special Cubul lui Drăgușin și glumele lui Tavi Popescu: povestea din spatele unui viral. Mărturie dură despre atmosfera din fotbalul românesc. “Caterinca și bullyingul sunt făcute de toți în vestiar. La noi, jucătorii înjură, jignesc, e grav!”
Costin Ștucan | Publicat: 22.01.2024 14:32 | Actualizat: 22.01.2024 14:56
Radu Drăgușin și Octavian Popescu sunt doi foarte buni prieteni și foști colegi la un club de juniori din București. Unul, extrem de serios, a ajuns la Tottenham, celălalt e un tip pus pe caterincă, vesel, care stagnează la FCSB. iAMsport.ro prezintă azi o mărturie impresionantă a unui fost jucător despre caterinca toxică din vestiarele de fotbal din România
Trăim în era clipurilor virale și în zodia transferului lui Radu Drăgușin. Tot ce face fundașul central de 21 de ani este urmărit, întors pe toate fețele și, cumva, e normal așa. Tocmai a devenit cel mai scump jucător român din toate timpurile, deși criticii vor spune că inflația și nu valoarea l-au propulsat în poziția asta.
Un clip care a rulat intens în ultimele zile pe mobilele românilor îl arată mai întâi pe Drăgușin rezolvând în câteva secunde un cub rubik, apoi imediat pe Tavi Popescu în celebrul interviu în care s-a blocat în fața camerelor.
Impactul imaginilor e comic, dar și brutal.
Indiferent dacă a învățat sau nu pe de rost algoritmii de rezolvare ai cubului, Drăgușin demonstrează răbdare, perseverență plus o abilitate de a înțelege spațiul, de a gândi în avans, în timp ce Popescu arată o stare emotivă care îi copleșește procesul cognitiv.
Evident, comparația nu e tocmai corectă. Drăgușin a rezolvat cubul în 50 de secunde - un timp oricum spectaculos - , nu în cele cinci secunde din final extrase pentru a dinamiza clipul viral, iar Tavi Popescu a demonstrat ulterior că poate comunica într-un mod coerent la interviuri.
Nu poți face radiografia unei patologii doar pe baza unui viral, dar există oare în povestea unui clip de 10 secunde indicii despre declinul fotbalului românesc?
Coincidența face să-i pună față în față pe doi buni prieteni, doi băieți care au crescut împreună la Regal Sport București. Timp de patru ani, Tavi Popescu a fost marele talent al clubului de juniori. Drăgușin era un băiat serios care se antrena încă de atunci suplimentar, dar fentele și șuturile atacantului luau ochii scouterilor. Între timp, primul a ajuns la FCSB unde pare blocat într-un complex fizic și psihic, iar celălalt a bătut recordul pentru suma de transfer plătită vreodată pe un român.
“În comparație cu Tavi, nu l-am văzut pe Radu plângând niciodată. Era un lider și pe lideri nu-i vezi plângând”, a povestit recent Mihai Badea, președintele de atunci de la Regal.
Totuși, chimia dintre cei doi băieți a fost mai mare decât diferențele dintre ei. Vlad Munteanu, directorul sportiv al FRF, a povestit recent că “Tavi Popescu e un tip vesel, mai ales când e în preajma lui Radu Drăgușin. Foarte vesel. Este un tip care are o calitate fotbalistică incredibilă. E clar că are nevoie de dezvoltare, de a prinde încredere”.
Și în vestiarul FCSB, Popescu e descris ca un tip isteț, mucalit, mereu dispus la o caterincă menită să relaxeze atmosfera.
“În România auzi: “Cine, mă, fraierul ăla?! Dă-l, mă, în p****!”
Cuvântul “caterincă” revine aproape obsesiv în poveștile de vestiar ale foștilor sau actualilor fotbaliști români. “Eu numesc asta cel mai dăunător lucru care i se poate întâmpla unui vestiar, e vorba de caterinca”, spune Adrian Pătulea, actual antrenor la juniorii de 12 ani ai lui FC Argeș.
Într-o discuție cu reporterii iAMsport.ro, fostul atacant de Liga 1 și Liga 2 la cluburile FCM Târgoviște, Petrolul, Farul și Vaslui a făcut o descriere aproape chirurgicală, clinică, a atmosferei din vestiarele cluburilor românești de fotbal. Întors din Anglia, unde a jucat în ligile inferioare pentru Lincoln City, Leyton Orient și Hereford, Pătulea a simțit impactul caterincii din România.
“În cei patru ani petrecuți în Anglia, jucătorii nu scoteau o vorbă în timpul antrenamentului. Nu deschideau gura. Auzeai doar “hep, hep”. Jucătorii se anunțau unde să primească mingea, să se informeze. În rest, nimic. Erau muți și am fost și eu mut la fel ca ei. Când m-am întors în România, a fost dezastru.
La noi, jucătorii înjură, jignesc, bat apropouri după meci, aluzii. E grav ce se întâmplă. Fac asta toți jucătorii. O face și jucătorul care este bine educat și vine din alt mediu, e inevitabil să o facă și el. E efectul de turmă, te adaptezi și faci cum fac cei din jurul tău.
Cel mai rău în vestiarul din România este caterinca, apoi bullying-ul care se face cu o mare nonșalanță. De exemplu, ratezi o ocazie importantă în timpul meciului. La pauză, orice englez sau jucător din vestul Europei spune: “Capul sus! Nu-i nimic, o dai pe următoarea”.
La noi, în România auzi: “Cine, mă, fraierul ăla?! Dă-l, mă, în p****!” Cu tine de față. Sau bate apropouri cu colegul de lângă el: “Bă, e slab, n-are nicio treabă!”. E cel mai rău lucru, e un bullying făcut de adulți pe care nu-l conștientizăm. Nouă ni se par normale lucrurile, dar nu sunt”.
“Inteligentul echipei vine și spune: Stai, bă, mai ușor!”
Un jucător crescut de Rapid la începutul anilor 2000, Pătulea nu a fost un star al fotbalului românesc. Dar mărturia lui e impresionantă: “Jucătorul român își pierde total încrederea în el.
Și asta din cauza propriului coleg…Glume, apropouri. Se fac glume la care râd 90 la sută din cei prezenți în vestiar. E o glumă, dar de fapt eu te-am jignit. Iar râsul celorlalți este dovada clară că toți sunt de acord.
Să presupunem că vine Cristiano Ronaldo în vestiar la FCSB. Tu ești un jucător de calibru, te impui, dar vine Ronaldo și face glume pe seama ta. Tu nu ai sub nicio formă puterea să treci peste el, iar jignirile lui fac un vestiar întreg să râdă de tine”.
Pătulea susține că atmosfera toxică din vestiarele românești sabotează calitatea antrenamentelor. De-a lungul ultimilor ani, sute de fotbaliști transferați în străinătate au vorbit despre diferența de intensitate față de sedințele de pregătire din România. Niciunul nu a intrat, însă, în bucătăria vestiarului. Pătulea explică:
“Calitatea antrenamentul se strică pentru că apare câte un șmecher al echipei, așa zisul inteligent al echipei, care vine și spune: “Bă, cine te vezi tu de ești primul la alergări?! Stai, bă, mai ușor!”. Lucruri oribile. Te trag înapoi, la propriu și la figurat. “Intră înapoi în grup și du-te la coadă! De acolo nu miști!”. Mai grav, antrenorul închide ochii și spune că e normalitate. Că ăsta e românul în viața de zi cu zi. “Dacă încerc să-i schimb, îmi pun eu jucătorii în cap. Și mă lucrează, plec eu!”.
Aveam echipe în România unde eram în grupele de alergare cu jucători de experiență. Dacă o luai în fața lor sau dacă nu stăteai în ritmul lor riscai să fii înjurat, șicanat la antrenamente. Nu te încurajau cu nimic, tu nu produceai concurență la antrenament. Te duci apoi afară cu o atitudine relaxată și, când vezi de ce concurență dai și ce mentalitate corectă e acolo, te blochezi Fabian Himcinschi, fost junior la Empoli
Drăgușin cu Ronaldo, Tavi Popescu cu Budescu
În 2018, la 16 ani, Radu Drăgușin pleca în Italia la Juventus și ajungea să se antreneze cu Cristiano Ronaldo, Chiellini și Bonucci.
Doi ani mai târziu, în 2020, colegul lui de generație, Octavian Popescu, intra în vestiarul FCSB, probabil echipa cu cei mai mulți suporteri și cu cea mai bună infrastructură din fotbalul românesc. În 2021, pe ușa vestiarului își făcea apariția Constantin Budescu, unul dintre cei mai tehnici fotbaliști români ai ultimelor decenii. Venit din țările arabe cu o siluetă total schimbată, “Budi” - cum i se spune în vestiar - era sorbit din ochi de tânărul Popescu.
Doar că, povestesc oameni din club, “Budescu se antrena în stilul lui. Tăia colțurile terenului la alergări, nu se omora cu firea și nimeni nu avea curajul să-i spună nimic. La cântar, întreba doar când trebuie să dea banii pentru amendă, nici nu se mai suia pe cântar”.
Budescu a plecat după 6 luni, dar mare parte a staffului îngăduitor de atunci a rămas în club și se ocupă acum de dezvoltarea celor mai promițători tineri din fotbalul românesc printre care Tavi Popescu.
Nu-i așa că pare totul o caterincă?
Am fost colegi la Empoli cu Hysaj (n.r. - fundaș dreapta la Lazio) și cu Rugani (n.r. - fundaș central la Juventus) În vacanțe, aveam program de pregătire, dar cei mai mulți dintre noi nu îl respectau. Ei doi nu erau clar printre cei talentați tineri de la Empoli, dar respectau la sânge programul. Au ajuns foarte sus pentru că erau foarte serioși la antrenamente, ei s-au remarcat doar prin muncă Fabian Himcinschi, fost internațional U-17
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.