exclusiv Jean-Marie Pfaff: ”Dacă România continuă așa, are șanse!” El este românul despre care legendarul portar belgian spune că “e clasă mondială”
Cristian Munteanu | Publicat: 22.06.2024 08:15 | Actualizat: 23.06.2024 15:39
Jean-Marie Pfaff (70 de ani) a fost, probabil, cel mai bun portar din istoria Belgiei, până la Thibaut Courtois. Cele trei titluri de campion cu Bayern Munchen stau mărturie. Pfaff a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru iAMsport.ro, în care a prefațat partida dintre belgieni și români.
Jean-Marie Pfaff era o explozie cu păr blond. Vocea i-a rămas la fel. Explozivă, nu blondă. Părul e tot culoarea grâului lui Van Gogh.
A fost gardianul belgienilor mai bine de 12 ani. Inclusiv pe Azteca, în fața a 114 mii de oameni, când trupa lui Scifo, Ceulemans și Gerets a vrut să răstoarne “butoiașul” mic. Pardon, carul mare. “Butoiașul atomic”, Maradona, avea răfuieli cu zeii, așa că a rostogolit Argentina până la trofeu. În ’86 a triumfat Diego, dar, mai târziu, și-a luat Dios revanșa. Din păcate, geniile nu învață că se joacă tur-retur.
Pfaff a fost “executat” de două ori. Un exterior, la o ieșire curajoasă a sa, apoi un rist plin, din interiorul careului. Scurt, fără farafastâcuri. “Maradona era irezistibil în acele vremuri. Știam că sunt aproape neputincios”, îmi spune. Și vocea sa face o reverență în amintirea “butoiașului” care a salvat o lume însetată de povești cu eroi.
Jean Marie Pfaff: “O prestație coerentă a echipei”
Cu ocazia partidei dintre Belgia și România, Jean-Marie Pfaff a avut amabilitatea de a-i acorda un interviu, în exclusivitate, jurnalistului iAMsport.ro, Cristian Munteanu.
Bună ziua, domnule Pfaff. Există două surprize mari sau foarte mari, în meciurile din Grupa E. România și Slovacia au învins Ucraina și Belgia. Vă așteptați la aceste rezultate?
De fapt, au fost două rezultate care nu puteau fi așteptate. Am fost foarte impresionat de victoria României în fața Ucrainei, a fost absolut meritată.
România a avut o prestație foarte bună, tactic, fizic și, mai ales, a impresionat ca echipă. Înfrângerea belgienilor mei doare, chiar nu poți lăsa să se întâmple așa ceva. Mai ales în prima repriză nu a fost o prestație pe care ți-o poți permite la un Campionat European.
Lucrurile s-au îmbunătățit după pauză, dar nu a fost să fie. A fost deosebit de enervant că acele două goluri ale lui Lukaku nu au contat.
Chiar am fost deosebit de supărat că al doilea gol nu a fost acordat. În niciun caz nu a fost un henț deliberat. Dar bine, acum trebuie să trăim cu înfrângerea.
Ce v-a plăcut la echipa României? Care credeți că a fost calitatea decisivă a victoriei în fața Ucrainei?
Așa cum am spus, a fost o prestație coerentă a echipei. Foarte sigură în defensivă și cu câteva faze remarcabile în atac. Dacă România continuă în această formă, are șanse reale de a ajunge în fazele eliminatorii.
A existat un jucător român care v-a impresionat în mod deosebit? De ce?
Este întotdeauna dificil să distingi un singur jucător dintr-o echipă bună. Dar Stanciu, firește, a avut o prestație foarte solidă, și nu doar datorită golului său de vis.
El a fost punctul de sprijin din jocului României și, prin urmare, poate că a jucat un rol mai important în victorie decât ceilalți.
Belgia a părut din nou, ca la atâtea turnee finale, să nu fie un grup unit. De ce credeți că se întâmplă asta?
Nici eu nu pot explica prea bine. Avem tot ce ne trebuie pentru a juca un Campionat European bun. Dar încă o dată nu au reușit să evolueze ca o echipă. Fiecare dintre fotbaliști se bazează bazat pe ceilalți.
A mai mers prost așa. Trebuie să dezvoltăm rapid spiritul de echipă necesar, să fim uniți, și apoi să câștigăm următoarele două meciuri.
Jean Marie Pfaff: “Se califică Belgia și România”
Este Domenico Tedesco antrenorul potrivit pentru Belgia sau este o pălărie prea mare pentru el, pentru a gestiona jucători precum De Bruyne, Lukaku, Doku etc.?
Bineînțeles. Acum am pierdut pentru prima dată sub conducerea lui Tedesco. Ei bine, este regretabil că se întâmplă fix acum. Dar nu poți pune la îndoială antrenorul după o înfrângere.
Jucătorii noștri mari, cu experiență, ar trebui să se adune, să analizeze ce s-a petrecut cu Slovacia și apoi să aibă o prestație excelentă împotriva voastră.
- Jean-Marie Pfaff a fost desemnat jucătorul anului 1978 în Belgia
Tedesco va lua măsurile potrivite, sunt sigur de asta. Dar acum depinde mai ales de jucători să se revanșeze pentru înfrângere.
Franz Beckenbauer obișnuia să ne spună: “Ieșiți și jucați fotbal. Bucurați-vă”. Asta e tot ce trebuie să spună Tedesco echipei acum. Oricine nu și-a dat încă seama despre ce este vorbala acest European, oricum nu mai poate fi ajutat.
Credeți că Belgia, cu orgoliu șifonat, va arăta diferit în meciul cu România față de cel cu Slovacia?
Mă aștept la o echipă mult mai agresivă, determinată, care vrea să arate tuturor că înfrângerea cu Slovacia a fost doar un accident. România nu va avea meciul ușor, împotriva Belgiei, din partida cu Ucraina.
La ce fel de confruntare vă așteptați între Belgia și România? Unul foarte închis?
Dacă Belgia joacă mai bine decât în primul meci, iar România își poate repeta forma din partida cu Ucraina, atunci cu siguranță vom asista la ceva spectaculos. Atunci orice este posibil. Dar dacă vom apela la tot ceea ce ne face pe noi puternici, Belgia va câștiga.
Ce echipe credeți că se vor califica din Grupa E a acestui EURO?
După ce am văzut până acum, de pe primele două locuri, Belgia și România. Noi, sper, datorită valorii, iar voi grație unui moral foarte puternic.
Vă mai aduceți aminte de jucătorii români de pe vremea când jucați? Cine v-a rămas în memorie?
Îmi amintesc două meciuri internaționale împotriva României. În 1980, am câștigat un meci amical la Bruxelles cu 2-1, dar am intrat de pe bancă. În 1982, v-am învins cu 4-1 - tot la Bruxelles - și am fost în poartă timp de 90 de minute.
Dintre jucătorii de atunci, mi-l amintesc în special pe Marcel Răducanu, care a fost la Borussia Dortmund și împotriva căruia am jucat adesea. Ca și mine, a ajuns în Bundesliga în 1982 și a părăsit și el Germania în 1988. Avem deci șase ani împreună în Bundesliga și câteva dueluri explozive. Un fotbalist de clasă mondială.
Programul din grupa României la EURO 2024
17 iunie, ora 16:00 ROMÂNIA - Ucraina 3-0
17 iunie, ora 19:00 Belgia - Slovacia 0-1
21 iunie, ora 16:00 Slovacia - Ucraina 1-2
22 iunie, ora 22:00 Belgia - ROMÂNIA, Koln
26 iunie, ora 19:00 Slovacia - ROMÂNIA, Frankfurt
26 iunie, ora 19:00 Belgia - Ucraina, Stuttgart
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.