5 concluzii după Kosovo - România 0-3. Show(Man), urmașul lui Mutu. Meritul lui Lucescu sau al lui Iordănescu?
Mihai Alecu | Publicat: 06.09.2024 23:49 | Actualizat: 07.09.2024 14:57
România a reușit un rezultat excelent în Kosovo, 3-0, și începe cu dreptul grupa de Liga Națiunilor. Totuși, există și aspecte pozitive, și aspecte negative, iar iAMsport.ro vă prezintă 5 concluzii în urma confruntării de la Priștina.
Revenirea lui Mircea Lucescu pe banca tehnică a României a fost una terminată cu scenariul perfect: succes cu 3-0 pe un teren ostil, acolo unde aceeași națională, cu Edi Iordănescu, reușea un egal, 0-0, cu ceva noroc, în preliminariile pentru EURO 2024.
După confruntarea de la Priștina, iAMsport.ro aduce în discuție 5 concluzii, de la prestația lui Dennis Man, la evoluția lui Drăgușin și maturizarea echipei României.
1. Dennis Man devine reperul ofensiv pe care naționala îl caută de la retragerea lui Mutu
Tricolorii au reușit să învingă la Priștina în principal datorită inspirației lui Dennis Man. Fotbalistul de la Parma a devenit, după anii petrecuți în Italia, un jucător care pare pregătit de pasul către o echipă de club mai puternică.
În Serie B, a fost evident, pentru cei care au urmărit prestațiile sale, că nivelul este prea scăzut și pasul către Serie A trebuie să vină cât de repede. Startul pe care îl are românul cu Parma în prima ligă din "Cizmă" confirmă progresul făcut.
Acum, disputa cu Kosovo, în care Man a marcat și a scos un penalty, vine doar ca o confirmare logică, dacă mai există așa ceva în acest sport.
Dar, dacă lăsăm reușitele care se văd pe tabelă, senzația pe care o lasă jucătorul crescut de UTA e una pe care românii nu au mai întâlnit-o - de după retragerea lui Mutu - aceea că Man poate câștiga meciuri de unul singur.
2. Drăgușin, ezitant în anumite faze
Văzut drept liderul de care defensiva avea nevoie, cu evoluții excelente la EURO 2024, Radu Drăgușin încă nu a atins acel nivel la care te aștepți de la un jucător de Premier League, de la o echipă de top, Tottenham.
Sigur, el nu joacă constant, iar asta se simte în ezitările pe care le are, unele care se transformă în greșeli mari și care doar datorită unui noroc nu aduc, de multe ori, un gol pentru adversari.
În confruntarea cu Kosovo, Drăgușin a pierdut un duel ce părea simplu, cu Asllani, în care avea prim-planul, iar asta putea să ducă la o deschidere de scor a gazdelor în minutul 20, care ar fi complicat teribil încleștarea din Kosovo.
3. Mircea Lucescu are nevoie de timp
Oricât de mare antrenor ești, ceea ce nu putem contesta în privința lui Mircea Lucescu, ai nevoie de timp pentru ca ideile tale să fie văzute în jocul echipei pe care o pregătești. Sigur, se poate produce un "șoc" și o schimbare a jocului, însă ea vine, mai degrabă, la formațiile de club, nicidecum la naționale.
Succesul din Kosovo se datorează, când vorbim de staff, în bună măsură lui Edi Iordănescu. De altfel, Mircea Lucescu, un monument pentru ceea ce înseamnă fotbalul din România, a știut că nu are timp și a mizat pe un sistem (4-1-4-1), apropiat de cel utilizat în trecut (4-2-3-1), și un prim 11 cu care Edi Iordănescu a câștigat grupa la EURO 2024.
4. Ostilitatea din Kosovo nu i-a deranjat pe tricolori
"Căldura" celor din Kosovo, anticipată chiar și de oamenii care nu se pricep la geopolitică, după ce ultima partidă dintre cele două țări, de la București, a fost plină de tensiune, nu i-a afectat pe tricolori.
Sigur, fotbalul se joacă pe teren, dar România nu este o națională de top, cum a fost în urmă cu zeci de ani, iar detaliile reprezentate de o atmosferă ostilă pot face diferența. Totuși, fotbaliștii noștri au dovedit că au depășit nivelul de națională din "lumea a treia" și progresează mai ales când vorbim de mentalitate și încredere.
5. Confruntarea cu Lituania, o confirmare sau o capcană?
Urmează al doilea duel din această pauză internațională pentru tricolori, cu Lituania, la București. Dacă mai există naționale mici, ceea ce nu prea ne putem să spunem, dacă ne gândim la regresul nostru când vorbim de fotbal, Lituania ar putea intra pe listă.
Spre deosebire de Kosovo, care nu duce lipsă de jucători în cele mai bune campionate din lume, Germania, Spania, Anglia, Italia și Franța, cei din Lituania sunt absenți cu desăvârșire din acest punct de vedere.
A nu se înțelege că România e o pepinieră pentru campionatele importante, dar este totuși, din fericire, încă o diferență între noi și țările baltice. În acest context, se poate să fie un meci de confirmare a prestației bune din Kosovo sau o confruntare "capcană", în care jocul să nu iasă și trecerea minutelor, plus scorul de pe tabelă, să aducă o precipitare și murmure de nemulțumire din tribune.
Aici, însă, sperăm să intervină valoarea și experiența lui Mircea Lucescu, care, trecut prin sute de partide, unele care au avut acest scenariu, să prevină eventualele probleme.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.