45 de ani de la moartea șocantă a primului fotbalist român cu anvergură europeană: infarct la masa de poker!

Adrian Florea | Publicat: 11.12.2024 14:14 | Actualizat: 12.12.2024 09:03
11 decembrie 1979. Sydney, Australia. O zi toridă de vară se încheie în cel mai clasic mod cu putință pentru Nicholas Sims. Cu o vizită la un cazinou celebru din Double Bay, suburbia estică a celui mai mare oraș de la Antipozi.
Nicholas are propria afacere în domeniul jocurilor de noroc, Club 33, însă merge la cazinoul din Double Bay pentru a-și măsura forțele cu alți amatori (vorba vine) de poker, într-un turneu cu premii formidabile.
Nu foamea de bani îi provoacă simțurile, ci pasiunea extremă pentru poker. Pasiune pe care o are din copilărie și la care n-a putut renunța niciodată, chit că i-a provocat mai multe daune decât încasări în conturi.
Se joacă deja de câteva ceasuri, tensiunea atinge paroxismul. Sims se simte rău, dar nu vrea să se ridice de la masă.
Așteaptă "mâna aia bună" la care visează orice gambler care se apucă de jucat. O "mână" care întârzie de zeci de ani să vină.
O altă mână, mai degrabă gheară, i se pune în piept. O simte tot mai apăsat, oxigenul i se pare tot mai puțin, deși aerul condiționat continuă să funcționeze.
Nicholas abia mai respiră. Nu spune, totuși, nimănui nimic. Așteaptă "mâna aia bună"... "Va veni, trebuie să vină!".
La un moment dat, se prăbușește inert. Cărțile îi zboară din mâini.
În câteva minute, în ciuda eforturilor disperate ale celor din jur și ale medicilor chemați de urgență, îi zboară și sufletul din trup. Sims încheie socotelile cu lumea asta la 59 de ani.
Șmatoc, Simatoc, Szegedi, Sims
Pentru cine nu știe, Nicholas Sims e singurul fotbalist român care a evoluat pentru coloșii Inter Milano și FC Barcelona. E adevărat, când era legitimat la gruparea lombardă purta numele de Nicolae Simatoc, iar când purta tricoul cu numărul 10 la formația catalană ziariștii îl treceau Szegedi în cronicile de meci.
Ca să înțelegem mai ușor povestea fascinantă a lui Simatoc, iAMsport.ro vă oferă 20 informații esențiale din viața și cariera acestuia.
1. Copilul Nicolae e născut într-un sat din actuala Republică Moldova, Grimăncăuți. Cum în 1920 Basarabia era unită cu țara, nu e deloc greșit să-l numim român pe longilinul mijlocaș central (1,92 metri înălțime la maturitate).
2. În certificatul de naștere a fost trecut Nicolae Șmatoc. Ulterior, din diverse motive, și-a schimbat numele de familie de mai multe ori: Simatoc, Szegedi, Sima, Simatola, Sims.
3. Pe când avea doar 14 ani, e remarcat la o miuță din sat de un angajat al Ripensiei Timișoara, care-i convinge familia să-l lase în orașul de pe Bega, pentru a face junioratul la clubul ce domina fotbalul românesc în anii '30.
4. Pleacă la Timișoara doar cu mama sa, Anastasia. Tatăl, Axentie, rămâne în Grimăncăuți și nu va mai apuca să-și vadă vreodată fiul!
Campion al Ungariei cu Oradea, al Spaniei cu Barça și vicecampion al Italiei cu Inter
5. Joacă trei sezoane la seniorii Ripensiei ('38-'41), fără să cucerească vreun trofeu. Anii petrecuți în cosmopolita Timișoară nu-s totuși pierduți de Nicolae, care pe lângă limbile română și rusă, pe care le cunoștea de acasă, mai învață maghiara, sârba și germana.
6. În vara lui 1941, cedează avansurilor familiei Mociorniță și vine în Capitală pentru a juca la Carmen. Cum războiul a întrerupt campionatul divizionar din România, Nicolae pleacă după numai un an la Club Atletic Oradea. Bihorenii evoluau în acea perioadă în campionatul Ungariei. În două sezoane la CAO, obține un titlu și un loc secund în competiția din țara vecină!
7. În primăvara lui 1945, semnează cu Vasas Budapesta. Nu rămâne acolo decât câteva luni. Suficient cât să-și cunoască viitoarea soție, Etelka Stolárcsik. O unguroaică dintr-o veche familie aristocrată, pe care toată lumea o alinta "Baroneasa".
8. După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, se întoarce la Carmen. Nu apucă să obțină vreo performanță cu "rossonerii", întrucât clubul marelui industriaș Mociorniță nu putea fi pe placul regimului bolșevic abia instalat la București. În 1947 Carmen este desființată, iar în locul ei apare în prima divizie ASA București. Sau ceea ce avea să devină mai cunoscută sub numele de CCA/Steaua.
Pe Simatoc l-am avut coechipier la Carmen. Avea o tehnică ieșită din comun pentru un jucător de înălțimea lui Ion Voinescu, ex-portar
9. Rămas fără contract și sătul de dictura comunistă care se instaura în România, Simatoc decide să-și încerce norocul în străinătate. Fuge mai întâi în Iugoslavia, apoi în Italia. Își pierde cetățenia română, însă își câștigă libertatea.
10. În Serie A reușeste să-i convingă pe șefii lui Inter Milano să-l angajeze. În prima stagiune acolo, e antrenat de legendarul Giuseppe Meazza. În a doua ratează la mustață titlul, Il Grande Torino se dovedește prea puternică.
11. În '49, o serie de accidentări îl fac pe Nicolae să iasă din prim-plan, astfel că Inter nu-i mai propune prelungirea acordului. Acceptă să joace un an în Serie B, la Brescia, unde deține rol de primadonă: 30 de meciuri și 8 goluri marcate!
12. Câtă vreme a locuit la Brescia i se naște primul dintre cei doi băieți, Silvio, care avea să fie nășit de cel mai bun prieten din fotbal pe care-l avea Simatoc, marele internațional maghiar Ladislau Kubala.
13. În 1950, se alătură echipei Hungaria Roma, care era alcătuită din refugiați politic din Estul și Centrul Europei. Cu Hungaria dispută mai multe amicale, inclusiv în Spania, unde este remarcat de trimișii lui Real Madrid.
14. Refuză propunerea venită de la "albi" și o acceptă pe cea de la marea rivală, FC Barcelona, unde avea să ajungă și Kubala. Debutează în tricoul blaugrana pe 10 septembrie 1950, într-o victorie de poveste cu Real Sociedad, 8-2. Cel care între timp devenise Szegedi înscrie un gol, în minutul 85, și dă trei pase decisive!
15. În primul sezon, e om de bază. Evoluează în 28 de meciuri și marchează de două ori. În al doilea ia titlul, dar se accidentează grav și e obligat să-și încheie practic cariera la nici 32 de ani. Încearcă să mai joace la Oviedo, însă nu bifează decât 5 apariții meteorice și renunță definitiv.
16. La finalul anilor '50 și începutul deceniului următor, antrenează grupări din ligile inferioare spaniole, Lleida și Sabadell, apoi se duce în Cipru, la AEL Limassol. Nu obține niciun rezultat notabil. Viața de noapte zbuciumată nu făcea casă bună cu performanța.
17. În 1963, e căutat de autoritățile de la București, care l-ar fi dorit selecționer. Refuză să se întoarcă în țară de teama represaliilor. Își ia familia și emigrează în îndepărtata Australie.
18. Se străduiește să-și reînceapă cariera de antrenor, dar jocurile de noroc i se par mai atractive. Își deschide propria afacere în domeniu, apoi devine jucător profesionist de poker.
19. Decesul în condițiile dramatice descrise la începutul acestui text survine pe 11 decembrie 1979. Nu pe 1 ianuarie '78 sau 2 decembrie '79, cum susțin cele mai multe dintre sursele media online, inclusiv site-ul oficial al Barcelonei!
20. În 2013, în memoria lui Simatoc apare o carte, "Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona". Iar în 2017, o casă de producție de la Chișinău scoate un film documentar, "Nicolae Simatoc, variațiuni pe un nume".
Două anecdote din perioada Barcelona
Disperarea lui Simatoc pentru jocurile de noroc e dovedită și de două întâmplări povestite de apropiați ai săi. În 1950, când a parafat angajamentul cu FC Barcelona, el a primit și o sumă de bani la semnătură.
Ce credeți că a făcut în secunda doi? Și-a cumpărat o mașină cu care nu s-a oprit decât în cel mai tare cazinou din Monte Carlo.
A pierdut absolut toți banii cu care venise, ba chiar și mașina, pe care o dăduse la preț de nimic! Ca să se întoarcă la Barcelona, l-a sunat pe bunul său prieten Kubala să-i trimită bani de tren.
A doua, prin iarna aceluiași an. Catalanii urmau să joace la Bilbao.
Cum distanța între cele două orașe e uriașă, peste 600 de kilometri, șefii trupei blaugrana au ales să efectueze deplasarea cu avionul.
Toate bune și frumoase, doar că Szegedi al nostru nu-și făcea apariția la aeroport. Disperați, antrenorii și oficialii clubului s-au dus la Kubala și l-au întrebat de ce întârzie prietenul său român.
"O fi la cazinou", le-a răspuns maghiarul. Bineînțeles că acolo l-au găsit.
Doar că n-a vrut să plece imediat nici măcar când delegația venită după el îl implora să se grăbească. "O <mână> mai stau, simt că e ziua mea norocoasă!".
Cariera tatei putea arăta cu totul altfel, dacă nu existau jocurile de noroc în viața lui! Le-a descoperit în copilărie, la Grimăncăuți, și n-a putut renunța la ele niciodată Silvio Simatoc, pentru fmf.md
CV Nicolae Simatoc
# S-a născut pe 1 mai 1920, la Grimăncăuți (Republica Moldova)
# A făcut junioratul la Ripensia Timișoara (1934-1938)
# A fost legitimat la: Ripensia (1938-1941), Carmen București (1941-1942, 1945-1947), CA Oradea (1942-1944), Vasas Budapesta (1945), Inter Milano (1947-1949), Brescia (1949-1950), FC Barcelona (1950-1952), Real Ovideo (1952-1953)
# Meciuri / goluri la naționala de seniori a României: 8 / 0
# Ca antrenor, a pregătit Lleida, Sabadell (ambele din Spania), AEL Limassol (Cipru), St. George-Budapest Sydney, New South Wales, Polonia Sydney (toate din Australia)
# A murit pe 11 decembrie 1979, la Sydney (Australia)
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














