EXCLUSIV | A fost cenzurată Peluza Sud Steaua la meciul cu ”U” Cluj, din Cupă? Răspunsul Jandarmeriei + opinia unui cunoscut sociolog: ”Un suporter nu are acest drept!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 03.10.2023 11:45 | Actualizat: 03.10.2023 14:05
”Rivalitatea” dintre CSA Steaua și Jandarmerie cunoaște episoade noi aproape cu fiecare meci. Duminică, după ”thriller”-ul cu Gloria Buzău, un om al legii a scos pistolul în fața susținătorilor roș-albaștri, după cum iAM Sport v-a prezentat.
Anterior acestei partide, la meciul din Cupa României, disputat joi, 28 septembrie, cu Universitatea Cluj, Peluza Sud Steaua a criticat aspru Jandarmeria și Federația Română de Fotbal.
Brigăzile ce compun peluza ”militarilor” nu și-au afișat steagurile pe toată durata partidei și s-au poziționat diferit în partea de sud a stadionului față de cum o fac de obicei.
Totodată, înainte de cântecele obișnuite, au ”împărțit” injurii în toate direcțiile: FRF, presa română, Gigi Becali, PSD, Marcel Ciolacu, Jandarmerie. Pe parcurs, i-au luat în colimator și pe Daniel Popa sau Dan Nistor, foști jucători la Dinamo sau Alexandru Chipciu, ex-FCSB.
După partidă, pe social media, SudSteaua.ro a postat un mesaj-manifest prin care se sublinia faptul că suporterii Stelei ar fi fost ”cenzurați” la partida cu ”șepcile roșii” de către Jandarmerie și Federația Română de Fotbal. În cadrul aceleiași postări a fost publicat și un colaj foto cu cinci bannere interzise pe stadion, la meciul cu ”U”, de ”acest motor odios de cenzură”.
În acest context, iAM Sport a cerut un punct de vedere oficial Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, organizatorului partidei și unui cunoscut sociolog cu privire la așa-numita ”cenzură”.
Răspunsul Jandarmeriei cu privire la mesajele interzise la Steaua - ”U” Cluj: ”Infirmăm faptul că am interzis afișarea acelui mesaj în arena sportivă”
Pe durata meciului cu Universitatea Cluj, pierdut 1-3 acasă, pe stadionul ”Steaua”, suporterii ”militarilor” au afișat câteva bannere ironice la adresa susținătorilor ”șepcilor roșii” (VEZI GALERIE FOTO).
Pe lângă acelea, au mai fost pregătite cinci bannere care ar fi compus un mesaj mai mare interzise, însă, de către organizatorul partidei înainte de fluierul de start.
”Conduși de zeci de ani de același sistem politic murdar/ Nu se schimbă niciodată nimic, doar periodic trec alții în prim plan/ Corupția guvernează țara, de pe stradă până la spital/ Problema politicienilor? Să trimită ultrașii la penitenciar/ Până la capăt ultra' și Steaua, oricâte legi veți da!”.
iAM Sport a cerut Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București un punct de vedere oficial.
”Referitor la mesajul la care faceți referire, vă comunicăm faptul că decizia de a nu permite acest banner în stadion a fost adoptată de către organizatorul partidei de fotbal, de comun acord cu observatorul de joc, la ședința tehnică organizată înainte de începerea meciului de fotbal. Infirmăm faptul că Jandarmeria Capitalei a interzis afișarea acelui mesaj în arena sportivă. Totodată, menționăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 10, alin 1, lit. r), organizatorul competiției sportive are obligația "să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate. Instituția noastră nu deține competența legală pentru a decide aceste aspecte. De asemenea, instituția noastră are atribuții pentru a constata infracțiunile flagrante”.
Sursele noastre ne-au menționat că ultimul banner, pe fundal roș-albastru, a fost permis în stadion, la meci. Totuși, din informațiile colectate, acela reprezenta, practic, încheierea celor patru bannere anterioare. Astfel, afișarea acelui mesaj, singur, n-ar fi avut rost.
Un cunoscut sociolog explică de ce Jandarmeria are dreptate: ”Dreptul de suporter nu este încălcat!”
Pe social media, cum am subliniat mai sus, suporterii Stelei au acuzat ”cenzura”. Bannerele au fost considerate, de către roș-albaștri, drept ”mesaje care nu încălcau legea ce reglementează accesul cu astfel de materiale pe stadion”, ”în care îndrăzneam să ne exprimăm sprijinul și afecțiunea către o parte dintre prietenii noștri, unii interziși pe stadion”, ”perfect legale, ca și cetățeni ai acestui stat”.
În acest context, iAM Sport a luat legătura cu Gelu Duminică (46 de ani), cunoscut sociolog și lector în cadrul Facultății de Sociologie* și Asistență Socială, Universitatea București.
*Sociologia se ocupă cu studiul descrierii structurii și fiziologiei societății, al relațiilor interumane în cadrul grupurilor sociale, precum și al instituțiilor din societatea dată*
Acesta a explicat, din punctul de vedere sociologic, de ce suporterilor Stelei nu le-a fost încălcat niciun drept.
Jandarmeria/organizatorul partidei au dreptate. În regulamentul FRF este scris alb pe negru că nu este permisă introducerea de bannere mai mari de 2 metri pe 1,5. De asemenea, citesc din regulament, sunt permise pe baza unei cereri scrise, aprobate de UEFA și/sau asociația gazdă corespunzătoare. Jandarmeria și-a făcut treaba, au respectat regulamentele. Nu putem vorbi de încălcarea dreptului la liberă exprimare. Banner-ul poate fi o declarație care excede lumea fotbalistică, una politică. Teoretic, dacă ar fi respectat dimensiunile, ar fi putut să intre cu ele. Dar, iar, este o discuție. Depinde unde sunt încadrate mesajele. Acestea nu erau mesaje discriminatorii, ci, teoretic, o declarație politică. Nu este o încălcare a dreptului la liberă exprimare.
Dacă nu s-ar fi putut exprima despre fotbal, atunci ar fi fost o problemă. Dreptul de suporter nu este încălcat. În sociologie, se numește rol și status. Când vii pe stadion, ești suporter, nu ești politician sau elector. Dacă ar fi fost încălcat un drept de suporter, da, am fi vorbit de discriminare. Ca să dau un exemplu, te duci la biserică, ești credincios, nu mergi cu bannere politice, anti-Ponta, anti-Johannis, anti-cine vrei tu. Ai venit să te rogi la Dumnezeul tău. Ce faci tu în afara stadionului, în afara bisericii, e treaba ta. Nu este o încălcare de drepturi. Un suporter nu are dreptul să se exprime politic, adică mă refer că nu este un drept reglementat acesta. E o alegere pe care o faci sau nu. Pot să merg cu un banner, o brichetă sau o sticlă cu apă pe stradă, dar pe stadion nu”.
iAM Sport a luat legătura și cu Andrei Simion, observator de joc din partea Federației Române de Fotbal.
”Nu doresc să fac niciun comentariu pe baza acestui meci. Vă rog, discutați la Departamentul de Comunicare al FRF!”
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.