Kepler, fotbalistul care trebuia să ajungă om de știință. Fostul fundaș al celor de la Real Madrid a avut probleme comportamentale
Cristian Munteanu | Publicat: 08.11.2023 17:33 | Actualizat: 08.11.2023 19:16
Kepler Laveran Lima Ferreira, Pepe (40 de ani), a înscris golul doi al meciului dintre Porto și Antwerp, din Champions League. Fundașul portughez a devenit cel mai vârstnic marcator din istoria acestei competiții. Însă povestea lui Pepe conține multe alte momente victorioase.
Despre Pepe nu poți scrie cu afecțiune. Nici măcar dacă ești fan al celor de la Real Madrid. Stilul său, uneori dincolo de limita oricărei sportivități, ba chiar a sănătății mintale, a conținut, în primul rând, brutalitate.
Dacă Maldini a fost Rafaelul fundașilor, Pepe a fost Torquemada, marele inchizitor. Apărătorul brazilian, care a ars multe dintre visurile atacanților de a marca împotriva lui, nu trebuia să se facă fotbalist.
Tatăl său, imediat după naștere, neavând la îndemână internetul, a apelat la o enciclopedie a familiei. Amator de știință, a găsit două nume care-i plăceau. Johannes Kepler, faimosul astronom german, și Charles Louis Alphonse Laveran, fizician francez, care a câștigat Nobelul în 1907.
Așa că, atunci când a fost întrebat care este numele nou-născutului, a răspuns mândru: Kepler Laveran Lima Ferreira. “Cu așa un nume, sigur fiul meu va ajunge om de știință”. Pepe a fost mai aproape de medicină, chirurgie mai exact, dacă este să ne luăm după declarațiile atacanților care au evoluat împotriva lui.
Dar, având în vedere golul din meciul cu Antwerp, care l-a propulsat într-o galerie cu mari jucători, Pepe are tangență și cu știința. Pare că sfidează gravitația la cei 40 de ani și 254 ale sale.
Este antieroul perfect, banditul perfect care l-a tocat pe Messi. Dar asta poate fi doar o imagine 2D a brazilianului.
Până la 17 ani, Pepe a dormit în pat cu mama sa. Era foarte atașat de aceasta. În plus, simțea că pentru a-și împlini destinul, trebuia să plece din Maceio, orașul natal.
Ceva îmi spunea de atunci că o să stau mult timp departe de mama, așa că voiam să stau cu ea în fiecare moment Pepe, pentru Expresso
Când reprezentanții clubului Maritimo au venit în zona Alagoas, pentru a găsi un atacant, în meciul test Pepe l-a marcat pe acesta. A jucat atât de bine, încât portughezii nu au avut ce să facă și au plecat cu un fundaș.
La ultimul meci pe care apărătorul l-a disputat pe tărâm brazilian, un adversar i-a rupt piciorul. Așa că Pepe a traversat Atlanticul cu un picior în ghips și cu ranchiună în suflet. De ghips s-a lepădat.
“Fiecare om se descurcă singur”
După trei sezoane la Maritimo, a trecut la Porto. Aici l-a înlocuit pe Ricardo Carvalho. Tot trei sezoane a zăbovit și la “dragoni”. A învățat zborul. Flăcările care-i ieșeau pe nas le avea. Era pregătit pentru Real Madrid.
Pavon, Walter Samuel, Woodgate, Metzelder, Sergio Ramos, Cannavaro erau fundașii centrali “blancos”. La 24 de ani, Pepe trebuia să se adapteze repede unul stil complet diferit de cel din Portugalia.
Veneam de la un club organizat tactic. După 30 de minute din meciul cu Atletico, m-am uitat la Fabio (n.r. - Cannavaro) și i-am spus să mă acopere mai mult. Mi-a replicat că la Real fiecare om se descurcă singur Pepe, pentru The Athletic
Dar, pe măsură ce a jucat mai mult pentru Real, Pepe a adus în teren autoritatea lui Hierro, retras, și răutatea specifică lui. A făcut parte, alături de Sergio Ramos, dintr-un cuplu legendar de fundași centrali.
Momentele delicate din cariera sa, când înverșunarea l-a făcut să-și piardă mințile, au fost multe. L-a lovit de nenumărate ori pe Messi, în probabil cele mai aprinse El Clasico din istorie, a luat cartonaș roșu la CM din 2014, în meciul contra Germaniei, i-a tras un pumn colegului Arbeloa, confundându-l cu un adversar.
Pe 21 aprilie 2009, inspirat probabil de coridele spaniole, Pepe s-a năpustit asupra lui Javier Casquero, care se prăbușise în careul madrilean. L-a lovit în picior, apoi de câteva ori în spate. S-a așezat pe glezna sa, apoi i-a dat una și lui Albin, care venise să ceară socoteală.
Zece meciuri suspendare, iar cei de la Real i-au oferit consiliere pentru managementul furiei.
Și-a luat revanșa în 2016, când a fost ancora unei echipe a Portugaliei a cărei cârmaci a fost, cel puțin până în finală, Cristiano Ronaldo.
Am pierdut controlul pentru câteva minute. Am văzut reluările și nu mă recunosc. Nu am cuvinte pentru a descrie ce simt. Cea mai mare pedeapsă pe care am putut-o primi este ceea ce simt acum Pepe, campion european
Fanii Madridului l-au iertat repede. Însă lumea fotbalului îi ștanțase pe tricou eticheta de “măcelar”. După zece ani în capitala Spaniei, Pepe a mers la Besiktas, acolo unde nu a rezistat decât un sezon.
În 2019 a revenit la Porto, iar specialiștii au strâmbat din nas. Ce mai putea aduce un fotbalist de 36 de ani, pe un post atât de expus. Dar portughezul era obișnuit cu reticența.
Record pentru fundașul celor de la Porto
La 40 de ani și 254 de zile, Pepe a marcat golul doi al celor de la Porto în victoria cu Antwerp, iar lusitanii au egalat Barcelona în fruntea grupei H din Champions League. Dar, poate mai important, Pepe a stabilit un nou record. A devenit cel mai vârstnic marcator din istoria acestei competiții, detronându-l pe Francesco Totti.
Cei mai bătrâni marcatori din Liga Campionilor:
- Pepe – 40 de ani și 254 de zile
- Francesco Totti – 38 de ani și 59 de zile
- Ryan Giggs – 37 de ani 290 de zile
- Fillipo Inzaghi – 37 de ani și 87 de zile
- Javier Zanetti – 37 de ani și 72 de zile
La 40 de ani, în curând 41, Pepe rămâne tot un luptător. Unul care pare că a învățat din greșeli, care s-a maturizat, care le demonstrează tuturor că este mai mult decât un “măcelar”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.