Vlad Munteanu dezvăluie gestul splendid pe care FRF l-a făcut față de Christoph Daum: ”Nu este într-un moment ușor”. Interviu cu fostul mijlocaș din Bundesliga
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 30.06.2024 12:18 | Actualizat: 01.07.2024 16:01
Vlad Munteanu (43 de ani), manager operațional al Federației Române de Fotbal din 2016, fost jucător cu sezoane bune petrecute în Bundesliga, a acordat, direct din Germania, un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Originar din Bacău, cu o carieră în care a cucerit 6 trofee la Dinamo, cu formații precum Auxerre, Energie Cottbus, VfL Wolfsburg în CV, acesta a subliniat că elevii lui Edward Iordănescu au făcut istorie, deja, la EURO 2024.
Mai departe, a oferit câteva sfaturi tinerilor fotbaliști români, a precizat că, după Campionatul European, câțiva ”tricolori” vor face pasul în Bundesliga și, mai departe, ne-a prezentat surpriza pe care Federația Română de Fotbal i-a făcut-o lui Christoph Daum, fost selecționer în perioada 2016/2017, cu probleme grave de sănătate în prezent.
”Edi Iordănescu a avut o structură a lotului pe care ceilalți n-au avut-o. I-am oferit bilet lui Christoph Daum la meciul cu Belgia”
Vlad, câteva zile ne despart de meciul cu Olanda. Ați făcut istorie, cum se simte?
Istoria a fost făcută de jucători și de staff-ul echipei naționale. Suntem extrem de fericiți pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Este o recompensă! A fost un plan al fotbalului românesc, pus la punct începând cu 2016. Văd un merit al lui Edi Iordănescu pentru ce manifestăm fotbalistic pe teren și nu numai.
În toate declarațiile din ultima perioadă, de la oameni din FRF sau fotbaliști, se pune accept pe o fundație foarte sănătoasă. Principii, valori, o realitate, da, în care nu suntem la nivelul dorit de români sau la cel de acum mai mulți ani. Mai trebuie menționate încă câteva persoane.
Cine?
Christoph Daum, Daniel Isăilă la U21, Cosmin Contra și Mirel Rădoi.
Ce are Edi și n-au avut cei menționați?
O structură la nivelul lotului pe care ceilalți n-au avut-o. De aici pleacă totul. Există această generație plecată de la U21. Țin minte de o ședință cu Christoph Daum, în a stabili obiectivele lotului de U21 și ce ne dorim de la această națională. A reieșit că ne dorim să facem o anticameră pentru naționala de seniori.
Adaugăm, pe lângă acești jucători de la U21, și alții care și-au regăsit ”frații”. Și, cred eu, cireașa de pe tort, atenția la detalii a lui Edi Iordănescu, precum și înțelegerea oricărui context.
Cum ar fi?
Liga Națiunilor! A înțeles că, pentru anumiți jucători, a fost nevoie să ia decizii mai dure, dar acest lucru a fost mai bun pentru grup. A plecat la un drum mai lung, mai anevoios, cu o certă adversitate. Pe plan fotbalistic, a crescut de la Liga Națiunilor, la preliminarii, până la a-și juca șansa în fiecare meci (n.r. - la EURO) și de a ne califica de pe primul loc.
Christoph Daum, din păcate, se află într-o perioadă foarte dificilă. Ați mai ținut legătura cu dânsul?
Da. Chiar înainte de meciul de la Koln (n.r. - 22 iunie 2024, Belgia 2-0 România) am vorbit. Nu este într-un moment ușor, dar suntem alături de el. Am reușit să-i oferim un bilet pentru a veni la meci prin fostul lui asistent, Rudi (n.r. - Verkempinck), care este belgian. Noi îl respectăm pe Christoph Daum. Pe timpul lui, noi am fost contestați.
Pentru?
Pentru că l-am adus pe fiul lui. La patru zile pe acțiune, câțiva euro primiți, o sumă ridicolă, am avut actualul om din staff-ul lui Xabi Alonso (n.r. - Marcel Daum, analist la Bayer Leverkusen). Omul, pe lângă banii aceia, ne-a mai educat și vreo doi oameni.
”Aștept să văd primul patron de club care va investi cu un plan clar într-o academie. Cei mari se plâng, dar nimeni nu face ceva concret”
În preliminarii am terminat peste Elveția, la EURO peste Belgia, Ucraina, Slovacia. Care să fie limita acestei generații?
Nu cred că și-au impus limite. Orice meci este încă o cărămidă pusă la acea fundație. Jucătorii au nevoie de meciuri la o adversitate internațională ridicată. S-au aliniat stelele și am terminat pe 1, la egalitate de puncte cu celelalte echipe. Am bătut 3-0 pe Ucraina, au contat enorm golurile, doar 2-0 cu Belgia... sunt pași importanți pe care Edi îi ia în considerare.
Și cu Olanda?
O știm! Este imprevizibilă. Sunt anumite probleme în cadrul lotului, comunicarea între antrenor și anumiți jucători, dar nu vreau să ne concentrăm pe adversari. Vrem să livrăm cât mai înalt posibil, fizic, mental, și să marcăm, că vom avea ocazii, ce avem.
După 30 de ani, vorbim de Generația de Aur. Cât timp de acum vom vorbi despre Generația de Suflet?
Trebuie să vorbim și de generațiile de dinainte. Au fost generații care n-au avut un anumit nume, dar au avut fotbaliști excepționali. Trebuie să acordăm respect tuturor. Încrederea în ceea ce înseamnă această națională este la cote maxime în ultimii 10 ani. Sper ca această carte să fie în continuare deschisă și să aibă cât mai multe pagini albe, cu bucurii, cu plânsete. Toate aceste momente vor forma anumiți oameni.
Ce ar trebui să învețe fotbalul românesc, cluburile, patronii din această performanță?
Majoritatea cluburilor importante se plânge de regula U21, dar nu văd pe nimeni, de șase ani, să facă ceva concret pentru a crea jucători, în afară de Gheorghe Hagi. Din ce se pare, acum am văzut că se orientează spre jucători (n.r. - români) crescuți pe afară, pentru că este mai ușor să-i iei la 19, 20 de ani. Tot a trebuit să intervină FRF cu o regulă, 5+6, și atunci doar așa sunt deschiși oamenii.
Aștept să văd și eu primul patron care va investi cu un plan clar într-o academie, să aibă un buget, antrenori licențiați, preparatori fizici și, cu siguranță, după anii respectivi va avea succes, va crește tineri și va aduce clubul pe un moment profitabil din punct de vedere financiar.
În perioada în care tu jucai în Bundesliga, mai erau și alți fotbaliști români. Sergiu Radu, Ovidiu Burcă, Tararache, Marica și Deac. Lista poate continua. Astăzi nu mai este niciunul. A scăzut și calitatea fotbalistului român?
Cred că este un punct de care ne-am lovit în ultimii ani. N-am reușit să transferăm jucători în aceste campionate puternice. Italia, ok, este mai populată, dar Premier League, La Liga, Ligue 1, Bundesliga... nu prea au jucători români. Nu mai vorbim de Olanda, Belgia... sub cele 5 cele mai puternice... dar avem nevoie de jucători acolo.
Acești băieți care sunt la EURO astăzi trebuie să deschidă porțile larg, să meargă acolo și să dovedească, săptămână de săptămână, că pot livra la un nivel înalt. Va fi, atunci, deschidere către români în continuare.
”Există două feluri de a fi arogant. Am avut un exemplu în preliminarii și a aroganța a fost pedepsită”
În dialogul cu un coleg din presa olandeză (LINK AICI), acesta mi-a dat de înțeles că fotbaliștii lor nu prea îi cunosc pe ai noștri. Oare ne subestimează?
Cred că există două feluri de a fi arogant: este acel arogant pe care nu-l interesează, cu toate că are toată informația în față, dar și arogantul care nu-și da seama, simplu, pentru că fotbaliștii români nu apar pe radarul tău. Am avut un exemplu în calificări, antrenorul Elveției (n.r. - Murat Yakin) care ne-a subestimat total și aroganța i-a fost pedepsită. Acum îi avem pe jucătorii Olandei. Nu au avut, pe radarul lor, în competițiile interne foarte mulți jucători români. Încep să-și pună întrebări. Depinde de staff-ul naționalei Olandei cât vor reuși să-i motiveze.
Fotbalistul român era la același nivel cu cel francez, spaniol, englez, brazilian, german. Acum nu mai e. Vedem fotbaliști din țări cu care n-aveam probleme, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, dar care au fotbaliști în campionatele puternice. Ce trebuie să facă fotbalistul român, la nivel individual, pentru a reveni în top?
Contează foarte mult ce educație primești. Plecăm cu baza de acasă, după vine educația fotbalistică. Fotbalistului care-și dorește să ajungă în Vestul Europei îi transmit că ar trebui să fie deschis la minte. Are toate informațiile necesare în ziua de astăzi. Dezvoltarea lui poate fi accesibilă. Trebuie să se înconjoare de oamenii potriviți și trebuie să citească contextul. De ce joacă altcineva în locul tău, de ce trebuie să te antrenezi mai mult... Și, evident, să aibă încredere în el.
”Aș mai recomanda fotbalistului român să se gândească la tranziția de după fotbal. Nimeni nu-ți va mai da nimic pe gratis”
Radu Drăgușin pare idolul unei noi generații. Din cât îl cunoști, de ce el este diferit sau, din cei actuali, a urcat cel mai repede?
Este un jucător autodidact. La 15 ani făcea cubul Rubik în 45 de secunde. Este un caz special, a plecat de mic și, pe parcurs, a avut norocul să fie înconjurat de adevărați profesioniști. Și-a însușit calitățile mediului respectiv și a văzut de ce e nevoie, motiv pentru care a crescut mai repede. Din grupul de la EURO, nu doar Radu este un idol al tribunelor. Vedeți Niță, la vârsta lui... și ceilalți, jucătorii-cheie, liantul din acest grup. Este un tablou perfect cu 26 de bucăți de puzzle înconjurate de rama lui Edi Iordănescu.
Vedem că în jurul echipei naționale ești tu, mai sunt Marius Niculae, Lucian Sânmărtean, domnul Geolgău. Cât contează să ai în cadrul echipei foști fotbaliști?
Mai întâi domnul Geolgău, după noi! La ce rezultate a avut, noi suntem mici. Cred că fotbalul este făcut pentru oamenii din fotbal, dar trebuie să fii și pregătit. Noi, foștii fotbaliști, am completat tabloul construit de Răzvan (n.r. - Burleanu) și de ceilalți colegi care n-au jucat la nivelul nostru, dar au venit cu expertiză, ”know-how”. Pentru jucători, oriunde am fi, este important să ai oameni care cunosc vestiarul, dar, repet, să fii și pregătit.
Dacă crezi că ai fost fotbalist și vii așa... hai să mergem la o cafea... nu e ok. Aș mai recomanda fotbalistului român să se gândească la tranziția de după fotbal, la al doilea job. Nimeni nu-ți va mai da pe gratis, tribunele nu vor mai fi atât de pline, pe când conturile nu vor mai fi atât de frumos încărcate la final de lună.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.