exclusiv "Pare o afacere fără sens. Genoa e o gaură neagră, în care dispar sume imense!". Dan Șucu primește un avertisment din Italia: "Să nu ajungă precum șoricelul care nu mai poate ieși de pe propria roată"
Adrian Florea | Publicat: 19.12.2024 20:55 | Actualizat: 19.12.2024 20:55
"Dan Șucu acționar majoritar la Genoa" e știrea anului pentru fotbalul românesc. Poate chiar a ultimului deceniu. Dar care a fost impactul acestei tranzacții în Italia?! Și ce îl așteaptă pe omul de afaceri în vârstă de 61 de ani în perioada următoare la cârma istoricului club din capitala regiunii Liguria?
Pentru a afla răspunsurile cele mai avizate, iAMsport.ro a luat legătura cu Dominique Antognoni, unul dintre cei mai importanți jurnaliști din Peninsulă. Antognoni e numele italian al ziaristului român Răzvan Milca, trăiește la Milano de peste trei decenii și e la curent cu tot ce mișcă în Il Calcio.
Salut, Dominique! Ce faci, cum s-a resimțit în Italia "cutremurul" declanșat de Dan Șucu? Lumea fotbalului și-a revenit din șoc?
O să te dezamăgesc puțin, dar n-a fost așa mare șoc. Sigur, o oarecare senzație de surpriză a existat, însă nu-ți închipui că toată lumea vorbește la Milano, la Roma sau la Florența numai despre Șucu, așa cum se întâmplă la București.
Asta pentru că Șucu n-are anvergură sau pentru că Genoa nu e, totuși, un club de prim-plan.
În primul rând pentru că Genoa nu e decât una dintre cele două echipe din Genova. OK, trecutul e glorios, dar aici vorbim despre un trecut îndepărtat, extrem de îndepărtat. Ultimul titlu l-a cucerit în 1924, deci în urmă cu exact 100 de ani, iar în Europa nu și-a mai făcut simțită prezența de la începutul anilor '90.
Dominique Antognoni: "Nu știu dacă se va descurca, în cazul în care va veni la Genova doar duminica, la meciuri"
Totuși, un club de Serie A și-a schimbat acționarul majoritar.
Din păcate, în ultima vreme, astfel de știri apar tot mai des în Italia. Se știa de mult că fondul de investiții care administra Genoa caută variante să se retragă. Oricum, pentru lumea fotbalului peninsular e de importanță minoră dacă Genoa termină pe 12 sau pe 17, dacă retrogradează ori promovează. Interesul enorm e suscitat de coloșii Inter, Milan, Juventus, Napoli etc.
De ce crezi că s-a ajuns în situația în care o formație din prima ligă italiană să ajungă la mâna unui om de afaceri din România? Nu că românii n-ar fi buni afaceriști, însă eram obișnuiți cu investitori americani, chinezi sau alte naționalități.
Sincer? Pentru că, din nefericire, Genoa e de ani mulți o gaură neagră, în care dispar sume imense de bani! Și pentru că în Italia lumea s-a convins tot mai mult că fotbalul nu prea mai e o afacere. Crede cineva că au dispărut miliardarii italieni? Crede cineva că președintele genovezilor, Alberto Zangrillo, un om cu niște conexiuni formidabile în Italia, n-ar fi putut găsi un om de afaceri care să salveze clubul?
Uite că n-a găsit!
Poate că a găsit, dar oamenii sunt conștienți că o investiție de 40-45 de milioane de euro într-o echipă cu peste 200 de milioane datorii nu e rentabilă. Apropo de acest Zangrillo, acesta a fost medicul personal al lui Berlusconi. Este directorul celui mai mare spital din Milano. E născut în Genova și e suporter al "grifonilor" din copilărie. Are sute, mii de relații la cel mai înalt nivel. Și aici nu mă refer la relații doar în lumea fotbalului. Cu toate acestea, n-a convins pe nimeni că merită să-și asume riscul. Și mai e o problemă.
Care?
Lumea s-a schimbat mult în ultimele două decenii. Iar o dată cu ea s-a schimbat și fotbalul. Chiar dacă pare greu de priceput de la distanță, fotbalul în Italia nu mai este decât în privința cluburilor mari o chestiune fundamentală, de viață și de moarte, cum se spune. Înainte, un Berlusconi sau un Moratti investeau și pentru că iubeau fenomenul, dar și întrucât fotbalul le deschidea multe perspective, le aducea multe avantaje, de imagine și nu numai. În ultimii ani, oamenii au înțeles că poți să obții profit mult mai ușor investind în restaurante, în cluburi de noapte, discoteci etc.
E clar că Șucu a beneficiat de un context favorabil. Crezi că va izbuti să acopere "gaura neagră" despre care aminteai?
Nu știu ce să spun, nu-l cunosc, nu știu dacă s-a implicat la Genoa din megalomanie sau din alte motive. Dar dacă nu prea s-a descurcat la Rapid, unde teoretic cunoaște toate dedesubturile, de ce s-ar descurca aici, unde abia așteaptă unii și alții să-l "facă"?
Faptul că nu va renunța la Rapid îl va ajuta sau îl va încurca?
La ce haos e la Genoa, ar trebui să petreacă foarte mult timp aici. OK, probabil că își va aduce oamenii lui. Probabil că va păstra și unii din actuala organigramă. Însă dacă nu se va implica personal, îi va fi greu, foarte greu. Dacă vine doar duminica la meci, în tribuna oficială, iar în rest stă la București pentru a-și rezolva afacerile și pentru a supraveghea treburile la Rapid, nu-l văd bine deloc.
Interesul față de fotbal e în scădere. Abonamentele la Sky și la DAZN sunt tot mai puține, tinerii au alte pasiuni acum Dominique Antognoni
Din ce spui trag concluzia că misiunea lui Șucu e aproape imposibilă.
Cam așa și e. Plus că, și dacă ar obține rezultate bune, să zicem că la anul Genoa termină pe locul 7, saltul nu va fi unul spectaculos. Numărul de suporteri nu va crește, importanța clubului în economia a tot ce înseamnă Serie A nu se va modifica, banii din televizări cam tot acolo... Dar există și riscul retrogradării, dacă lucrurile nu intră rapid pe un făgaș normal.
Dacă Genoa termină sus în clasament, jucătorii vor fi mai bine cotați, iar Șucu îi va vinde și va face profit.
Nici nu prea mai are ce vinde. Doar în 2024 Genoa i-a cedat pe Drăgușin, pe Retegui, pe Gudmundsson și pe Martinez, n-a pus mai nimic în loc, iar rezultatele se văd. Echipa se chinuie, deși a schimbat și antrenorul, victoriile apar greu. Singurul fotbalist vandabil la ora asta ar fi Frendrup, un mijlocaș central danez.
Dacă vinde un jucător, doi, plus drepturile TV, se descurcă.
La început de drum, Șucu trebuie să cumpere, nu să vândă. O să vezi, de la primele meciuri acasă, lumea îi va cere achiziții. Așa se întâmplă mereu când se schimbă patronatul. Fanii își fac iluzii, speră la mai bine, nu acceptă nimeni mediocritatea. Și dacă nu apari cu un atacant și cu un mijlocaș cu cotă, oamenii te iau imediat în vizor. O perioadă, să zicem că suporterii vor avea răbdare. Dar dacă nu văd schimbări importante în bine în două-trei luni, imediat apar contestările.
Am găsit undeva că doar bugetul de salarii la Genoa ar fi undeva pe la 35 de milioane de euro. Net. Brut înseamnă mult mai mult.
Să zicem că salariile le acoperi din drepturile TV. Genoa încasează cam 45 de milioane sezonul ăsta. Însă nu uita datoriile. Unii spun că ar fi 150 de milioane, alții susțin că se duc, de fapt, spre 300 de milioane. Imens pentru un club de talia lui Genoa!
Și atunci, de ce s-a băgat Șucu?
Chiar nu pricep, pare o afacere fără sens! Repet ce am mai spus, dacă era o așa mare oportunitate, nu se găsea un miliardar italian sau american care să se implice?
Pot exista și ceva clauze de care să nu avem habar momentan? De exemplu, să i se fi oferit niscaiva facilități pe partea de business?
Nu e deloc exclus. Așa ar avea o oarecare logică investiția în Genoa. Deși, dacă întrebi orice om de afaceri, 45 de milioane băgate azi în imobiliare îți oferă o șansă de câștig mult mai mare, decât 45 de milioane aruncate într-o gaură neagră.
Americanii care au preluat Roma sau Parma și-au asumat pierderile. Au investit, însă, pentru că li se deschid altfel ușile pe la primărie în calitate de proprietari de club în Serie A. Probabil că așa a gândit și Șucu Dominique Antognoni
Crezi că Șucu își poate lua adio de la acești bani?
Nu neapărat. Și dacă va da greș, ceea ce nu-i doresc, evident, iar într-un an, doi, cinci va dori să vândă clubul, o sumă de bani tot va lua pe el. Că va lua 35-40 sau 50-60 nu e foarte relevant când vorbim de oameni de afaceri cu averi impresionante.
Există vreun patron apărut în Serie A în ultimul deceniu care să fi făcut profit?
Probabil că Thohir e singurul. A luat Interul când Moratti a simțit că nu mai face față, pe un preț foarte bun, raportat la ce înseamnă Inter. Vreo 350 de milioane, parcă. L-a administrat câțiva ani, apoi, la prima ofertă, l-a vândut chinezilor. A făcut un profit de vreo 40-50 de milioane de euro. Nu e o sumă colosală, însă măcar nu e pierdere.
Dar vreun caz la o echipă mai mică, de talia lui Genoa?
Ce-mi vine acum în minte e cazul Iervolino, care a cumpărat Salernitana la începutul lui 2022. Acest Iervolino avea o universitate la care cursurile erau online. În pandemie, anii 2020-2021, acțiunile acestei universități au explodat, iar la sfârșitul lui 2021 au venit unii și i-au cumpărat afacerea cu un miliard de euro! Din banii ăștia, a rupt vreo 30 de milioane, pe care le-a investit în Salernitana. Un mizilic pentru el. Totuși, după nici doi ani, nu mai știe cum să iasă din fotbal, sătul să fie înjurat pe banii lui. Pentru că în fotbal, mai ales în Italia, nu prea există recunoștință.
Dominique Antognoni: "Crezi că italienilor le pică bine că au fost salvați de un român?!"
Și de ce nu iese?
Nu mai e atât de simplu. E ca un șoricel pe roată, nu mai știe cum să iasă. Intri într-un sistem din care e greu să evadezi. Pericolul ăsta îl paște și pe Șucu.
Poate are deja un plan care să funcționeze. Sau poate că profitul pe care-l va face cu mobila în Italia îi va acoperi găurile de la fotbal.
Posibil, nu avem de unde să știm.
Apropo de mobilă, italienii sunt recunoscuți în toată lumea pentru fabricile de mobilă. Crezi că firma lui Șucu se poate impune?
Da. Și asta deoarece marile firme italiene nu mai vând de mult în Italia. Vând unde sunt bani mulți. La Moscova, în Dubai, în China. Și Dacia s-a impus într-o țară specialistă în mașini. E adevărat, în primul rând pentru că are un cost mai mic decât concurența.
O ultimă întrebare: crezi că Dan Șucu poate fi privit mai strâmb și întrucât e român?
Foarte posibil. De fapt, sunt convins că există mulți cărora nu prea le convine situația, gândesc "am ajuns săracii săracilor, dacă e nevoie de un român să ne salveze, și nici ăla vreun miliardar ca Abramovici!".
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.