Piedici pentru FCSB în drumul spre Ghencea. Sebastian Tudor, vicepreședintele AS 47: ”Vom face tot posibilul să ținem deoparte acel club de stadionul Steaua” | EXCLUSIV
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 06.07.2023 16:44 | Actualizat: 06.07.2023 18:09
Sebastian Tudor, vicepreședintele Asociației Steliștilor AS 47, a acordat, în exclusivitate pentru iAM SPORT, un interviu în care vorbit despre schimbarea formei juridice a clubului pentru ca echipa de fotbal a CSA Steaua să poată promova în SuperLigă, despre implicarea suporterilor în acest demers și, desigur, despre posibila și probabila aprobare ca FCSB (nume pe care nu l-a pronunțat vreodată!) să joace în Ghencea.
Singura posibilitate ca Steaua să promoveze în SuperLigă în acest moment este ca echipa să-și schimbe forma juridică de organizare.
Suporterii, cel puțin cei de la Asociația Steliștilor AS 47, sunt implicați în aceste discuții. Deocamdată sunt doar tatonări, nu rezultate concrete, ne-a spus vicepreședintele asociației, Sebastian Tudor.
”Nu știu dacă se va schimba forma juridică a CSA. Cam acestea sunt dorințele pe care noi, ca suporteri, le-am comunicat clubului.
Având în vedere că schimbarea actualei Legi a Sportului, care să permită cluburilor de drept public să participe în SuperLigă nu este posibilă și nu se va întâmpla, probabil, prea curând, singura variantă pe care o putem, noi (suporterii, n.r.) a o prezenta clubului, sau sfătui clubul să facă, este de a se organiza într-o asociație non-profit.
Nu știu dacă se va întâmpla acest lucru, mesajele din presă par să meargă în acea direcție, dar nu avem foarte multe detalii.
Doar ne-am anunțat intenția și disponibilitatea de a sprijini acest plan prin cooptarea noastră în viitoarea asociație, ca membri fondatori, și pentru a contribui la bugetul acelei asociații, în vederea sprijinirii echipei de fotbal pentru îndeplinirea obiectivelor sale pe termen scurt, mediu și lung.
(Până acum, n.r.) a fost o discuție de tatonare, nu discuții aplicate, clare, despre ceea ce vrea fiecare. Doar tatonare, nu pot să dau detalii pentru că nu le cunosc și nici nu e momentul să le spunem dacă le-ași cunoaște.
”Sper că se va întâmpla acest lucru în timp util”
Schimbare formei juridice a clubului nu poate însă aștepta foarte mult, trebuind respectate termenele stabilite de regulamentele în vigoare
”Sunt convins că clubul, prin comandantul său, are în vedere aceste termene limită pe care le au instituțiile respective, și sper că se va întâmpla acest lucru în timp util, conform regulamentelor.
Sunt discuții, din câte știm și noi, cu (investitori, n.r.) privați dornici. Nu este doar unul, sunt mai mulți, și asta ne bucură, astă că Steaua atrage, iar faptul că se va putea oferi posibilitatea promovării în SuperLigă și a face performanță din nou sub marca Steaua cred că va atrage și mai mulți oameni, și companii în special, care vor veni lângă club ca parteneri, sponsori, și care să contribuie la bugetul clubului, la creșterea performanței.
Inclusiv suporterii care se vor întoarce la stadion în principal și lângă echipă, și astfel să contribuie și dânșii la bugetul clubului direct și indirect. Și dacă Steaua va reuși să performeze din nou, noi suntem convinși că și fotbalul românesc își va reveni treptat.
”Vom face tot posibilul să ținem deoparte acel club de stadionul Steaua”
Până când ajunge CSA Steaua în SuperLigă, se pare că FCSB va primi dreptul de a disputa meciuri pe stadionul Ghencea. Acest lucru nu este însă pe placul suporterilor care cer conducerii clubului și Ministerului Apărării să nu permită acest lucru.
”Nu pot da eu un verdict. Din punctul nostru de vedere, ca suporteri, nu este binevenit acel club (FCSB, n.r.) în Ghencea, prin prisma faptului că există un conflict, și juridic, dar mai ales identitar între CSA Steaua București, deținătoarea mărcii și a palmaresului, și celălalt club.
Prin urmare nu am sfătui nici clubul și nici pe cei care sunt în măsură să ia această decizie. Să nu permită acest lucru, să joace acei oameni pe stadionul Steaua, în acest moment cel puțin, deoarece s-ar aduce un mare deficit de imagine Stelei și ar contribui negativ la erodarea încrederii suporterilor în Steaua, în conducerea Stelei și a Ministerului (Apărării, n.r.).
Nu ar face bine CSA per total, nu numai la fotbal, pentru că este acel conflict identitar în care o parte își atribuie meritele și performanțele altuia, performanțe create de-a lungul timpului, peste șapte decenii, de către sportivi și conducători ai CSA Steaua București, și pe care unii și le însușesc și au de pe urma acestora foloase materiale necuvenite, bineînțeles cu complicitatea presei. Noi menționăm acest lucru, și credem în el, și îl evidențiem tot timpul, că presa este parte a acestui, să zicem așa, jaf.
Noi vom face tot posibilul, legal bineînțeles, să ținem deoparte acel club de stadionul Steaua”
”Nu știu de ce a devenit atât de blamat faptul că armata are un club de fotbal”
Dacă FCSB va juca sau nu pe Stadionul Steaua rămâne de văzut. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, pericolul vine din confuzia care se poate crea în rândul suporterilor, spunea Sebastian Tudor, vicepreședintele AS 47.
”CSA înglobează peste 30 de secții de sport, de peste șapte decenii. Deci nu se va desființa CSA Steaua București și nu credem că se va desființa fotbalul de la Steaua. E o academie acolo în care se investește, crește jucători, deci nu este ăsta pericolul.
Pericolul pe care îl vedem este cel identitar și este o chestie de mândrie, de orgoliu, în principal, a celor care conduc Armata României. Pentru că Steaua este un produs al armatei, un club înființat de către armată. Nu știu de ce a devenit atât de blamat faptul că armata are un club de sport, inclusiv de fotbal, care a adus glorie României, cea mai mare performanță a fotbalului românesc a adus-o Steaua, prin echipa de fotbal proprie și prin jucătorii pe care i-a dat la naționala României.
În momentul în care Steaua n-a mai performat, vedeți în ce hal este fotbalul românesc, dar nu este treaba noastră, noi ne vedem de clubul nostru.
Dacă presa ar fi echidistantă ar prezenta lucrurile așa cum sunt. Noi jucăm în Liga 2, am jucat în Liga 3, 4. În Liga 4 mai sunt cluburi finanțate de privați. În Liga 3, din păcate, niciunul. În Liga 2, absolut niciunul. Toți banii sunt bani publici.
Să schimbi definiția legală a ”banului public” doar ca să iei partea unora sau altora, nu cred că face cinste presei. Dar banul public este investit în sport peste tot. Iar la Steaua este investit în CSA care produce campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici, în ultimii 76 de ani.
Iar la fotbal se investește de către MApN prin CSA Steua București, dar conform legii (clubul, n.r.) nu are voie să promoveze în SuperLigă, deși sportiv am promovat. Iar ”banul public” este o cacialma a presei, și arată complicitatea și partipriurile pe care le are cu anumite personaje.
Noi ne vedem de drumul nostru. Suntem convinși că se vor întâmpla lucruri bune la Steaua pe termen scurt, mediu și lung. Trebuie să fie o strategie foarte bine definită, să fie la masă cei care gândesc în primul rând sănătos, transparent și sustenabil, și apoi lucrurile se vor dezvolta așa cum trebuie”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.