EXCLUSIV | Jackie Ionescu: “Lucescu este un antrenor umflat!”. Cine este cel mai mare tehnician român în viziunea sa + De ce nu l-a putut salva Ceaușescu de la retrogradare, după amenințarea lui ”Il Luce”

Jackie Ionescu a fost antrenorul celor de la Poli Timișoara în egalul obținut cu Real Madrid, 1-1, în ediția din 1992 a Cupei UEFA Galerie foto(3) Galerie foto (3 fotografii): EXCLUSIV | Jackie Ionescu: “Lucescu este un antrenor umflat!”. Cine este cel mai mare tehnician român în viziunea sa + De ce nu l-a putut salva Ceaușescu de la retrogradare, după amenințarea lui ”Il Luce”
Foto: @Vocea Hunedoarei  |   Jackie Ionescu a fost antrenorul celor de la Poli Timișoara în egalul obținut cu Real Madrid, 1-1, în ediția din 1992 a Cupei UEFA

Cristian Munteanu   |   Publicat: 09.06.2024 15:51   |  Actualizat: 14.06.2024 14:02

Ion V. Ionescu (88 de ani) este unul dintre cei mai respectați oameni de fotbal din istoria României. “Jackie”, așa cum este amintit cu afecțiune, și-a pus apăsat amprenta asupra acestui sport. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAMsport.ro, la aniversarea de 1 an a site-ului, antrenorul a povestit câteva dintre întâmplările trăite pe banca tehnică a celor de la Poli Timișoara.

Sir Jackie. Longilin, suplu, cu părul rătăcit printre zecile de mii de pagini citite. Orașul s-a adunat docil, ca într-o clepsidră, în apartamentul său. Istoria se odihnește pe un pervaz, felină vicleană. Clipește des, ca să-ți amețească simțurile.

Timpul sare din suportul pentru umbrele, patinează pe luciul fotografiilor și se-nvăluie într-o umbră uitată pe parchet.

Jackie. Numit așa după celălalt, englezul, care-l avea frate pe Bobby Charlton. Ion V. Ionescu, al nostru, deși mă întreb dacă l-am înțeles vreodată cu adevărat. Noi, românii.

"Jackie" se povestește cu ochii larg închiși. Pentru a pătrunde mai bine tâlcul inflexiunilor vocii sale.

Jackie Ionescu: "Lucescu a fost comun"

În interviul acordat lui Cristian Munteanu, senior writer al iAMsport.ro, "Jackie" Ionescu aduce la lumină câteva dintre capitolele mai puțin cunoscute ale fotbalului românesc.

Bună ziua. Domnule Ionescu, puțină lume știe că ați pus la punct, în 1972, prima academie de fotbal din România, cea de la Timișoara.

Eu înțelegeam atunci, prin academie, un centru de juniori serios, cu mai multe grupe de vârstă, unde să se antreneze cei mai buni juniori din zonă. Acum îi spunem mai occidental, dar era același lucru. Și nici nu e sensul corect pentru ceea ce avem noi. Academie e mult mai mult.

Dar ați avut această idee, de coeziune locală.

Da, așa este. La echipa mare promovam cu precădere fotbaliști din județ. Erau mai atașați bănățenii de Poli. Iar cu mulți am ajuns chiar în echipa națională.

Însă atunci când am vrut performanță la nivel continental, am recurs și la transferuri din țară. Dembrovschi și Dumitru, ca să dau doar două exemple. Erau din elită.

Cu echipa aceea am învins, în 1974, Celtic, am câștigat Cupa României. Am jucat și cu Real Madrid, atunci când am avut o a doua generație foarte bună.

24
de goluri a marcat Hanganu în 1990, fiind și golgheterul campionatului

În 1984 ați mers la Corvinul Hunedoara. Și acolo era pus la punct un sistem deosebit de creștere a juniorilor...

Da, am mers acolo după Mircea Lucescu. El avusese o generație gata făcută de centrul de juniori de acolo, condus de Pătrașcu. Lucescu a luat tot ce era mai bun, și erau jucători mari, și a conceput Corvinul ca un fel de pepinieră a lui Dinamo. Klein, Mateuț, Andone, Rednic... l-a vrut și pe Gabor, dar acesta a refuzat.

Când am ajuns eu la Hunedoara, am sistat acest circuit. Am recreat un Corvinul autonom. Am produs o a doua generație, condusă de Hanganu, cel mai bun produs al acelor ani.

Apropo de Mircea Lucescu. Credeți că rezultatele obținute în cariera sa îl fac cel mai bun tehnician pe care l-a dat România? Sau acesta rămâne Ștefan Covaci?

Nu. Lucescu a fost un antrenor comun. I s-a făcut o cotă mare de presă, însă performanțele sale sunt obținute în Turcia și Ucraina. A fost umflat până a ajuns, fals, la nivelul lui Covaci.

Să știi că, după părerea mea, nici Covaci nu are un nivel atât de ridicat pe cât s-a scris. Era, de asemenea, un produs de marketing, avea școala Ajax în spate. Sigur, oricum era la alt nivel.

2
Cupe ale Campionilor Europeni a câștigat Ștefan Covaci cu Ajax Amsterdam

Dar Lucescu a avut performanțe și la nivel internațional. Cupa UEFA, de exemplu.

Da, așa e...

Jackie Ionescu: "Viorel Mateianu a fost cel mai bun"

Bun, dacă Covaci și Lucescu nu vi se par antrenori exponențiali ai țării noastre, cine este tehnicianul care v-a impresionat de-a lungul timpului?

O să-ți dau un nume surprinzător. Viorel Mateianu. Cel mai bun și original antrenor român din toate timpurile. A inovat tactica din meciuri, sesiunile de antrenament, tot. Din păcate nu a fost înțeles de epoca în care a trăit. Singurul loc în care s-a afirmat plenar a fost Baia Mare.

Jocul acelei echipe era automatizat. Nu se poate concepe un joc mai programat decât al lui. Până atunci, și după aceea, se juca un fotbal <natural>, în care fiecare făceau ce simțea. Baia Mare juca fantastic. A fost un experiment pe plan mondial. Apoi l-au terminat.

În 1987 ați învins Dinamo, scor 2-1, un meci cu mari presiuni ale sistemului comunist. Care au fost elementele principale ale acelei partide?

Da, a ieșit scandal mare atunci. Eu, cu Dinamo antrenat de Lucescu, am palmares pozitiv. I-am bătut de mai multe ori decât m-au bătut ei. Eu nu m-am subordonat.

Dinamo avea nevoie de victorie. Eu nu puteam accepta să cedez vreun meci. Așa că au început să mă sune generalii. Primul cred că a fost generalul Diaconescu, cam cu o săptămână înainte. Mi-a propus că-mi dau funcție mare în altă parte. Apoi au mobilizat comandamentul local de Miliție. Eu, nimic. N-am cedat.

2
a fost locul ocupat de Dinamo în sezonul 1996-1997

Nu au încercat să umble și la jucători?

Ba da, dar i-am ascuns. Nu i-au găsit. Dinamo avea "cârțite" care umblau pe lângă fotbaliști, ca să-i determine să trântească meciul. Îi șantajau. Pe timpul ăla nu îți dădeau bani, ci inventau ceva și veneau cu mandat de arestare.

Unde i-ați ascuns?

Aveam un hotel nou, Casa Universitară. De ăla nu știa nimeni, nu era în circuitul hotelier. Nu i-a căutat nimeni acolo.

Înainte de partidă m-au întrebat: <Cum e, se joacă pe bune?>. Da, trebuie să-i batem. Și aveam o echipă care-i putea învinge, mai ales că Dinamo nu era o trupă fantastică.

10
victorii în primele zece etape aveau cei de la Dinamo

Jackie Ionescu: "Lucescu mi-a spus că mă retrogradează"

Ați învins cu 2-1, dar a venit și o promisiune de la acel meci.

După victorie, pe tunel, colegul meu și prietenul meu, pentru că mi-a fost prieten până atunci, Lucescu, mi-a spus: <Te retrogradez, ascultă-mă! Te retrogradez!>. Eu eram pe locul 7, așa că nu-mi era teamă.

Totuși, la sfârșitul sezonului, Poli Timișoara a picat.

În retur am pierdut vreo 4-5 meciuri dubioase. Unele acasă. Așa că m-am dus la Steaua, cu care aveam schimburi de jucători. Și ei erau cu arbitrajele... M-am plâns: <Domn'e, mă amenință>.

Generalul Gavrilă a dat un telefon la unul dintre frații Ceaușescu. Lui Ilie, el se ocupa de Steaua. L-a sunat în fața mea. I-a zis: <Lângă mine este domnul Ionescu, de la Timișoara, și se plânge că-i sunt șantajați jucătorii>. Ilie Ceaușescu i-a spus să-l sune peste cinci minute.

A revenit. <Tovarășe Gavrilă, spune-i că nu putem face nimic. Are 3-4 jucători vânduți celor de la Dinamo. Și nu pot fi întorși>. Am lăsat-o și eu baltă și aia a fost.

Dezamăgire cruntă să aveți astfel de jucători, nu? Să vă lucreze.

Nu, pentru că erau șantajați. Fuseseră prin străinătate, poate unii furaseră câte o pereche de ochelari, un tricou. Au fost prinși sau văzuți de securiști, le-au făcut aici cazier și gata.

Îi închideau dacă nu se conformau. Așa erau acele timpuri. După 1990, Dinamo a devenit o echipă “civilă”. Nu au mai avut pârghii, nu mai șantajau, și atunci au intrat în malaxorul campionatului. Din inerție cred că au mai câștigat câteva campionate.

5
titluri de campioană a obținut Dinamo după anul 1990

Nu au mai luat cei mai buni jucători, nu au mai fost ajutați, iar acum unde au ajuns? Probabil că așa trebuiau să fie și pe atunci.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
Bursa transferurilor > Transferuri la foc automat în SuperLigă. Cine doboară recordul lui Ștefănescu?
Bursa transferurilor > Transferuri la foc automat în SuperLigă. Cine doboară recordul lui Ștefănescu?
Bursa transferurilor > Transferuri la foc automat în SuperLigă. Cine doboară recordul lui Ștefănescu?

Cele mai citite

EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024  |  20 Iunie 2024, 22:03
1.
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
EURO 2024  |  18 Iunie 2024, 21:07
2.
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Echipa Națională  |  19 Iunie 2024, 17:25
3.
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Știri de ultimă oră din sport
Ce se întâmplă, de fapt, în culise la Imperiul Leilor. Răzvan Raț, jurat: ”Nu e deloc 'vrăjeală'”
Ce se întâmplă, de fapt, în culise la Imperiul Leilor. Răzvan Raț, jurat: ”Nu e deloc 'vrăjeală'”
Special   |  21 Iunie 2024, 13:19
Ce se întâmplă, de fapt, în culise la Imperiul Leilor. Răzvan Raț, jurat: ”Nu e deloc 'vrăjeală'”
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Diverse   |  21 Iunie 2024, 11:32
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
SuperLiga   |  21 Iunie 2024, 11:29
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Belgienii știu cum va juca România: ”Vor face un joc compact”
Belgienii știu cum va juca România: ”Vor face un joc compact”
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 10:28
Belgienii știu cum va juca România: ”Vor face un joc compact”
Câți bani a câștigat Leonard Doroftei în întreaga lui carieră: ”Încep și anunță: ai de plată, ai de plată, ai de plată...”
Câți bani a câștigat Leonard Doroftei în întreaga lui carieră: ”Încep și anunță: ai de plată, ai de plată, ai de plată...”
Box   |  21 Iunie 2024, 10:24
Câți bani a câștigat Leonard Doroftei în întreaga lui carieră: ”Încep și anunță: ai de plată, ai de plată, ai de plată...”
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 09:27
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
Englezii laudă un tricolor pentru prestația la EURO 2024: ”Demonul din România!”
Englezii laudă un tricolor pentru prestația la EURO 2024: ”Demonul din România!”
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 08:53
Englezii laudă un tricolor pentru prestația la EURO 2024: ”Demonul din România!”
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
SuperLiga   |  21 Iunie 2024, 08:38
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Carbohidraţii &quot;răi&quot; şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Carbohidraţii &quot;răi&quot; şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Carbohidraţii &quot;răi&quot; şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
Ce se întâmplă, de fapt, în culise la Imperiul Leilor. Răzvan Raț, jurat: ”Nu e deloc 'vrăjeală'”
Special   |  13:19
Ce se întâmplă, de fapt, în culise la Imperiul Leilor. Răzvan Raț, jurat: ”Nu e deloc 'vrăjeală'”
foto Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca -...
EURO 2024   |  12:50
Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca - Anglia 1-1: "N-am mai văzut vreodată așa ceva"
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut...
Diverse   |  12:45
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Corespondență EURO Jucătorii României au plecat spre Koln. Suporterii au făcut spectacol la gară | FOTO
EURO 2024   |  12:39
Jucătorii României au plecat spre Koln. Suporterii au făcut spectacol la gară | FOTO
exclusiv Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot, despre calitățile...
Natație   |  12:34
Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot, despre calitățile românului: “E fenomenal, înfricoșător, potențialul pe care-l are”
exclusiv Narcis Răducan, despre surpriza pe care Edi Iordănescu o ia în calcul pentru meciul cu Belgia: ”Nu este deloc deplasată ideea”
EURO 2024   |  12:05
Narcis Răducan, despre surpriza pe care Edi Iordănescu o ia în calcul pentru meciul cu Belgia: ”Nu este deloc deplasată ideea”
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Diverse   |  11:32
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la...
SuperLiga   |  11:29
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Rezultate / Clasamente