special Fenomenul alarmant care afectează fotbaliștii din întreaga lume. Comparația cu România
Andrei Mazurchievici , Costin Ștucan, Floriana Iacob | Publicat: 13.11.2024 11:28 | Actualizat: 13.11.2024 11:51
În ultimele luni, fotbalul profesionist a fost puternic afectat de o creștere alarmantă a numărului de accidentări, o problemă care pune în discuție viabilitatea actualului program competițional. Experții subliniază că volumul de meciuri, intensitatea competițiilor și suprafețele de joc sunt factori cheie care contribuie la acest fenomen, în care vedem din ce în ce mai multe rupturi ale ligamentelor încrucișate anterioare (ACL).
Situația actuală pune presiune pe organizațiile din fotbal să reevalueze structura competițională. Jucători, antrenori și specialiști avertizează că, fără măsuri adecvate, sănătatea sportivilor va continua să fie pusă în pericol.
Marile echipe, afectate de rupturile ligamentelor încrucișate
Manchester City (Rodri), Real Madrid (Dani Carvajal și Eder Militao), Juventus (Gleison Bremer), Galatasaray (Mauro Icardi) sau Marc Bernal (FC Barcelona) sunt printre echipele mari ale Europei care au jucători accidentați din cauza rupturilor de ligamente încrucișate anterioare (ACL).
Astfel de cazuri sugerează că fenomenul nu este limitat la o anumită ligă sau regiune, ci este o problemă globală ce necesită soluții concrete, fie că vorbim de modificarea programului competițional, îmbunătățirea suprafețelor de joc sau ajustarea perioadelor de pregătire.
Rodri și pericolele supraîncărcării programului competițional
Rodri, unul dintre cei mai apreciați mijlocași din lume, proaspăt câștigător al Balonului de Aur, a suferit o accidentare gravă la genunchi în luna septembrie, care îl va ține departe de teren până cel puțin în primăvara anului viitor. Accidentarea mijlocașului spaniol a venit la scurt timp după ce a avertizat public despre efectele suprasolicitării asupra jucătorilor și imediat după ce UEFA a anunțat noul format al Ligii Campionilor, cu o grupă unică și opt meciuri de disputat, cu două mai multe decât în sezoanele precedente.
”Jucătorii sunt epuizați fizic și psihic, iar riscul de accidentare este imens”, a declarat acesta înainte de accidentare. Situația sa a fost ilustrată dramatic atunci când a apărut în cârje la ceremonia Balonului de Aur, unde a fost premiat drept cel mai bun jucător al anului 2024, în care a câștigat titlul în Anglia, dar și Campionatul European din Germania, alături de reprezentativa Spaniei.
Fotbalul feminin mult mai expus rupturilor de ligamente încrucișate
Participarea femeilor în sporturile de echipă, inclusiv fotbal, a crescut semnificativ. FIFA a raportat în 2023 că 16,6 milioane de femei și fete practică fotbalul, o creștere de 25% față de 2019. Cu toate acestea, sportul feminin se confruntă cu un risc de 6-8 ori mai mare de accidentări ACL comparativ cu cel masculin. Factori precum diferențele biomecanice, hormonale și metodele de antrenament sunt cauze posibile.
Mecanismele accidentărilor și mărturiile experților
Doctorul Bogdan Codorean, specialist în ortopedie, a explicat de ce accidentările de tip ACL (ligament încrucișat anterior) sunt atât de frecvente: ”Sunt câteva mecanisme de hiperextensie și pivotare care duc la ruperea ligamentelor, mai ales în sporturile de contact. Mulți jucători se accidentează în astfel de situații fără un impact direct, fiind surprinși în momente de pivotare sau sprinturi bruște. Fiecare minut suplimentar pe teren reprezintă un risc în plus de accidentare”.
Bogdan Codorean a precizat că doar în ultimul an, campioana FCSB s-a confruntat cu astfel de probleme la Alexandru Pantea sau Mihai Lixandru.
”Doar la FCSB sunt, în ultimul an doar, trei-patru jucători cu ligamentul încrucișat rupt. Sunt foarte mulți cu ligamentul încrucișat rupt. Dacă te uiți pe statisticile din fotbalul feminin, aproape 60% își rup ligamentul.
Care e cauza? Sunt câteva mecanisme de hiperextensie, de pivotare, pentru că sunt sporturi în care ai contact cu adversarii. La handbal, de exemplu, sunt mult mai multe rupturi de ligamente încrucișate decât la fotbal, nici nu se compară”, a spus Codorean, în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Potrivit reputatului medic, cauzele care duc la asemenea accidentări sunt multiple, variind de la o sensibilitate a corpului, până la accidente cauzate de contactele fizice.
”Nu contează cât de mare fotbalist ești ca să te accidentezi. Am sportivi cu ligamentele rupte, pentru că a căzut altul pe el. El alerga, unul s-a împiedicat în contact cu altul și a căzut peste el și și-a rupt ligamentul. Sunt niște mecanisme, dacă te prinde cu piciorul în sol, dacă vrei să te răsucești sau să pleci, prin care ligamentul încrucișat se rupe. E vorba doar de noroc să nu-și rupă ligamentul încrucișat”, a explicat Codorean.
Pentru Adrian Mihalcea, suprafețele de joc au o parte de vină
Adrian Mihalcea, antrenorul Unirii Slobozia, a atras atenția asupra calității terenurilor de joc, mai ales în România.
”Nu are cum să fie o întâmplare. În România, cel puțin, o mare vină o au suprafețele de joc. Anul ăsta a fost dezastruos cu canicula, multe terenuri sunt stricate.
Anul acesta, canicula a deteriorat multe terenuri. Jucătorii sunt forțați să intre rapid într-un ritm intens, fără o pregătire corespunzătoare, iar ritmul de meciuri din trei în trei zile este sufocant. Aceasta duce la accidentări frecvente”, a completat tehnicianul ialomițenilor.
O altă cauză a accidentărilor este pregătirea insuficientă a jucătorilor care vin în campionatul românesc, susține Adrian Mihalcea.
Udrea (Dinamo): Frecvența mare a meciurilor și perioadele scurte de refacere favorizează acest tip de accidentări
Preparatorul fizic al FC Dinamo, Mădălin Udrea (31 de ani), consideră că dezvoltarea fotbalului din ultimii ani, unde puterea și viteza jucătorilor au atins un nivel extrem de ridicat, implică o creștere a forțelor care acționează asupra genunchilor jucătorilor. Potrivit specialistului de la Dinamo, accidentările apar frecvent în urma decelerărilor bruște, săriturilor și aterizărilor în poziții anormale, amplificate de intensitatea crescută a jocului.
Totodată, frecvența mare a meciurilor și perioadele scurte de refacere, chiar și cu mijloace de top, favorizează apariția accidentărilor pe fondul oboselii, fiind nevoie doar de o fracțiune de secundă pentru o deviere biomecanică și o posibilă accidentare.
”Frecvența meciurilor este mult prea mare, iar perioada de refacere este mult prea scurtă. Chiar și cu mijloace de refacere top, nu este timp suficient pentru a se reface jucătorul pentru următorul meci. Ai nevoie de minimum 72 de ore pentru a te reface cum trebuie, dar nu pe o perioadă lungă de timp. Accidentările la gleznă, genunchi, o săritură, entorsele, apar pe fond de oboseală, pentru că organismul tău nu mai este concentrat. Este nevoie de o fracțiune de secundă în care să devieze de la biomecanica naturală pentru a te accidenta”, a spus, pentru iAMsport.ro, Mădălin Udrea.
De asemenea, el crede că accidentările mai puțin numeroase din fotbalul românesc se datorează intensității mai scăzute a jocului din SuperLigă.
Gardoș a avut două rupturi de ligamente, la Southampton și CSU Craiova
La rândul său, fostul internațional Florin Gardoș a subliniat că și el a avut două rupturi de ligamente, explicând că acestea au apărut nu din cauza volumului mare de meciuri, ci a unei pregătiri fizice insuficiente.
”În momentul de față, explicația cred că este volumul mare de meciuri. La ce am văzut prin Europa, cred că e nivelul prea mare de meciuri. Mă refer la Rodri, la Militao, Lixandru. La ei cred că e vorba de volumul mare de meciuri. Se întâmplă în cazurile astea extreme, ori nu ești foarte bine pregătit ori ești foarte încărcat. Se aleargă mai mult acum, dar statistic vorbind sunt și mult mai multe sprinturi, dar și numărul de meciuri e mai mare decât acum 10 sau 20 de ani, nu mai spun decât acum 30 de ani”, a adăugat Gardoș, care a suferit două rupturi ale ligamentelor încrucișate la distanță de cinci ani.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.