Cum continuă ”trolii” rusești să dezinformeze publicul și după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Guvernul rus caută să manipuleze!”
Radu Secoșan | Publicat: 06.12.2024 18:43 | Actualizat: 06.12.2024 22:25
Alegerile prezidențiale din România au fost anulate, după ce CCR a ajuns la concluzia că sunt șanse mari ca Rusia să se fi implicat în procesul electoral, în speranța ca omul care a câștigat primul tur, Călin Georgescu, să devină președinte. Iar una dintre metodele folosite de atacatori a fost influențarea opiniei publice în spațiul online.
După ce a avut loc renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, care s-a încheiat cu același rezultat ca cel inițial, părea că turul doi va avea loc în această duminică, pe 8 decembrie.
Totul înainte ca CCR să facă un anunț-șoc, anume că alegerile sunt, de fapt, anulate, după ce au fost identificate indicii credibile că cel care a câștigat primul tur, Călin Georgescu, a fost susținut de Rusia.
Alegerile prezidențiale se vor relua din primul tur, probabil anul viitor
Acum, întreg procesul electoral trebuie reluat de la capăt, fiind posibil ca alți candidați să apară. Iar, cel mai probabil, lui Georgescu nici nu i se va mai permite să candideze, în condițiile în care DIICOT a deschis o anchetă în privința campaniei sale.
După decizia CCR, în spațiul public reacțiile au fost împărțite: există persoane care consideră că acest verdict este unul care ”salvează România”, dar și altele care sunt de părere că democrația a pierdut o bătălie importantă.
Unul dintre cele mai controversate aspecte ale campaniei lui Călin Georgescu a fost promovarea agresivă pe care a făcut-o în mediul online, rușii fiind cunoscuți pentru faptul că se folosesc de ”troli” pe rețele de socializare pentru a dezinforma și a induce în eroare.
”Trolii” rusești încă își fac ”treaba” în online: ”Poporul român a votat greșit”
Iar, imediat după decizia CCR, pe X, Facebook sau Instagram au apărut fel de fel de informații eronate sau false despre ceea ce se petrece în România și ce urmări ar putea avea. Una dintre acestea ne-a atras în mod special atenția.
Pe fostul Twitter, un cont cu numele de Loetitia Halasz, care impersonează o persoană maghiară și are peste 20.000 de urmăritori, a publicat următorul mesaj, în limba franceză: ”Poporul român a votat greșit! Judecătorii CCR au decis să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale, după informațiile desecretizate la întâlnirea CSAT. Democrația, dacă a existat vreodată, este acum oficial moartă în România!”.
Respectivul cont nu aparține, de fapt, cui pretinde, ci este un ”troll” folosit de Rusia în diverse tentative de a manipula opinia publică, așa cum a atras atenția o publicație franceză, Info Libertaire, încă din luna martie a acestui an.
Cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Franța, Loetitia Halasz publica mesaje naționaliste și extremiste în limba franceză, alături de postări pro-Rusia, pro-Putin și anti-Ucraina.
Jurnaliștii francezi au tras semnalul de alarmă în primăvară: ”Vedem varietatea de tehnici folosite de angajații Kremlinului”
Acesta reprezintă doar un exemplu dintre miile, dacă nu chiar zecile sau sutele de mii de conturi care fac parte din strategia rușilor de a încerca să influențeze cetățenii altor țări, în speranța că vor avea de câștigat.
”De la începutul războiului ruso-ucrainean, guvernul rus a căutat să manipuleze opiniile occidentale. Și deci Franța. Ceea ce este interesant este să vedem varietatea de tehnici de 'trolling' folosite de angajații Kremlinului pentru a-și face treaba murdară de dezinformare. Aceste conturi au găsit o tactică simplă: să creeze conturi feminine. Trucul este un banal, desigur, dar funcționează.
Aceste conturi se prezintă ca oameni reali. Cu excepția faptului că ei transmit destul de des 'propoziții tipice', ceea ce arată că contul este uneori gestionat de un algoritm sau de o persoană care practică copierea/lipirea. Interesul este evident: creșterea apariției termenilor aleși de Kremlin este ceea ce numim 'astroturfing'”, au scris jurnaliștii francezi, atrăgând atenția că printre conturile menite să dezinformeze să numără și Loetitia Halasz.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.