exclusiv Alfonso Perez Burrull: “Siebert are un stil mai milităresc de arbitraj”. Ce sfat le dă jucătorilor noștri fostul “central” din LaLiga. “Nu faceți asta!”
Cristian Munteanu | Publicat: 26.06.2024 11:01 | Actualizat: 26.06.2024 16:12
Alfonso Perez Burrull (58 de ani), fost arbitru din LaLiga, cu nouă El Clasico în palmares, îi face un “portret” lui Daniel Sibert (40 de ani), “centralul” de la România-Slovacia. Într-un interviu acordat în exclusivitate lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, Burrull dezvăluie cum ar trebui să se comporte jucătorii români în fața germanului.
Alfonso Perez Burrull a fost unul dintre cei mai buni arbitri din LaLiga în ultimii 20 de ani. Are 224 de meciuri conduse în LaLiga, iar în cariera sa a trebuit să-i țină în frâu pe Messi, Raul, Beckham sau Ronaldinho, ca să numim doar câțiva legendari fotbaliști.
A.P. Burrull: “Se grăbește cu decizii radicale”
Daniel Siebert, arbitrul întâlnirii dintre România și Slovacia, care va începe de la ora 19.00, și va putea fi vizionată pe ProTV, este un german care lucrează cu jumătate de normă la o școală de sport din Berlin.
Alfonso Perez Burrull, într-un interviu exclusiv acordat pentru iAMsport.ro, a analizat stilul de arbitraj al neamțului.
Bună ziua, domnule Burrull. Cum este Daniel Siebert ca arbitru? Are un stil rigid, nemțesc, sau mai relaxat?
Fiind german, are această școală, mai în spiritul legii, în sânge. Da, este un stil de arbitraj mai puțin flexibil, foarte aplicat pe regulament.
Mai ales atunci când meciul este intens, centralii nemți sunt gata să ofere cartonașe cu dărnicie. Este modul lor de a ține partida sub control. Probabil și din acest motiv a fost delegat la un meci de care depinde calificarea ambelor echipe.
Fotbaliștii trebuie să fie foarte atenți la proteste, la orice gest care ar putea fi interpretat de Siebert ca “subminare a autorității” sale.
Preferă jocul bărbătesc al apărătorilor sau îi protejează pe atacanți?
Cred că mai degrabă i se aplică a doua variantă. Dar asta pentru că, uneori, se grăbește cu decizii radicale. Vrea ca jucătorii să știe cine este “la conducerea” partidei.
De exemplu, atât el, cât și restul arbitrilor de la Campionatul European, sancționează orice situație de fault care întrerupe un contraatac, chiar dacă infracțiunea nu este produsă cu mare intensitate. Aceasta este faza care cauzează cele mai multe cartonașe și cred că echipele trebuie să fie foarte atente aici.
Arată repede cartonașele galbene și roșii?
Și asta, dar mai ales alege de foarte multe ori să întrerupă jocul. Nu-l prea lasă să fie cursiv. Marciniak, de exemplu, arbitrul meciului dintre Belgia și România, citește altfel jocul. A fost impecabil la acea partidă.
Polonezul este mai calm, mai sigur pe el, mai flexibil. Siebert are un stil mai milităresc de arbitraj. Deci echipele trebuie să știe să se muleze pe acest stil dacă vor să-și facă meciul ușor din punct de vedere al ”centralului”.
A.P. Burrull: “Siebert se pripește uneori”
Are Daniel Siebert experiența necesară pentru a oficia un meci decisiv pentru calificarea din grupele Campionatului European?
În cazul lui Siebert, este primul său turneu important în țara sa și, uneori, acest lucru, în opinia mea, poate genera mai multă tensiune decât este necesar în mintea unui arbitru.
Îl poate determina să fie prea dur în proceduri. Oricum, în cazul lui Siebert, cred că este loc de îmbunătățiri când vine vorba de "citirea" meciurilor și analizarea modului în care se desfășoară partida. Nu se mulează pe joc.
Care sunt calitățile lui Siebert?
În primul rând cele fizice. Poate alerga foarte mult, iar asta-i permite să fie aproape de joc în orice moment. Ia decizii rapide, nu stă pe gânduri. Chiar dacă uneori sunt greșite, asta-l ajută să se impună în fața fotbaliștilor. Ei simt imediat dacă eziți.
Însă asta poate lucra și împotriva ta, ca arbitru. Dacă nu îți dai o secundă ca să derulezi faza în mintea ta, ai putea crede că faultul a fost mai dur decât în realitate și vei acorda cartonașe cu ușurință.
Este aceasta o caracteristică de îmbunătățit a germanului?
Sigur. Trebuie să existe un echilibru între a fluiera rapid și a fi cât mai sigur de corectitudinea deciziilor pe care le iei. El se pripește uneori. Acum, din fericire, avem tehnologia VAR, care ne permite să revedem fazele esențiale ale unei partide.
Chiar dacă nu e, repet, Marciniak, cred că Siebert se va descurca bine. Există, în opinia mea, un nivel bun de arbitraj la EURO și, mai presus de toate, nu cred că există diferențe majore între "centrali". Criteriile și modul în care tratează meciurile sunt destul de unitare.
Sper că țineți cu România în seara aceasta.
(n.r. - râde) L-am cunoscut bine pe Gica Craioveanu, un om deosebit. Dar am și amici din Slovacia. Poate merg ambele în optimi.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.