exclusiv Christian Panucci: “Asta e foarte frumos la România”. Ce spune legenda Milanului despre un component al naționalei: “A luminat fotbalul!”
Cristian Munteanu | Publicat: 02.07.2024 13:23 | Actualizat: 20.07.2024 18:15
Christian Panucci (51 de ani) a fost unul dintre cei mai mari fundași laterali ai anilor 1990 și 2000. Titular într-un Milan stelar, la care jucau Van Basten, Maldini, Florin Răducioiu, apoi component al Realului din Madrid, alături de Raul, Seedorf și Hierro. Opt ani la Roma, împreună cu Totti și Cassano. Într-un interviu eveniment acordat lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, Panucci a analizat punctele forte ale naționalei noastre și a vorbit despre Răducioiu, Hagi sau Rațiu.
Când îl vedeai la intonarea imnurilor, Christian Panucci părea mereu venit de la o prezentare de modă în <săptămâna de la Milano>. Asta până începea partida. Fotbalistul cu alură de model pentru Valentino devenea ”Il Grinta”, așa cum a fost poreclit de Carlo Zampa.
Cu puținele mele cunoștință de italiană, ca om care s-a uitat la Rai Uno, cred că jurnalistul se referea la asperitățile și la determinarea lui Panucci.
Christian Panucci: “Nu se gândesc la fotbalul italian”
În interviul acordat în exclusivitate pentru iAMsport.ro, Christian, antrenat în carieră de Fabio Capello, Marcelo Lippi, Claudio Ranieri, Guus Hiddink, Jupp Heynckes, dezvăluie care ar fi modalitatea sa de a juca împotriva olandezilor. România - Olanda se vede astăzi, de la ora 19:00, pe Pro TV.
Bună ziua, domnule Panucci.
Spune-mi Christian, te rog. Nu e nicio problemă.
Christian, să trecem, în primul rând, peste durerea pricinuită de Italia. Ce s-a petrecut la acest Euro cu Squadra Azzurra?
E un moment dificil pentru naționala noastră. De fapt, pentru tot fotbalul italian. Cum au spus toți, mergem acasă pe merit. Nu avem o echipă de înalt nivel. Nici fotbalul pe care l-am propus nu a fost unul deosebit.
Multă confuzie, asta a fost. Iar dacă nu ai idei clare la un turneu final de asemenea anvergură, mergi acasă. Simplu.
Confuzie și din partea selecționerului Spalletti?
El a zis că este principalul responsabil. Și-a asumat. Dar dacă acest insucces este analizat în mod corect, putem reveni. Nu avem o idee de joc, iar asta ne-a costat foarte mult. Nu poți “trăi” doar din rezolvări individuale.
Care sunt cauzele insuccesului Italiei?
Nu mai avem jucători de nivel mondial. Sectorul juvenil nu mai produce talente mari. În Italia a început să se gândească mai mult la afacerea care este fotbalul. Nu se mai preocupă atât de mult de creșterea unor jucători italieni.
Christian Panucci: “Se simte că joacă pentru țara lor”
Poate România să producă și ea surpriza, în meciul cu Olanda, precum Elveția?
Sigur că da. Din ce am văzut în grupă, acolo unde fiecare echipă putea să se califice, a fost o luptă dură. România a arătat a echipă, a grup unit. Așa că pentru Olanda nu va fi deloc ușor. Ei au probleme când întâlnesc formații care luptă pentru fiecare minge.
România a fost dominată copios de Belgia, atunci când a încercat să se apere aproape de poarta proprie. Este presingul avansat o soluție în fața Olandei?
Problema e alta. E foarte dificil să faci presing avansat în fața olandezilor. În cultura lor există această idee de a avea mereu mingea. Și, ca belgienii, au și ei individualități de valoare.
Sigur că toți antrenorii ar vrea să facă presing, ori în jumătatea adversă, ori la mijlocul terenului. Dar nu întotdeauna poți face asta. Uneori e mai bine să te aperi la 25, 30 de metri de poarta ta și să pornești de acolo. Sigur vor fi momente în care românii vor trebui să se apere sus, iar altele în care va fi mai bine să fie compacți în jurul careului.
Dacă lași spații pentru olandezi, atunci e pericol. Numai că trebuie să fii inteligent tactic și să știi ce decizii să iei la momentul oportun.
Olandezii au doi fundași laterali foarte ofensivi, Dumfries și Ake. Acolo, în spatele lor, vor fi spațiile bune pentru ca România să atace? Poate pe contraatac.
Absolut! Ei joacă foarte sus, iar românii pot specula asta. Și nu numai acolo. Și fundașii centrali, de Vrij și Van Dijk, stau cam departe unul de altul. Aici cred că voi, cu Stanciu ca pasator și cu Drăguș ca finalizator, puteți face treabă bună.
Van Dijk se simte foarte puternic, iar din încrederea asta face și “cadouri”. Celălalt, da, se întoarce mai greu, dar are o experiență incredibilă.
Ziceai de Drăguș și Stanciu. Pe cine ai remarcat din echipa României?
Mi-a plăcut mult spiritul vostru. Cu orgoliu, cu încredere, se simte că joacă pentru țara lor. Iar asta e foarte frumos. Apoi sunt Stanciu, Hagi, Drăguș, R. Marin, care-mi plac mult. Dar și Drăgușin, Burcă se apără foarte bine.
Christian Panucci: “Rațiu e un jucător puternic, rapid”
Crezi că se va decide câștigătoarea dintre România și Olanda în lupta dintre liniile de mijloc ale celor două echipe?
Așa se zice. Este fundamental, e adevărat, să fii mai bun în linia mediană. Totuși, dacă posesie, iar mijlocașii tăi nu pot pasa către atacanți? Eu sunt sigur că România va face o mare partidă și nu va lăsa multe spații între fotbaliști.
Ai fost unul dintre cei mai buni fundași laterali din lume. Crezi că Rațiu, care e dorit de Atalanta, ar putea să se acomodeze în Italia?
Fotbalist puternic, rapid, foarte interesant. Ar fi bine pentru el să lucreze cu Gasperini (n.r. – antrenorul Atalantei). Îl stimez mult pe Gian Piero.
E un jucător care poate crește în valoare. Poate merge pe urmele lui Contra, cel care a fost etalonul României pe postul de fundaș dreapta.
Crezi că Gakpo - Rațiu va fi duelul esențial al meciului? Sau unul dintre cele importante?
Da, e posibil. Dar sunt multe astfel de dueluri. România trebuie, repet, să fie foarte inteligentă tactic. Să știe când e momentul să producă pagube în defensiva olandeză.
Dacă aș fi Iordănescu, aș ști perfect că ei domină jocul. Dar să-i las să facă asta cât mai puțin. Și să le inspir teamă. Când le e teamă, devin repede epuizați.
Xavi Simons este unul dintre cei mai tehnici jucători olandezi ai momentului. Îl vor putea opri Răzvan Marin de la Empoli și Marius Marin de la Pisa?
Trebuie să spun că e necesar ca ei să facă o treabă foarte bună pentru a-l opri. Olandezii au calitate, fără îndoială. Gakpo, Depay, Simons, Malen, Reijnders. Și nici nu îți dau repere, pentru că sunt foarte mobili.
Depay nu stă doar ca vârf împins, coboară în linia de mijloc. Reijnders, de asemenea, se mișcă foarte mult pe teren. Va fi greu.
Christian Panucci: “Îl respect mult pe Răducioiu”
Ai ajuns în același timp cu Florin Răducioiu la Milan. Cum era perceput la echipă?
A fost un atacant mare, așa cum noi știam deja. Un fotbalist care muncea mult, fără ifose de vedetă. Ataca spațiile libere ca nimeni altul. Viteză, forță. Iar pentru mine e un prieten foarte bun, îl respect mult.
Florin e un băiat deosebit. Am jucat cu el și la Milan și la Monaco. Suntem în relații excelente.
Ce impresie ți-a lăsat Florin la primele antrenamente?
Îl cunoșteam bine de la Bari. Știam care sunt calitățile sale. Pleca pe culoare și marca. Dar, în acel Milan, când aveai atacanți ca van Basten, Papin, Simone, Massaro, era foarte greu de jucat. Florin a fost foarte important pentru noi.
Când eram la Monaco, i-am spus președintelui de atunci să-l cumpere. Și bine am făcut.
Ai jucat și împotriva lui Gică Hagi. A fost un jucător de talia lui Maradona, de exemplu? Poate nu la fel de mare, însă din aceeași categorie?
Era din categoria fotbaliștilor “fuoriclasse”. Sigur, Maradona era Maradona. Dar ceea ce făcea Gică în teren... Și acum, la 60 de ani, încă are calitate. Era un geniu, era unic.
El a gândit, și a făcut, mereu lucruri diverse față de ceilalți jucători. Chiar și de cei foarte buni, însă care nu erau geniali. Hagi a luminat fotbalul.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.