Ce diferență! Suma infimă încasată de FRF de pe urma celei mai mari performanțe din istoria naționalei României

Ciprian Poloni | Publicat: 15.04.2025 19:28 | Actualizat: 15.04.2025 21:45
România a scris istorie la World Cup 1994, atunci când Hagi & Co. au ajuns până în faza sferturilor și au fost la doar câteva minute de o calificare în semifinalele competiției. Câți bani au ajuns însă în conturile FRF pentru traseul spectaculos de la acel turneu final?
Rana provocată de înfrângerea suferită în "sfertul" cu Suedia, în urma executării loviturilor de departajare, e încă vie pentru componenții Generației de Aur, care ar fi avut șansa unui meci de gală cu Brazilia, naționala care ulterior a câștigat marele trofeu, în finala cu Italia.
Chiar și așa, performanța din SUA rămâne până astăzi cea mai importantă din istoria echipei naționale. Ce a însemnat însă asta pentu Federația Română de Fotbal din punct de vedere financiar, într-o eră în care sumele vehiculate în "sportul rege" erau departe de cele despre care discutăm în prezent?
Performanța Generației de Aur, calculată în dolari
FIFA oferă detalii transparent privind distribuția premiilor pentru toate echipele participante doar din 2006, însă structura de împărțire a sumelor nu a suferit modificări majore, așa că e simplu să facem un calcul pornind de la datele oficiale.
Aproape fără excepție, din 2006 până în prezent, sfertfinalistele au alocat un bonus de aproximativ 40% din suma primită de câștigătoare.
Campionatul Mondial de fotbal din 1994 a avut un fond total de premiere de 71 de milioane de dolari, iar câștigătoarea - Brazilia - a primit un cec de 4 milioane de dolari pentru performanța din SUA.
Astfel, suma încasată de Federația Română de Fotbal în 1994 pentru parcursul naționalei de la World Cup a fost de aproximativ 1,6 milioane de dolari, de peste 10 ori mai puțin decât a încasat o echipa calificată în aceeași fază a competiției la CM 2022 - câte 17 milioane de dolari au încasat Olanda, Brazilia, Anglia și Portugalia, selecționatele care s-au oprit în sferturile competiției din Qatar, câștigată de Argentina, după finala cu Franța.
Mergând mai departe cu comparațiile, "Generația de Suflet" a României a fost premiată de UEFA cu 12,25 milioane de euro pentru calificarea în optimile EURO 2024.â
Imagini memorabile de la Mondialul din 1994 | FOTO
World Cup 2026, premii totale de 896 de milioane de dolari
În 2026, Campionatul Mondial revine pe continentul nord-american, iar turneul va fi primul care va alinia la start 48 de naționale. Creșterea numărului de echipe vine și cu un salt spectaculos în ceea ce privește fondul total de premiere, care va crește de la 440 de milioane de dolari (2022) la 896 de milioane de dolari.
FIFA nu a anunțat încă cum vor fi împărțiți exact acești bani pentru participantele la turneul final organizat de SUA, Canada și Mexic.
Cum s-au împărțit banii la CM 2022 (Qatar).
- Fond total: 440 milioane USD
- Câștigătoare: 42 milioane USD
- Finalistă: 30 milioane USD
- Locul 3: 27 milioane USD
- Locul 4: 25 milioane USD
- Sferturi de finală: 17 milioane USD
- Optimi de finală: 13 milioane USD
- Faza grupelor: 9 milioane USD
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














