Verdictul expertului: ce factori au dus la tragicul accident în care au murit Diogo Jota și Andre Silva

Mădălina Gavrilă | Publicat: 06.07.2025 17:39 | Actualizat: 06.07.2025 18:26
Un expert în siguranța rutieră și președintele Asociației Auditorilor de Siguranță Rutieră (Asevi) a dezvăluit erorile care au dus la moartea lui Diogo Jota și a fratelui său, Andre Silva.
Durere profundă în lumea fotbalului după moartea fulgerătoare a atacantului portughez Diogo Jota, legitimat la Liverpool, și a fratelui său, Andre Silva, într-un cumplit accident rutier petrecut în zorii zilei de joi, pe autostrada A-52, în dreptul localității Cernadilla, Spania.
Deși explozia unui cauciuc a fost inițial considerată principala cauză a tragediei, noi informații apărute din partea specialiștilor conturează un scenariu mult mai complex.
Președintele Asociației Auditorilor de Siguranță Rutieră: ”Pare foarte clar că viteza a fost foarte mare”
Javier Lopez Delgado, expert în siguranța rutieră și președintele Asociației Auditorilor de Siguranță Rutieră (Asevi), a analizat imaginile și înregistrările de la locul accidentului și a ajuns la concluzia că nu un singur factor a provocat impactul fatal, ci un lanț de deficiențe.
”Anvelopa vehiculului a «cedat», fie pentru că nu era în starea corectă, fie pentru că nu avea presiune suficientă, dar au existat și alte circumstanțe care au dus la rezultatul fatal al accidentului”, a explicat López Delgado, pentru ziarul La Opinion de Zamora.
Unul dintre cele mai grave aspecte semnalate a fost viteza excesivă cu care circula mașina: ”Dacă ar fi mers cu 90 de kilometri pe oră, probabil că nu ar fi fost ucis”.
Acesta susține că urmele de frânare vizibile pe carosabil, dar și declarațiile unor martori, indică o viteză mult peste limita legală: ”Pare foarte clar că viteza a fost foarte mare, din cauza urmelor de frânare”.
Un accident similar s-a produs în urmă cu opt zile: ”Eu nu cred în coincidențe”
Starea carosabilului din zona accidentului ridică și ea un mare semn de întrebare. Potrivit lui Lopez Deldado, imaginile arată că ”sunt o mulțime erori” ce puteau afecta semnificativ aderența roților.
Acesta a dezvăluit că în urmă cu doar opt zile, în exact același kilometru, 65, de pe A52, și în același sens de mers, a avut loc un alt accident grav.
”Ar putea fi o coincidență, dar eu nu cred în coincidențe, când în același kilometru există două ieșiri de pe șosea, se întâmplă ceva”, a declarat acesta fără ezitare.
Un alt punct critic al analizei este modul în care au fost proiectați parapeții mediani de protecție în zona în care mașina s-a izbit și a luat foc.
Expertul în siguranța rutieră face un apel către autoritățile spaniole
Se pare că segmentul era prevăzut ca o zonă de trecere de urgență între sensurile autostrăzii, dar în loc să contribuie la protecția vehiculului, a fost un obstacol letal.
”Balustrada de protecție de pe acea porțiune mediană ar trebui să fie proiectată astfel încât, în cazul în care te retragi, să fie redirecționată înapoi pe carosabil, iar în acest caz a acționat ca un obstacol, deoarece lungimea balustradei de protecție și unghiul de incidență nu au fost corecte”.
În fața acestui accident care a șocat o lume întreagă, președintele Asociației Auditorilor de Siguranță Rutieră a lansat un apel ferm către autoritățile spaniole, fiind nevoie urgentă de investiții în infrastructura rutieră.
”În orice accident rutier, nu există un singur factor care să influențeze accidentul și consecințele acestuia, deoarece este necesar să se analizeze factorul uman, vehiculul, siguranța rutieră și viteza”, a avertizat acesta.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















