video exclusiv Fostul fotbalist care a declarat că este gay, în prezent Ambasador al Fotbalului pentru Germania, mărturii pentru iAMsport: ”Nu am ales să fiu așa. M-am gândit mai mulți ani înainte să ies public”
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 16.04.2024 23:00 | Actualizat: 17.04.2024 10:18
Thomas Hitzlsperger (42 de ani), fost jucător cu 52 de meciuri la naționala de seniori a Germaniei, numit Ambasador al Fotbalului de către ministrul federal al Afacerilor Externe din Germania pentru EURO 2024, a acordat un interviu pentru iAMsport.ro în care a vorbit despre homosexualitatea din fotbalul de performanță, cu plecare de la cazul său.
În 2014, la aproximativ un an de când se retrăsese oficial din cariera de jucător, una ”colorată” cu un titlu în Bundesliga (2007), precum și două medalii cu Die Mannschaft, una de bronz la Cupa Mondială din 2006, una de argint la Europeanul din 2008, fostul mijlocaș declara public, într-un interviu pentru Die Zeit, că este gay.
Prezent în România pentru o conferință de presă despre EURO 2024, organizată de Ambasada Republicii Federale Germania din București și Federația Română de Fotbal la Reședința Ambasadorului Republicii Gederale Germania în România, Dr. Peer Gebauer, neamțul cu meciuri în Bundesliga, Serie A sau Premier League a acceptat dialogul cu reporterul iAMsport.ro despre un subiect considerat tabu chiar și în 2024.
”Am vrut să încurajez și alți oameni să iasă în public și să trăiască viața pe care și-o doresc”
Thomas, în 2014, ai fost printre primii fotbaliști profesioniști care au ieșit public și au declarat că este gay. Cum a fost pentru tine atunci?
A fost important să ies în public, într-un final, și să spun acest lucru. La momentul respectiv, erau zvonuri că nu există fotbaliști gay. De ce era o problemă așa mare? Pentru mine era clar că trebuie să ies în public. S-au spus multe lucruri care nu mi-au convenit, stereotipuri și am vrut să vorbesc despre experiența mea.
De asemenea, am vrut să încurajez și alți oameni să iasă în public și să trăiască viața pe care și-o doresc. Nu aveam niciun motiv să ascund ceva, e parte din mine. Nu am ales să fiu gay, dar sunt fericit cum sunt. E foarte important. Chiar și până astăzi am întâlnit oameni cărora le este frică, care consideră că nu fac parte din societate. Sunt motive pentru care ești discriminat, dar eu vreau să fiu o voce care să spună ”Dacă ești diferit în acel mod, este în regulă, se accepta și societatea trebuie să accepte”.
Cât timp ți-a luat să faci acest pas?
Mult timp! Știam că nu este ceva ce realizezi peste noapte și cu care ieși în public. M-am gândit de-a lungul mai multor ani. Fiind fotbalist profesionist și având o dimensiune diferită, am vorbit cu familia mea, prietenii cei mai apropiați și au fost în regulă cu asta.
După, am văzut, ca ex-internațional german, că pot avea o contribuție mai mare spunând (n.r. - în public) că sunt gay și că pot fi și un model pentru alți oameni cum au fost și alte personalități pentru mine,de la sportivi la oameni faimoși. M-au ajutat să trec prin asta.
Este acest subiect unul tabu și în 2024?
Da, câteodată, da. Oamenii din fotbal întreabă de ce trebuie să se vorbească despre asta, fiind vorba de viața privată. Da, este viață privată, dar mulți fotbaliști vorbesc despre prietenele lor sau soțiile lor, este partea din viața lor. Toată lumea, cred eu, trebuie să aibă permisiunea să facă asta, dacă vor.
Sunt recunoscător pentru că, ulterior, am lucrat din nou în domeniul fotbalului în diverse funcții și am fost acceptat în totalitate. Nu vreau să vorbesc despre acest subiect în fiecare zi, dar când apare vreo discriminare, vreau să am un cuvânt de spus. Încă este un subiect tabu.
”Am primit doar reacții pozitive și în Germania, și în afara țării”
Au fost consecințe pentru tine la momentul respectiv?
Nu, doar reacții pozitive. Și în Germania, dar și în afara țării. M-a mulțumit acest lucru. A arătat că nu este o problemă așa mare, ci, de cele mai multe ori la nivel mental. A fost o experiență pozitivă, viața mea a fost bună de atunci și din acest motiv am continuat să vorbesc despre acest subiect când am simțit că este necesar.
Cum a fost să privești Cupa Mondială din Qatar, unde au fost probleme legate de drepturile omului, de LGBT+ și interzicerea de a afișa astfel de semne?
A fost greu! Am făcut un documentar pentru televiziunea germană. Nu am fost de acord cu toate aceste lucruri și, pentru mine, a fost un punct de cotitură. Sub anumite circumstanțe, n-ar fi fost ușor pentru mine să merg în Qatar fără să mă tem. Am punctat aceste lucruri în documentarul respectiv.
Nu sunt de acord să fie acordate turnee către state care nu au drepturile omului bine reglementate. Nu a fost pe placul lumii ceea ce am zis în spațiu public, dar trebuie s-o accepți când ești comentator, fotbalist.
Care este diferența dintre Qatar 2022 și EURO 2024 în Germania?
Aș spune că ne focusăm pe fotbal mai mult. În afara fotbalului, este vorba despre factori ai sustenabilității, despre responsabilitate socială, sustenabilitate ecologică, transport, schimbarea climatică, dar și diversitatea. Lucrăm împreună cu oameni din toată lumea, ne simțim bine împreună pentru o lună, cât durează turneul, ne facem prieteni noi și cred că asta e ceva cu care empatizăm cu toții.
- 52 de meciuri a bifat Thomas Hitzlsperger, în perioada 2004-2010, la naționala de seniori a Germaniei;
- 1 titlu a cucerit acesta, cu Stuttgart, în 2007;
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.