păstrăm cu noi până în iernile vieților noastre.
Liga Campionilor înseamnă Real Madrid
Nu se poate începe un articol despre Champions League fără să spunem că echipa care a atras de cele mai multe ori trofeul competiției este Real Madrid.
Los Blancos dețin, pe lângă cele mai multe ediții câștigate, și recordul pentru cele mai multe titluri jucate în competiție.
476 de partide a disputat Real Madrid în Liga Campionilor. Pe locul secund în această ierarhie se află Bayern Munchen, cu 382, iar rivalii madrilenilor, Barcelona, au adunat 339 de partide în Champions League.
Și, pentru că Los Blancos sunt sinonimi cu Liga Campionilor, fotbalistul care are cele mai multe trofee câștigate nu putea veni decât de la echipa din capitala Spaniei.
Cariera lui Gento la Real Madrid ar putea fi cuprinsă de o bibliotecă întreagă, nu de doar un articol. Spaniolul a jucat 18 ani la echipa sa de suflet, pentru care a marcat 182 de goluri.
Într-o echipă cu Di Stefano, Kopa, Rial și Puskas, “Paco” a strălucit în anii ’50 și ’60. Ceea ce nu era deloc ușor de făcut.
Și, pentru că am adus vorba despre jucători emblematici ai Ligii Campionilor, Cristiano Ronaldo este unul dintre numele grele ale competiției. Portughezul deține recordul de goluri marcate, întrecându-l pe veșnicul său rival, Leo Messi, aflat la 12 goluri în spate.
Ronaldo este primul și când vine vorba despre reușitele din finalele Champions League. Atacantul celor de la Manchester United, Real Madrid și Juventus, a marcat de patru ori în ultimul act al acestei competiții.
Cea mai mare bucurie a unei părți din România
7 mai 1986 este unul dintre cele mai frumoase versuri din poezia romantică a fotbalului românesc. Steaua reușea, în patria coloșilor Real Madrid și Barcelona, să triumfe în Cupa Campionilor Europeni, chiar în fața catalanilor.
Pe Ramon Sanchez Pizjuan, parcă un nume de erou desprins din romanele lui Cervantes, românii, cu portdrapelul Duckadam în frunte, au pus o serioasă frână de motor catalanilor.
După 0-0 în timpul regulamentar, palmele lui Duckadam au devenit mari ca în basme la loviturile de departajare. Lăcătuș și Balint au înfipt săbiile în greabănul taurului catalan, iar Steaua a devenit prima echipă din Estul Europei care a luat Liga Campionilor.
În 1991, Steaua Roșie Belgrad, cu Miodrag Belodedici în echipă, devenea a doua formație din Est care luat trofeu, după o finală cu Olympique Marseille.
Sunt cel mai titrat fotbalist român pentru faptul că am câştigat de două ori Cupa Campionilor. Nu vorbim aici de notorietate, ci doar de rezultate Miodrag Belodedici
Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine luptă până la sfârșit
Una dintre cele mai dramatice finale din istoria Ligii Campionilor s-a disputat între Manchester United și Bayern Munchen, în 1999.
Nemții au deschis scorul foarte repede, în minutul 6, prin Basler. Jocul a fost controlat de Bayern în continuare, iar în minutul 90 scorul era același ca după golul lui Basler.
În minutele de prelungire, 90+1 și 90+3, s-a produs miracolul. Cu unii dintre fanii englezi care plecaseră de pe stadion, cu președinte FIFA, Blatter, care coborâse din lojă să ofere trofeul celor de la Bayern, și a terminat oferindu-l celor de la Manchester United, minunea a venit din picioarele lui Sheringham și Solskjaer.
Istanbulul a fost și el scena unei reprezentații de gală a unei finale de Liga Campionilor. Milan, cu Nesta, Maldini, Pirlo, Seedorf, Kaka, Shevchenko și Crespo, erau în mijlocul unei reverii. 3-0 la pauză, cu Liverpool. Gerrard și compania erau pierduți pe Bosfor.
“Cormoranii” s-a trezit din somnul cel de moarte și au întors rezultatul în doar șapte minute. Meciul a ajuns la loviturile de departajare, iar milanezii, năuciți de modul în care se schimbase soarta partidei, au clacat. Au ratat trei dintre cele cinci penalty-uri, iar trofeul a mers la Liverpool.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.