EXCLUSIV | “Lăcătuș a ajutat oameni din familia Ceaușescu!” George Ogăraru pregătește un eveniment fastuos care-l va celebra pe legendarul număr 7 din Ghencea
Cristian Munteanu | Publicat: 06.06.2024 17:33 | Actualizat: 06.06.2024 20:18
George Ogăraru (44 de ani), directorul Academiei de Fotbal a CSA Steaua, promite un spectacol deosebit la aniversarea de 77 de ani ai clubului. Personajul principal al evenimentului va fi Marius Lăcătuș (60 de ani), simbolul trupei din Ghencea. Fostul fundaș al celor de la Ajax a oferit detalii, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, despre această aniversare.
Marius Lăcătuș înseamnă mai mult de jumătate din istoria Stelei, la nivel de palmares. Iar ca simbol, ca respirații ale fanilor veniți de-a lungul anilor în tribunele stadionului din Ghencea, reprezintă aproape tot.
Mâine, la partida dintre meciul România – Liechtenstein, evenimentul organizat de <Asociația pentru cultură și sport George Ogăraru>, cu sprijinul International Alexander Holding, îl va celebra pe Lăcătuș.
Fostul fundaș al celor de la Ajax Amsterdam a acordat un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care a oferit informații despre proiectul la care a lucrat vreme de doi ani.
G. Ogăraru: "Lăcătuș, veșnic în viteză"
Îți amintești unul dintre primele momente în care ai început să-l admiri pe Marius Lăcătuș?
Mă uitam la meciurile Stelei de acasă, apoi am mers la club, la Radu Troi, și acolo l-am văzut îndeaproape. Era ca un “mustang”, veșnic în viteză, rebel.
Mai era și părul lung, într-o vreme când podoaba capilară era socotită un semn de răzvrătire. Bine, Lăcătuș mersese și la Nicolae Ceaușescu, în ‘86, după câștigarea CCE, tot cu părul lung.
Așa că eu am crescut pe vremea când toți copiii din fața blocului își scriau cu creta, marker-ul, cu ce găseau, numărul 7 pe spatele tricourilor. Toți voiam viteza supereroului Lăcătuș.
- Marius Lăcătuș va da lovitura de începere a partidei amicale dintre România și Liechtenstein, ultimul meci al naționalei înainte de debutul de la EURO 2024
Care a fost lecția cea mai de preț pe care ai primit-o de la nașul tău?
Îți spun fără să stau pe gânduri. Seriozitatea, profesionalismul. Știi cum este, ai jucat și tu fotbal, la unele antrenamente nu ai starea necesară de a fi 100% concentrat. Era suficient să se uite o singură dată Lăcătuș la tine și înțelegeai că nu e de joacă.
Era la fel de intens în pregătire ca și la meciuri. Probabil de asta și i s-a spus <Fiara>. Era, și este, extrem de competitiv. Voia să fii implicat, să respecți sportul pe care-l practici. Asta am învățat, pe lângă altele, de la el.
El a fost omul care a avut încredere în tine la Oțelul Galați? Cum era ca antrenor?
Relația dintre noi a început atunci când l-am avut coechipier. Apoi antrenor secund la Steaua, iar abia mai apoi la Galați. Să știi că nu prea avea încredere în mine când am fost coechipieri. Eram foarte tânăr, aveam 18-19 ani, așa că nu mă ridicam la valoarea pe care o aștepta Marius.
La Galați nu prea jucam, cu Victor Roșca, dar apoi a venit Lăcătuș și a avut încredere în mine. Iar când un antrenor îți oferă încredere, îți cresc aripi. Am jucat fundaș dreapta, mijlocaș dreapta, ba chiar și fundaș stânga.
Îmi plăcea mult ca tehnician, cum pregătea meciurile, cum menținea un echilibru între seriozitate și momentele în care detensiona antrenamentele.
Au fost și momente tensionate între voi? Cum ați trecut peste?
Pai tu cum crezi? (n.r. - râde) Făceam 100 de învăluiri și nu mă supăram deloc când nu primeam mingea în 99 dintre ele. Am tăcut și am mers mai departe. Doar nu era să-i zic eu ceva lui Lăcătuș. Și, oricum, la o adică, fugeam și eu destul de repede (n.r. - râde).
Iar când îl supăra ceva, încercam să înțeleg de ce, ce nu fac bine, iar uneori îmi spunea și el. Perioada Galați m-a făcut să descoper mult omul Lăcătuș, pentru că făceam drumurile cu mașina până la București. Așa am priceput mai bine felul său de a vedea fotbalul, modul său occidental de a-l privi.
G. Ogăraru: "Supereroul Lăcătuș va fi pe tabela din Ghencea"
Steaua a retras numărul 7, cel purtat de Lăcătuș. Ce calități trebuie să aibă un jucător pentru a-l mai purta vreodată?
Loialitate, ambiție, spirit de campion, altruism, talent, unitate, spirit de luptă. Avem acest cuvinte scrise pe pereții clădirilor Academiei. După cum o să vezi în poză, primele lor litere alcătuiesc numele <Lăcătuș>.
Nu e suficient, asta le spunem și copiilor de la Steaua, să fii un jucător extraordinar. Dacă nu ai și calități umane, e extrem de greu să reușești. Echipa aceea a Stelei a fost mare și pentru că jucătorii erau oameni deosebiți.
Momentul de vineri va fi unul special. Nu cred că un club de fotbal a mai organizat asemenea sărbătoare pentru un fotbalist. Îmi poți spune în ce va consta aceasta?
“Lăcă7uș - 7 Pași” constă, în primul rând, într-o carte document, care este, nu exagerez, de-o calitate excepțională. Este scrisă de Vasile Lupașc Sfinteș, un meșter excelent al cuvintelor, iar eu sunt co-autor. După lansarea acestui volum, evenimentul va bucura fanii prezenți pe stadionul Steaua, pentru meciul România – Liechtenstein, cu un video de animație care-l va avea în prim-plan pe supereroul Lăcătuș.
Pe 7 iunie, CSA Steaua împlinește 77 de ani, iar România joacă ultimul amical înainte de EURO. Nu puteam rata acest moment.
Cred că este necesar să aducem generațiile tinere, prin intermediul mediului specific vârstei, aproape de povestea lui Marius. Astfel le vom transmite valori solide de viață.
Revenind la carte, fără să divulg prea multe, îți pot spune că avem interviuri și mărturisiri care vor produce rumoare. Ilie Năstase, Hagi, Marco Van Basten, Oleg Protasov, Andone, Adrian Ilie, Ilie Dumitrescu sunt doar câțiva dintre cei care se regăsesc în paginile volumului.
Este, pe lângă sărbătorirea fotbalistului Lăcătuș de clubul pe care l-a iubit, și o celebrare a omului Lăcătuș? Cel care a reprezentat valorile unui fotbal extraordinar al anilor ’90?
Fără îndoială. Nu multă lume știe faptul că a ajutat și unii dintre membrii familiei Ceaușescu, atunci când aceștia aveau nevoie, iar furia oamenilor era îndreptată, fără discernământ, asupra tuturor. Mai multe detalii se găsesc în carte, nu pot spune mai multe.
Știu că, mai ales în teren, Lăcătuș avea imaginea unui fioros și chiar era. Însă, la fel de adevărat este faptul că e un om altruist, care face mult bine în jur.
77 de ani de CSA Steaua
Proiectul “Lăcă7uș - 7 Pași” s-a născut la inițiativa <Asociației pentru cultură și sport George Ogăraru>, iar fostul fundaș al celor de la Ajax Amsterdam a lucrat vreme de doi ani la acesta. Unii dintre sponsorii și susținătorii proiectului sunt Simion și Loredana Apreutese, care s-au implicat activ prin compania International Alexander Holding.
Cartea “Lăcă7uș - 7 Pași” se poate deja comanda online, pe site-ul www.steaua.ro, iar începând de sâmbătă va putea fi achiziționată și fizic de la magazinul Steaua.
De asemenea, în ziua partidei dintre România și Liechtenstein, vor exista două puncte de vânzare a volumului, unul în zona Fan Arena, iar celălalt în stadion, zona VIP.
De asemenea, pe site-ul www.magazinsteaua.ro, va fi scos la vânzare un tricou special, ediție limitată, cu chipul legendei din Ghencea imprimat pe față, iar pe spatele cu numele “Lăcă7uș”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.