EXCLUSIV | “Nu-mi spune asta, nu-mi vine să cred!” Analistul Marca despre ce l-a ajutat pe Istvan Kovacs să oficieze finala Europa League
Cristian Munteanu | Publicat: 22.05.2024 15:14 | Actualizat: 22.05.2024 23:55
Pavel Fernandez este unul dintre cei mai respectați specialiști, din Spania, ai arbitrajului. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAMsport.ro, ibericul a analizat numirea lui Istvan Kovacs (39 de ani) la centrul finalei de Europa League, Atalanta – B. Leverkusen.
Pavel Fernandez este analistul în probleme de arbitraj al celor de la Gol Televisión și Radio Marca, două dintre cele mai importante instituții sportive din Spania. Fost arbitru, Fernandez și-a câștigat respectul datorită modului său argumentat de a diseca prestațiile “centralilor” din Spania și din lume.
La invitația iAMsport.ro, Pavel a acordat un interviu, în exclusivitate, presei din România, în care a disecat delegarea lui Kovacs la centrul finalei de UEL dintre Atalanta și Bayern Leverkusen. Aceasta va începe la ora 22.00 și va putea fi urmărită pe ProArena.
Pavel Fernandez: “NU, cu majuscule”
Salut, Pavel. Istvan Kovacs delegat ca arbitru pentru finala Europa League - ce părere ai despre această soluție?
Cred că erau multe variante mai bune pentru un asemenea meci important. Cred că finalele competițiilor europene trebuie să fie oficiale de cei mai buni arbitri. Este Kovacs printre ei? NU, cu majuscule. Fără dubii.
În sferturile de finală ale Ligii Campionilor din acest sezon, nu a existat un meci cu mai multe semne de întrebare asupra arbitrajului decât cel dintre Barcelona și PSG, condus de Kovacs. De ce l-ar “răsplăti” UEFA cu o finală de Europa League?
Este o întrebare foarte bună. Arată că UEFA nu este interesată câtuși de puțin de opinia publică. Sau de aprecierea generală a acelui arbitru.
Așa ceva nu prea vezi în competițiile domestice, acolo unde un arbitru care a generat atâtea controverse este “ținut deoparte”, o perioadă, de comitetul arbitrilor. De ce? Pentru ca delegarea lui să nu nască și mai multe controverse.
Ce deficiențe crezi că are Istvan Kovacs ca arbitru și ce îi lipsește pentru a fi unul de elită, în opinia ta?
Clar, cel mai mare minus este că jucătorii, mai ales la nivel înalt, nu cred în el. Ce îți spun acum e foarte important în lumea arbitrajului și sunt mulți care pot confirma. Este mai important să greșești, dar jucătorii să creadă în tine, decât să iei decizii bune, dar nimeni să nu aibă încredere în ce faci.
Kovacs trebuie să-și îmbunătățească limbajul non-verbal, gestica, privirile. Toate acestea sunt punctele lui slabe. Plus că jucătorii simt că nu e la nivel înalt.
Aceasta va fi a doua mea finală UEFA ca arbitru şi este într-adevăr un vis devenit realitate. Faptul că am arbitrat finala Europa Conference League în 2022 este desigur util pentru această ocazie Istvan Kovacs, arbitru internațional
Pavel Fernandez: “Nu-mi vine să cred”
Dar trebuie să aibă și calități, nu? Care ar fi acestea?
Cred că simte foarte bine care sunt căderile provocate de un fault real și care sunt cele apărute din cauza unui joc mai bărbătesc. Asta ar fi o calitate.
Însă, așa cum spuneam, deși e important ce am zis mai sus, trebuie dublat acest simț al lui de limbajul non-verbal pentru a convinge jucătorii. Aici este minusul său mare la nivel internațional.
Bun, dar cine crezi că sunt cei mai buni arbitri din Grupa de Elită a UEFA? Și cei mai slabi?
Cei mai buni sunt, în această ordine, Turpin, Marciniak și Orsato. Cei mai slabi, Vincic și Kovacs, care, paradoxal, au primit delegări la finalele Ligii Campionilor, respectiv Europa League.
Istvan Kovacs este la coadă între arbitrii grupei Elite a UEFA. Asta cred.
Alexander Ceferin, președintele UEFA, este sloven. Crezi că acest lucru are vreo legătură cu desemnarea lui Slavko Vincic, tot sloven, ca arbitru al finalei Ligii Campionilor?
Sigur că da. Faptul că Ceferin e de aceeași naționalitate cu Vincic îi oferă acestuia bile albe, nu? Pentru orice țară e un succes uriaș să aibă un arbitru la “centrul“ unei finale europene. Iar aici cheile le deține Ceferin. Este extrem de rar să vezi un arbitru dintr-o ligă mică ajuns acolo.
Îți dau un exemplu. Paris Saint Germain, mai ales în ultimii patru ani, a avut echipă pentru a ajunge în finala Ligii Campinilor. De ce nu a făcut-o? Pentru că nivelul ligii lor este mai scăzut decât cel din Liga Campionilor. Exact același lucru se petrece și în arbitraj.
Știai că șeful Comisiei Centrale a arbitrilor din România, Kyros Vassaras, este nașul secretarului general al UEFA, Theodore Theodoridis. Crezi că asta a ajutat la…
Nu-mi spune asta, nu-mi vine să cred... Ceva a ajutat cu siguranță. No comment mai departe.
Vassaras e tare rău! Serios vorbesc. E nașul secretarului general UEFA. Asta e o poziție foarte importantă într-o instituție. Nu se bagă președintele UEFA la arbitraje, secretarul general decide acolo Marcel Pușcaș pentru fanatik.ro
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.