corespondența antalya Interviu despre prezentul și viitorul naționalei României cu Daniel Pancu! Răspuns direct pentru contestatari: "Nu-i mai avem pe Gică Hagi și Adi Mutu! Calificarea e o performanță uriașă"
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 11.01.2024 09:31 | Actualizat: 11.01.2024 12:50
Daniel Pancu (46 de ani) a ”pus lupa” pe fotbalul românesc și a discutat, cu argumente, peste tot ce se întâmplă la loturile naționale. Selecționerul U21 crede mult în generația pe care el o antrenează și aplaudă, în ciuda contestatarilor, performanța reușită de naționala lui Edi Iordănescu (45 de ani).
Bună seara, domnul Pancu! Aș vrea să începem direct interviul. În anul 2023 România a bifat o calificare la Euro, națioanala dumneavoastră e în pole position pntru asta și în plus vine și transferul lui Drăgușin!
E un paradox că într-un campionat în care nu există vreo reprezentantă într-o grupă a unei competiții europene se întâmplă asta. Naționala mare se califică la un turneu final, naționala U17 e calificată la turneul de Elită , U19 la fel și U21 e în acest moment pe loc de baraj pentru calificare, la jumătatea drumului.
Putem spune că a fost un an bun pentru selecționate și pentru Federația Română de Fotbal. Vine și cireașa de pe tort cu acest transfer în 2024 al lui Radu Drăgușin în cel mai bun campionat din lume. După o perioadă cu mulți nori și furtună, a ieșit soarele și pe strada noastră.
De unde mai reușim să extragem aceste rezultate? Ați spus bine că la nivel de club lucrurile nu funcționează bine.
E clar meritul FRF! Investițiile și tot ceea ce înseamnă investițiile în oameni pentru că-n jucători nu se poate pune problema, pentru că sunt cluburile care se ocupă. Mai contează și viziunea pentru că vin jucători crescuți în străinătate la loturi, care vin cu o mentalitate mai sănătoasă decât o au cei care sunt crescuți în România.
Din păcate, cei de aici ne maturizăm mai greu, dar lucrurile făcute acolo în mod corect au dus la o serie de rezultate bune care trebuie să fie menținute.
Se simt așa de mult diferențele dintre jucătorii crescuți aici și cei crescuți în afară?
Pe teren nu e nicio diferență, dar comportamentul lor în timpul antrenamentelor și-n afara lor, la orele de masă și odihnă, respectul. Se vede că sunt educați în alt mediu. Nu e ceva mare, dar aceste lucruri mărunte la un moment dat fac diferența.
"Și din actuala generație U21 vor fi mulți la prima reprezentativă"
Sunt mai pretențioși fotbaliștii de azi față de cei din generația dumneavoastră? Mă refer că trebuie mai mult gâdilați sau lingușiți.
Cum îi crești așa îi ai. La U21 lucrez cu cei mai buni români la această categorie și diferă mult personalitatea și educația lor, dar e important să ”vorbească” limba fotbalului. Până acum am avut mici probleme între de cei de afară cum se comportă și cei de aici. În rest pe teren n-au fost probleme. Poate doar cu Albania pentru că încă nu se cunoșteau. Acum le-am reglat.
Ați amintit de meciul cu Albania, dar acolo s-au reglat lucrurile ulterior.
A fost o înfrângere care ne-a ajutat foarte mult pe noi. Și pe jucători, și pe cei din staff. E mai bine că a venit la început, decât să vină la final când nu mai ai ce face.
Sunt semne bune dinspre lotul U21 sau chiar mai jos? Vin jucători?
Semne sunt din ce în ce mai bune. Sunt convins că cei care fac parte din naționala U21 vor fi într-un timp scurt sau mediu la prima echipă. Spre exemplu, Mazilu a plecat în Anglia. Sunt mai multe semne bune față de anii precedenți. Dacă e să fac o comparație cu naționala lui Mirel Rădoi, majoritatea au făcut pasul la prima echipă și au calificat naționala la Euro.
Am făcut și eu o analiză, iar din loturile mai vechi ajungeau certitudini maxim unul sau doi jucători la naționala mare.
Astăzi naționala U21 vine pe scheletul unor jucători , 6-7 care vin constant la echipa națională.
Sunt convins că asta se va întâmpla și cu cei din această generație.
"Mazilu are nevoie de un pas intermediar!"
Va arăta bine naționala României sau va fi o calificare ”meteorică”?
E obligatoriu să ai parte de continuitate. Îți dau exemplu la cei de la U21 în care trei turnee finale se cunosc în evoluția lor. Două dintre ele au fost obținute pe teren și unul ca țară organizatoare. Cam 4-5 jucători trecuți prin aceste turnee au venit la echipa națională cu o personalitate mai puternică și cu o stăpânire de sine.
Din felul lor de a se uita la adversari, cei 4-5 jucători le-au transmis apoi și celorlalți mentalitatea asta. Le-au transmis forță, încredere și s-a văzut că ne-am descurcat bine. Dacă n-ar fi fost acea problemă cu arbitrii pe final, câștigam și-n Elveția și eram astăzi lideri.
Lucrul care m-a încântat cel mai mult pe mine a fost reacția lor. Să vezi jucători supărați care spărgeau un vestiar pentru că n-au bătut o forță a Europei în deplasare spune multe despre mentalul lor.
L-ați adus în discuție pe Mazilu. Ce ar trebui să facă?
E cam același caz cu Rareș Ilie dacă e să mă întrebi pe mine. A trecut direct de la școala generală la facultate! Cam așa e diferența dintre campionatul României și Ligue 1 sau Premier League. Ne-am dori să joace în Premier League la o echipă de talia lui Brighton care are un joc încântător. Mi-aș dori să rămână acolo!
L-ar ajuta un pas intermediar?
Întotdeauna! Pașii aceștia sunt foarte importanți pentru că pot suferi mult și fizic și mental pentru că atunci când treci de la generală la facultate, trebuie să fi pregătit de facultate.
"Calificarea la EURO e o performanță uriașă"
Această stare de bine în fotbalul românesc vine după ce nu multă lume a crezut în națională cu calificarea și-n federație.
Așa este! Nu mulți au crezut. Pentru mine e o performanță uriașă! Crede-mă că e o performanță uriașă în condițiile în care aveam doar doi jucători care erau prin grupele Europa League. În rest toți aveau jucători în campionate de top, angrenați în competițiile europene. Noi ne-am calificat cu doi jucători care jucau în grupe și nici aceia titulari.
Cu toate astea sunt și "guri rele".
Nu! Pentru mine e o mare performanță care se datorează mult antrenorului. Modul în care a format un grup și și-a impus filosofia. Pentru noi contează mult grupul pentru că nu mai avem un Hagi sa un Mutu în echipă, chiar dacă aveam jucători talentați în atac care pot inventa ceva oricând.
Uite cum a inventat și Ianis golul cu Israel. Însă nu mai sunt jucători de acel calibru! A fost disciplină și forța grupului! Plus că federația a fost inspirată după ce s-a întâmplat în Nations League și a mers în continuare pe Edi Iordănescu și nu s-a înșelat.
Se schimbă fața fotbalului românesc în exterior după tot ceea ce s-a întâmplat?
Da! E un alt entuziasm și e vorba de un turneu final! Trăiți și voi altfel! Noi suntem implicați în federație! Suporterii trăiesc altfel totul, la fel și antrenorii din România. Simți că e altceva! E o stare de bine care trebuie menținuță și trebuie să ridici ștacheta.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.