EXCLUSIV | Românul care a condus-o pe Hapoel Acra, despre războiul din Israel: ”Toți îmi zic că nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva”. Dezvăluiri despre situația lui Adi Păun și armata israeliană
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 08.10.2023 14:47 | Actualizat: 08.10.2023 16:43
Daniel Stanciu (49 de ani) a fost în perioada 2017 – 2018 președintele clubului de fotbal israelian Hapoel Acre. Contactat de iAM SPORT, actualul director executiv de la FC Argeș ne-a vorbit în exclusivitate despre cum vede el și cum văd prietenii lui din Israel războiul declanșat sâmbătă de militanții HAMAS.
Israelul este de sâmbătă, 7 octombrie, în război cu militanții HAMAS și de duminică, 8 octombrie, și cu organizația Hezbollah.
Sigur că între combatanții amintiți nu a fost vreodată o pace reală, dar acum conflictul este unul cu adevărat violent și extins, cu sute de morți de o parte si cealaltă.
Stanciu: ”Nu s-a mai întâmplat niciodată așa”
Daniel Stanciu a fost președintele clubului de fotbal israelian Hapoel Acre în perioada 2017 – 2018. Acsta are încă mulți prieteni acolo și cunoaște foarte bine obiceiurile și problemele din Israel.
Contactat de iAM SPORT, Stanciu a acceptat să ne vorbească în exclusivitate despre ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu.
”Am încă mulți prieteni acolo. Ieri (n.r. sâmbătă), toată ziua, asta am făcut, am vorbit cu ei. Erau speriați, spuneau că nu s-a mai întâmplat niciodată așa.
A mai fost odată ceva de genul ăsta într-un kibuț (n.r. o colectivitate rurală, un mic orășel) la granița cu Libanul înaintea războiului din 2006.
Atunci a intrat Hezbollah-ul din Liban, nu HAMAS-ul. Au intrat atunci la fel, prin case, și au omorât oamenii în case.
Știu povestea de la cei de acolo pentru că era locul unde mergeam cu echipa să ne antrenăm. Am văzut ca azi (n.r. duminică) de dimineață a tras și Hezbollah-ul cu rachete”, a povestit în exclusivitate pentru iAM SPORT, Daniel Stanciu.
Stanciu: ”Aveam jucători soldați”
Actualul director executiv al lui FC Argeș ne-a vorbit și despre fotbaliștii pe care îi avea la club și care efectuau în paralel și stagiul militar, obligatoriu în Israel.
”Aveam 8 jucători care erau soldați. Dormeau în unitate și veneau dimineața la antrenamente și după aia se întorceau în unitate.
Bărbații fac 3 ani acolo (n.r. armata) și femeile 2 ani. Am o problemă de genul ăsta (n.r. cu mobilizarea), prin 2018, nu știu ce conflict a mai fost, și mi-au luat vreo 10 zile jucătorii. Am jucat două meciuri fără jumătate de echipă.
Unul era Kanichowsky, cel care a marcat golul victoriei Israelului cu Belarus în minutul 90+3. Era soldat și era cel mai bun jucător al meu. Era copil atunci, căpitanul naționalei de tineret a Israelului”, a adăugat Stanciu.
Stanciu: ”Ca acuma nu a fost niciodată!”
Despre jucătorii români care evoluează în Israel, Antonio Sefer la Hapoel Beer Sheva și Adi Păun la Bnei Sakhnin, Daniel Stanciu a spus că nu a luat legătura cu ei, dar, în ceea ce îl privește pe Păun cel puțin, știe câte ceva despre echipa unde evoluează și cum sunt afectați cei ce trăiesc în acele zone.
”Păun e la Sakhnin. Aia e o echipă arăbească. I-au spus că nu are voie să dea declarații pentru că echipa are 100% conducere arăbească.
E și într-o zonă arăbească. Și eu eram într-o zonă jumi-juma. Am trăit printre ei și nu mi s-au părut că ar fi avut probleme așa mari. Nu se iubeau, dar conviețuiau. Era ceva normal, era o stare de normalitate.
Ei însă trăiesc mereu cu senzația asta că mâine se poate întâmpla orice. Oarecum, din punct de vedere mental sunt pregătiți.
Numai că ce s-a întâmplat acuma, faptul că au atacat civili e mult mai grav. Asta nu s-a mai întâmplat, sau cel puțin la nivelul ăsta.
Mai aveau câte un atentat, dar atunci atacau militari, polițiști. Acum sunt foarte mulți civili omorâți sau luați ostatici.
Toată lumea mi-a zis: ca acuma nu a fost niciodată! Iar lucrurile sunt mult mai grave decât vedem noi la televizor.
Toți îmi zic că nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Nu toți au prins războiul de acum 50 de ani (n.r. Războiul de Yom Kippur).
Este probabil și o problemă a serviciilor secrete. Toată ziua a fost o dezbatere, o polemică: cum au putut să intre atâția (n.r. militanți HAMAS) și prin mai multe locuri.
Ei au profitat că este a fost o sărbătoare religioasă în Israel în această perioadă (n.r. Sukkot) și vineri, 6 octombrie, a fost ultima zi.
Am înțeles că foarte mulți militari, polițiști, au avut liber, au fost plecați acasă în permisie și au intrat dimineață la prima oră (n.r. sâmbătă) și i-au surprins.
Metoda a fost folosită și acum 50 de ani, în 1973, în așa numitul 'Războiul de Yom Kippur'. Altă sărbătoare, egiptenii au atacat atunci, dar aceeași metodă”, a continuat Daniel Stanciu.
Stanciu: ”Războiul e de durată”
În ceea ce privește meciurile de fotbal ale naționalei Statului Isarel, Daniel Stanciu crede că meciul cu Elveția va fi amânat. Cel cu România e prea departe pentru a putea spune ce se va întâmpla.
”Mai e lună și o săptămână până la meciul României. Acuma, cel contra Elveției cu siguranță nu se va disputa.
Pentru ca războiul e de durată. Nu pot să eu cât, nu sunt expert militar și nici nu cunosc foarte bine situația, dar cu siguranță va dura o perioada.
Meciul (n.r. contra Elveției) ar putea fi mutat în Cipru, dar sunt probleme cu selecția. Ei cheamă rezerviștii la arme și dintre ei sunt tineri care joacă la echipa națională, din campionatul intern, și vor fi mobilizați.
Ei pun pe primul loc siguranța națională și țin cont de asta. Vor avea probleme cu disputare a meciurilor din această perioadă. Dacă escaladează conflictul, nu vor juca nici măcar în Cipru”, a spus în exclusivitate pentru iAM SPORT, Daniel Stanciu.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.