exclusiv Geo Flores 2.0. Noua viață a lui Florescu, între citate scripturistice, scheme tehnico-tactice și grija pentru cei patru copii: "Știu că mulți vor spune 'uite-l și pe ăla, a înnebunit!', dar sunt pregătit, Biblia ne-a avertizat că vor urma prigoane"
Adrian Florea , Andrei Petrescu, Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 03.10.2024 15:46 | Actualizat: 03.10.2024 16:14
"Viața începe cu adevărat la 40 de ani. Până atunci faci doar cercetare". Nu știm dacă George Florescu e fan Carl Jung, însă e clar că fostului internațional i se potrivesc mănușă vorbele celebrului psiholog elvețian.
La cei 40 de ani pe care i-a împlinit pe 21 mai, George Florescu pare un alt om. În primul rând, împăcat cu el însuși, așa cum spune din chiar întâiul răspuns pe care-l oferă reporterilor iAMsport.ro, care l-au intervievat la finalul lunii septembrie, la Cluj.
Geo Flores, tânărul fotbalist talentat și arogant din urmă cu 15 ani, e doar o amintire. În fața noastră stă un bărbat fericit, tată a patru copii, un viitor posibil mare antrenor, dar și un bun cunoscător al Scripturii, pe care o studiat-o intens în ultima vreme, de când a decis să frecventeze o altă biserică, Eclesia, pentru a afla răspunsuri pe care, zice el, nu le regăsea în ortodoxie.
Își asumă noua realitate, "din cauza căreia am pierdut o mulțime de prieteni", inclusiv faptul că va fi ironizat pentru aplecarea către cercetarea celor sfinte. Se așteaptă și acceptă orice fel de reacții pentru că "Biblia m-a avertizat că vor fi și persecuții și prigoane, iar pentru mine astea sunt prigoane și persecuții".
George Florescu: "Pe primul loc e întâlnirea personală cu Iisus Hristos"
George, mulțumim că ai acceptat să ne oferi acest interviu! Spune-ne în primul rând ce mai faci, cum ești.
Sunt bine, bine, împăcat.
Cu ce te mai ocupi?
M-am înscris la licența A de antrenor. Momentan nu am un job, dar cel mai important job cred că e acasă, cu familia. De 11 luni e venit pe lume și al patrulea nostru copil, deci e nevoie mare de prezență și de atenție acasă, pe partea asta, familială. Și, de ce să neg?, îmi și place.
Într-un fel compensezi, după atâția ani în care ai lipsit de acasă...
Așa este, deși eu am avut mereu familia cu mine, peste tot, în cele șase destinații în care am fost. Nu destinații de vacanță, ci locuri în care am activat ca fotbalist profesionist. Prima oară mi-am luat soția după ce ne-am cunoscut în Moldova, la Chișinău. Am mers mai întâi în Rusia, apoi în Danemarca, iar în Rusia, Ucraina, Cipru, Azerbaidjan, peste tot în România... Soția mea chiar a fost femeia puternică din spatele unui bărbat de succes. Sau, mă rog, de semisucces.
Cum v-ați cunoscut?
Într-o seară, după un meci, ne-am cunoscut la un club. După o lună ne-am reîntâlnit în același loc, apoi destinele noastre s-au unit. Suntem împreună din 2006.
Aveai doar 22 de ani!
Da. În 2010 ne-am căsătorit, apoi au urmat cele patru cununi ale vieții noastre.
Practic, cele mai frumoase reușite ale tale.
Da, cele mai frumoase... Aș spune totuși că sunt pe locul doi, pe primul e întâlnirea personală cu Iisus Hristos!
"Doar atât înseamnă viața?!"
Dacă tot ai adus vorba, spune-ne cum s-a petrecut transformarea asta spirituală a ta. Pentru cine nu știe, ai trecut acum ceva vreme de la ortodoxie la cultul penticostal.
Nu, n-am trecut la niciun cult. Am avut o mărturie la o biserică penticostală, dar biserica pe care o frecventăm noi se numește Eclesia, este o biserică nondenominațională. Nu aparține de niciun cult, sunt tot mai multe biserici de genul acesta atât în Cluj, cât și în țară. Eu cred că e mult mai important să avem o relație cu Iisus Hristos, decât să facem parte dintr-o religie, unde de multe ori se aplică doctrine umane, nu biblice.
Cum a intervenit schimbarea asta, ți s-a întâmplat ceva deosebit, o accidentare, o boală? Pentru că, de obicei, atunci de îndreptăm gândurile mai mult către Dumnezeu, când dăm de un mare necaz.
Slavă Domnului, la mine nu a fost nevoie de așa ceva! În jurul vârstei de 32 de ani, am simțit că nu sunt satisfăcut în totalitate cu ce am, chiar dacă am fost binecuvântat pe toate planurile. Familia era bine, copiii erau bine, eram încă fotbalist activ, jucam în Cipru, aveam tot ce ne trebuia. Totuși, mi-am pus o întrebare foarte simplă: "OK, am făcut toate astea, dar oare doar atât înseamnă viața?!".
Și răspunsul cum a venit, când?
Simțeam un gol în mine. Nu mă mai satisfăcea tot ce aveam, deși totul era o binecuvântare. Cu cât încercam să-mi găsesc liniștea în distracții, în mașini, în proprietăți, golul se adâncea tot mai mult. Voiam să umplu acest gol... Să știți, însă, că răspunsul n-a venit peste noapte.
Înțelegerea adevărului este scrisă pe inima fiecăruia dintre noi. Depinde doar de noi cât de mult ne dorim să căutăm adevărul, cât de mult de dorim să-l cunoaștem George Florescu
Ce a urmat?
În 2021, am început să frecventăm biserica, în 2022 ne-am botezat, ne-am întors la Domnul. Studiez Scriptura din 2021, am o pasiune pentru a descoperi adevărul în Biblie. Biblia e o carte care te surprinde mereu, nimeni nu va găsi toate adevărurile puse de Dumnezeu acolo. Mi s-au revelat lucruri din Scriptură, mi-am dat seama că asta e calea pe care trebuie s-o urmez.
Care a fost reacția prietenilor, a rudelor, a celor care te cunosc mai bine sau mai puțin bine, după această decizie a ta? Au fost care te-au judecat?
Da, dar pentru mine n-a fost o surpriză. Biblia mi-a zis că vor fi și persecuții și prigoane, iar pentru mine astea sunt prigoane și persecuții: "Uite-l pe ăla, a înnebunit, a luat-o pe ulei...". Totuși, pe mine nu mă afectează cu nimic
Bănuim că familia te-a urmat.
Așa este, însă hotărârea am luat-o separat. Mântuirea e personală, individuală. Nu ne poate mântui nici preotul, nici păstorul, nici tatăl natural, nici copilul.
Ce s-a schimbat din 2022, de când a intervenit schimbarea ta de ordin spiritual?
Foarte multe s-au schimbat! În primul rând, am avut nenumărate experiențe spirituale. Am începuit să am claritate în ceea ce privește caracterul lui Dumnezeu, în ceea ce privește cum vrea el să trăim. Și caracterul meu s-a schimbat mult. De fapt, nu noi producem schimbarea, ci Duhul Sfânt! Roada e a Lui, nu a noastră. Vă pot și spune unde scrie despre roada Duhului Sfânt. În epistola către galateni, în capitolul 5, începând de la versetul 22, apostolul Pavel vorbește despre roada Duhului Sfânt, care este dragoste, bunătate, pace, bucurie...
Vorbești ca un preot, ca un pastor, ai de gând să propovăduiești?
Propovăduirea e un mandat pentru fiecare creștin, e marea trimitere pe care Iisus Hristos a făcut-o ucenicilor lui. În Marcu 16, de la versetul 15, scrie: "Mergeți și propovăduiți Evanghelia la orice făptură! Cine va crede și se va boteza se va mântui. Cine nu se va osândi!". Ulterior se vorbește și de niște semne care-i vor însoți pe cei ce vor crede. Iar o mare parte dintre semnele astea le-am experimentat în viața personală! Eu pot să dau și niște exemple, pentru că mie nu mi-a rușine de Evanghelia lui Iisus Hristos. Evanghelia înseamnă, de fapt, "Veste Bună". Noi, când propovăduim cuvântul Evangheliei, aducem de fapt vestea bună. Iar această veste este vestea împăcării. Împăcare pe care Iisus a făcut-o prin jertfa Lui de la Cruce...
Nu-mi permit să vorbesc de rău nicio religie. Îi consider frați pe toți creștinii. Faptul că unii nu sunt practicanți îi împiedică să ajungă la adevăr. Dumnezeu e foarte personal, vorbește cu fiecare dintre noi în alt fel George Florescu
Mai ești ancorat în realitatea lumii, fiind atât de atât de preocupat de partea asta spirituală?
Oarecum. Biblia ne spune că noi suntem în lume, dar nu suntem din lume. Trăim în lumea asta și suntem obligați să fim la curent cu tot ce se întâmplă.
Înseamnă că știi despre startul extraordinar de campionat al echipei tale de suflet, Universitatea Cluj. De ce crezi că abia acum a realizat "U" saltul de calitate, deși jucători buni și foarte buni a mai avut în trecut?
O să amintesc ce zicea Guardiola când a semnat cu Manchester City. Toată lumea se aștepta ca City, datorită numelor și investițiilor fantastice, să câștige imediat Liga Campionilor. Totuși, Guardiola spunea că e nevoie de minimum 5 ani. A izbutit la un moment dat, dar cu "cărămizile" puse de Mancini și de alții înainte. La fel și la "U", după ani de acumulări Neluțu Sabău a reușit să găsească piesele necesare pentru randament ridicat.
Poate fi sezonul "exploziei"?
Nu știu, cert e că "U" poate emite cu adevărat pretenții. Are marele avantaj al bazei uriașe de fani în toată Transilvania, chiar și în celelalte regiuni, plus faptul că e dintr-un oraș care stă foarte bine din punct de vedere economic, probabil al doilea al României. Iar stabilitatea financiară e extrem de importantă.
În 2023, când ai renunțat să mai joci pentru Sănătatea, te-a căutat careva de la "U" pentru a prelua vreo funcție în club?
Nu. O să fiu sincer cu voi... Când am renunțat la cariera de fotbalist profesionist, când am plecat de la Universitatea, mi s-a propus o funcție. Am refuzat, aveam motivele mele, nu are rost să detaliez. Ulterior, probabil că cei din conducere s-au supărat ori poate s-au simțit jigniți, deși n-a fost vreo discuție aspră.
Nu te-a tentat o carieră la birou?
Nu, nu sunt genul...
Păi, poate ți-ar fi fost mai simplu. Ca antrenor te enervezi mai des, mai scapi o înjurătură, iar evoluția spirituală nu se "pupă" cu zbuciumul de pe marginea terenului.
Unul dintre roadele Duhului Sfânt este autocontrolul, chiar dacă, recunosc, e foarte greu să ajungi la autocontrol.
Când te va fura arbitrul și o să sari ca Ganea la gâtul lui Mudura, o să-ți aducem aminte de vorbele astea!
Să sperăm că n-o să fie cazul. Mereu mi-a plăcut în iarbă, am fost mereu pasionat, am studiat.
Ce fel de antrenor te vezi? Stilul Guardiola, că tot am vorbit de el? Capello? Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu?
Apostolul Pavel ne zicea: "Cercetați toate lucrurile și luați din toate ce este bun!". Încerc să am propriul stil, nu-mi place să dau copy-paste, să am idoli.
Poate Răzvan Lucescu, că tot ai jucat cel mai mult cu el la națională?
Am avut foarte, foarte mult de învățat de la el. Eram pasionat de atunci, încercam să iau ce e mai bun de la toți, eram atent la ședințe, continuam chiar ședințele cu anumiți jucători...
Ai mai ținut legătura cu el, dacă tot a avut atât de suferit din cauza ta?
Nu, nu am mai ținut legătura cu Răzvan. Iar apropo de critici, consider că atât cele la adresa mea, cât și cele la adresa lui au fost gratuite. Dacă erau jucători mai buni decât mine, cu siguranță jucau ei, nu?
Ai și tu dreptate. Vina nu era a ta că intrai titular la națională sau că jucai cu 10 pe spate, că nu făceai tu primul 11!
Dacă vreți, vă enumăr numele colegilor alături de care am evoluat în cele 11 selecții, ca mijlocaș central. Eu întotdeauna am fost titular, și cu Răzvan, și cu nea Piți, ambii foloseau un sistem cu doi închizători. Am jucat și cu Ropotan, și cu Alexa, și cu Chiricheș, cu Rădoi cele mai multe, cu Costin Lazăr, cu Mureșan de la CFR, l-am prins și pe Codrea. Ce pot să spun, fără vreo falsă modestie, ceilalți erau rotiți, eu mereu jucam. Puteam fi favorizat de un selecționer, nu de amândoi.
Te-au durut criticile?
Vorbele presei și ale specialiștilor mă dureau, da. Problema e că analizele nu erau obiecive. Numai Andrei Vochin a fost obiectiv, pentru că venea cu datele Instat și zicea: "Păi, voi îl ciocăniți pe băiatul ăsta, dar ca cifre e în primii 3, altădată în primii 4!". Faptul că naționala n-a avut rezultate în acea perioadă n-a fost vina lui Florescu. De fapt, de la Hagi n-a mai luat nimeni naționala în cârcă s-o ducă pe anumite culmi.
Crezi că presiunea specialiștilor, a presei, a publicului a contat atât de mult, de te-ai oprit la 11 partide sub tricolor? Ai renunțat tu?
Nu, nu-s genul care să renunțe. Problema a fost că eu am intrat într-un declin profesional, în 2012, la sfârșit de an, când s-a desființat Arsenal Kiev. O perioadă lungă am fost nevoit să stau acasă, n-a fost vina mea, dar asta a fost realitatea.
Nu puteai să pleci?
Mai aveam contract un an și jumătate... De plecat puteam s-o fac în vara acelui an, când m-au ofertat cei de la Dnepr, care în sezonul următor au ajuns până în finala Cupei UEFA! Am refuzat, deși era mult mai bine din punct de vedere financiar.
De ce ai făcut asta?
Atunci nu știam, acum știu! Dumnezeu mi-a arătat ulterior tot ce s-a întâmplat, toate dedesubturile. În mine erau o mândrie și aronganță incredibile, care se manifestau nu doar în mediul fotbalistic, se transferau în viața personală. A urmat declinul, pentru că Dumnezeu stă împotriva celor mândri și dă har celor smeriți!
Nu vreau să spun despre mine că-s mai bun sau mai rău decât eram înainte, îi las pe alții să mă judece. Deși nu recomand nimănui să judece George Florescu
Cu mintea de acum, ce ai fi schimbat atunci?
Nu mai avem ce schimba. Dacă trăim în trecut, o să fim mereu depresivi. Din trecut trebuie să luăm doar lecțiile din care să învățăm ceva. Iar dacă trăim în viitor, o să fim mereu în anxietate, "aoleu, ce-o să se întâmple", așa că trebuie să trăim în prezent, fără nicio grijă în privința viitorului.
Acum să nu te superi pe noi, dar tu ai un confort financiar, e simplu să trăiești fără nicio grijă în privința viitorului. Dar e greu să-i spui unui om care câștigă 1.500 de lei să nu se gândească la ziua de mâine.
Așa este. Însă, de cele mai multe ori, cei care au mai mult au mai multe griji! Împăcarea despre care vorbeam la începutul interviului nu o putem fabrica noi. Ca să citez tot din Scriptură, "vă dau pacea mea, nu așa cum v-o dă lumea!". În lume e foarte greu să primește pace. Pacea aia adevărată, nu pacea de război, pacea de necazuri. Noi am fost avertizați, "în lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea!". El a biruit lumea în locul nostru. Și atunci, de ce să-mi fac eu griji? Indiferent cât ai, mult sau puțin, circumstanțele nu au voie să ne afecteze credința și pacea interioară, altfel vom fi mereu depresivi sau anxioși!
Apropo de pacea lumii acesteia, cum comentezi războiul dintre Rusia și Ucraina? Tu ai jucat în ambele țări, bănuim că ai prieteni peste tot, ți-ai fi închipuit vreodată că se poate ajunge aici?
Nu! Și îmi pare nespus de rău, îmi venea să plâng la început! Nu multă lume știe, imediat ce a început războiul m-a sunat un fost coleg, care m-a rugat să iau la Cluj un copil dintr-o famile afectată de acolo, să am un pic grijă de el. A stat doi ani la noi în casă, a fost al patrulea copil al nostru înainte să vină la noi al patrulea copil dăruit de Dumnezeu.
Nu v-a fost greu doi ani cu un copil străin?
Dumnezeu ne-a dat putere și binecuvântare să fim binecuvântare și pentru alții. De fapt, noi nu trăim doar pentru noi. Sau nu ar trebui să trăim deloc pentru noi! "Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul tuturor!". Darurile pe care le primim nu ne sunt date spre egoismul nostru, eu, mie și al meu. Vedeți ce se întâmplă în jurul nostru, fiecare trăiește doar pentru el...
"Din păcate, televiziunea a devenit extrem de nocivă, chiar diabolică!"
Păi, de mai multe zeci de ani, așa suntem antrenați. Să fim cei mai buni, mai buni decât ceilalți, să luăm premiul 1, altceva nu contează...
Cred că cel mai important e să ne schimbăm mentalitatea și la acest capitol, să încercăm nu să mai fim mai buni decât ceilalți, ci mai buni decât am fost ieri. Eu nu-s în concurență cu nimeni din jur, eu trebuie doar să fiu mai bun decât mine cel de ieri. Asta e o bază reală de o creștere. Când ne comparăm cu alții, atenția noastră e asupra lor. Eu nu sunt în concurență cu nimeni, doar cu mine însumi. Important e cum aș putea să devin mai bun, dar nu în detrimentul celorlalți, nu să-i calc în picioare.
Ai mai mulți sau mai puțini prieteni decât acum 10 ani, să zicem?
Mult mai puțini, clar! Au rămas doar prietenii adevărați. Au plecat unii, au venit alții, s-au pierdut cei de suprafață, ăsta e cursul normal al vieții. Poate și pentru că am mers în direcții diferite, nu-mi pare rău absolut deloc, am lângă mine persoanele potrivite, care mă pot zidi sau să mă ajute să mă zidesc.
La Euro te-ai uitat?
Evident, cum să nu mă uit?! N-am părăsit fotbalul, de aia fac și cursurile de antrenor.
Auzisem că nu mai folosești televizorul...
Nu mă uit la tv pentru că omul bun scoate lucruri bune din visteria cea bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele... Cu ce ne hrănim aia scoatem afară. Îmi pare rău, dar trebuie să zic adevărul: televiziunea a devenit extrem de nocivă în ultima vreme! Foarte multe lucruri nocive pe tv, inclusiv în timpul meciurilor, la care se uită și copii de 3-4-5-6 ani... Uitați-vă ce reclame se dau, repet, inclusiv în timpul meciului, nu doar în pauză, că atunci pot închide tv-ul. Mi se pare de-a dreptul diabolic!
Păi, stai, dar tu, jucător, vrei un contract de 100.000 de euro pe săptămână, de unde să ți se plătească asemenea sume, dacă nu din acele reclame "diabolice"?
Eu nu vreau să câștig bani din astfel de... OK, am nevoie de îndrăzneală să spun asta, însă trebuie spus: nu doresc să lovesc în nimeni, dar dacă noi nu avem voie să ne uităm ziua la filme interzise minorilor, de ce avem voie să ne uităm la asemenea reclame?!
Pentru că oferă foarte mulți bani?
Păi, și ăia care produc filme de acel gen ar da bani, chiar mai mulți! Nu dau eu sfaturi, însă adevărul trebuie spus.
Sunt și țări care au interzis respectivele reclame.
Domnul să-i binecuvânteze!
Revenind la Euro, privind meciuri ai avut o undă de regret că nu ai prins și tu un turneu final?
Evident! M-am gândit ce bine mi-ar fi stat și mie la un turneu final. Chiar dacă în generația mea am avut fotbaliști peste media generației actuale, rezultatele ne-au contrazis. Se știe, nu o mulțime de individualități fac o echipă.
Dacă n-am apucat să particip ca fotbalist la un turneu final, poate voi avea șansa ca antrenor, cine știe?! George Florescu
Cu ce am rămas după cele 4 meciuri din Germania?
Indiferent cum a fost obținută, a fost o calificare din grupă, ceea ce mi se pare extraordinar! O performanță deosebită. Să nu uităm că ăia 11 ne-au reprezentat pe noi toți! Ca să nu mai amintesc atmosfera ce s-a creat la toate partidele... Ar trebui să fim mai pozitivi, mai empatici, mai iubitori.
Dacă ai fi fost în locul lui Edi Iordănescu ai fi continuat? Crezi că i-a fost teamă că va urma un recul? S-a speculat și că a renunțat pentru a semna un contract superavantajos în Golf.
Eu aș fi continuat, clar. Cât despre Edi, nu cred că la el se pune problema de lipsuri materiale. Oricum, banii n-ar trebui să fie stăpânii noștri, ci invers. Revenind la Edi, aș remarca încă o dată dubla performanță: calificare din grupa preliminară de pe primul loc, apoi calificare în optimi tot de pe primul loc, incredibil!
Plus faptul că a creat o atmosferă foarte frumoasă în lot și o emulație în jurul naționalei cum n-a mai fost de mult.
Așa este, iar asta văd că se continuă și cu domnul profesor antrenor Mircea Lucescu. Sunt încrezător și pentru meciurile din grupa de Liga Națiunilor, și pentru ce va urma, în preliminariile pentru Mondiale.
Schimbăm puțin registrul. Ai jucat două sezoane în Danemarca, la Midtjylland, echipa pe care FCSB o va întâlni în noiembrie în Europa League. Iar experiențele anterioare ale roș-albaștrilor în duelurile cu formațiile daneze nu sunt tocmai plăcute, dimpotrivă! De ce crezi că s-a ajuns să ne fie atât de greu să jucăm contra unor adversari în niciun caz de superclasă?
Păi, vă dau numai câteva elemente. Midtjylland are o bază foarte solidă de tineri. Când eram eu acolo, din 7 grupe de juniori, la 5 erau campioni! Și asta pentru că din peste 20 de terenuri de antrenament, 3 erau pentru echipa mare, restul pentru juniori. Creșteau enorm de mulți tineri, care apoi plecau în Germania, Anglia etc. Al doilea capitol la care stau foarte bine, infrastructura. Al treilea, sunt mult mai serioși, au o mentalitate germană, sunt foarte ordonați.
"Cu Gigi Becali n-aș putea lucra niciodată, nu trăim în dictatură!"
Și nici nu sună nimeni la pauză să facă 3-4 schimbări, nu? Apropo, ai lucra cu un asemenea patron? Sigur că FCSB îți asigură o expunere mediatică, un contract bun...
Sincer, nu! Poate că e un răspuns emoțional, foarte rapid... Eu consider că mereu există cel puțin șansa comunicării cu persoana respectivă, se poate ajunge la un acord. Însă dacă e pe principiul eu decid, tu execuți, nu! Nu trăim în dictatură.
În Danemarca șefii cluburilor nu intervin chiar niciodată?
Să vă dau un exemplu de când jucam acolo. După un 0-3 acasă cu Copenhaga, membrii Consiliului Director au venit în vestiar. Mai veneau și după victorii, dar se puneau mereu într-un colț, stăteau un pic la o bere, fără să intervină. Nici de data asta n-au spus nimic, doar că păreau supărați, așa. Ei bine, la antrenamentul de luni, căpitanul i-a cerut antrenorului ca nimeni din afara echipei și a staff-ului tehnic să nu mai intre în vestiar. Nimeni, niciodată! Oamenii au înțeles mesajul, n-a mai intrat nimeni în vestiar! Fără scandaluri, fără orgolii. Cât am stat eu acolo am terminat o dată pe 2, altădată pe 4. Au urmat câteva titluri de campioni, e clar că lucrurile se fac așa cum trebuie. Oamenii din conducere știu să facă afaceri, cei de pe partea sportivă știu să facă sport, nu se bagă unii peste alții.
În concluzie, să se teamă FCSB de Midtjylland?
Da, normal că trebuie să se teamă! E chiar obligatoriu, Midtjylland e foarte, foartw puternică. I-am văzut și în play-off-ul de Champions League, au pierdut total nemeritat calficarea.
Cei de la FCSB cum ți se par?
Pentru România sunt buni, foarte buni. Repet, pentru România.
Ți se pare normal ca Florinel Coman, probabil cel mai bun jucător din campionat stagiunea trecută, cu apariții inclusiv la Euro, să nu prindă un contract decât la arabi? Nu în Germania sau Anglia, dar nici în Grecia sau Turcia!
Din nefericire, românii își fac loc tot mai greu în campionatele puternice. În Anglia îl avem numai pe Drăgușin, în Spania e Rațiu, însă el a crescut acolo, în Germania nimeni, prin Italia avem ceva, mai ales acum, că a promovat și Parma. E clar că talent avem, problemele sunt în altă parte.
Ce i-a spus Arsene Wenger
Unde?
În vară am avut oportunitatea să particip la semifinala dintre Anglia și Olanda, de la Euro. La oficială, am vorbit 5 minute cu Arsene Wenger, i-am adus aminte că-n 2010 el a comentat, pe Stade de France, partida Franța - România în care am evoluat și eu. Nu și-a adus aminte, bineînțeles, mi-a zis că la câte meciuri a comentat... În discuția respectivă, ne-a comparat cu spaniolii la calitate tehnică și m-a întrebat ce se întâmplă cu noi, că avem talent cu carul, dar nu îl dezvoltăm.
Și tu care crezi că e explicația?
Lipsa infrastructurii sportive e problema numărul 1 în România. Și nu că n-ar fi posibilități, ci nu se vrea!
Atunci trebuie să intri în politică, să rezolvi problema!
Nu mă pasionează deloc politica. Totuși, nu pot să uit că, prin anii '90, când eram copil, în ciuda sărăciei de atunci, existau o mulțime de terenuri, de baze de fotbal, de sport. Acum, oriunde te uiți după acele baze vezi clădiri și mall-uri.
Cine câștigă campionatul?
Steaua!
Deci FCSB e Steaua?
Poveste fără sfârșit... Ce să mai discutăm, continuitatea e principalul criteriu! Dar nu vreau să-mi mai fac dușmani și din cauza asta.
Craiova sau CFR, care au scăpat de grija Europei și se pot concentra pe campionat?
Daaa, au teoretic un avantaj din acest punct de vedere.
Credeai că CFR poate pierde cu 3-0 pe terenul lui Pafos?
Eu am fost la meciul tur, câștigat de CFR 1-0. Deși au pierdut, vedeam la ciprioți o liniște incredibilă, o încredere că pot răsturna scorul la retur. Însă niciodată nu mi-aș fi imaginat un 3-0 pentru Pafos. Asta cu toate că eu am jucat în Cipru, știu că există și acolo echipe bune. Din păcate, CFR a fost de nerecunoscut! Mai ales pentru o formație pregătită de Dan Petrescu, care-și face bine temele defensiv, ireal! Acum se pot concentra pe campionat, e singura șansă.
"Pe Louis Munteanu l-ar fi avantajat mai mult stitlul de joc al celor de la FCSB"
Rămâi, totuși, la FCSB favorită la titlu? Chiar și fără Coman, chiar și cu acest start ratat?
În play-off se egalizează șansele, acolo e un alt campionat. Iar cei de la FCSB sunt campioni, au o anumită prestanță pentru România.
Că tot s-a discutat enorm pe tema asta, Bârligea sau Louis Munteanu?
Joacă pe posturi diferite, Bârligea e 9 clasic, Louis e winger sau 9 fals sau 10.
Antrenorul Florescu pe cine ar alege?
Depinde ce ai nevoie în echipă. Cred că pentru Dan Petrescu Bârligea era mai util. Pe Louis nu-l ajută stilul CFR-ului, la FCSB i-ar fi fost mai simplu.
Te-a surprins că CFR a ales să-și vândă cel mai bun om la o rivală la titlu?
Da, m-a surprins, însă nu știu exact cum stau cei din Gruia cu finanțele. Două milioane prind bine oricui. CFR a fost obligată să mai și vândă, au fost investiții enorme acolo, mai ales în salarii foarte mari. Iar dacă rezultele pe plan internțional n-au mai apărut, că de acolo vin banii...
Dacă vreodată antrenorul Florescu va fi căutat de CFR ce se va întâmpla?
Deocamdată nu mă văd la CFR, sunt în coacere.
Acum, la final, spune-ne de ce ne-ai chemat aici, la baza asta de antrenament din Florești?
Aici e meciul băiatului meu, are 12 ani, joacă la "U" Cluj.
Mai talentat decât tatăl lui?
Mult mai talentat! El e un profil mai ofensiv decât am fost eu, e decarul ăla clasic.
Pe care o să-l înjurăm peste vreo 10 ani?
Sper să nu o faceți, sper să ne bucurăm de rezultate deosebite, cu el sau fără el în echipă.
Doar el face sport dintre copii?
Nu, și fetele fac, merg la volei. Însă ele-s mai mici, au 9 și 7 ani. Și mai e aia mică, de 11 luni.
Deci ai trei fete, când or să crească n-o să mai apuci să vorbești foarte des prin casă, o să te poți concentra liniștit pe antrenamente...
Eu sper să aibă cine să-mi aducă un pahar cu apă.
Mulțumim frumos, George!
Cu mare drag!
CV George Mihai Florescu
# Născut pe 21 mai 1984, la Cluj-Napoca
# Înălțime / greutate ca jucător: 1,79m / 75kg
# Post: mijlocaș central
# A făcut junioratul la "U" Cluj
# Cluburi la care a fost legitimat ca senior: "U" Cluj (mai 2001 - iunie 2004, iulie 2017 - decembrie 2020), Sheriff Tiraspol (Moldova, iulie 2004 - decembrie 2006), Torpedo Moscova (Rusia, ianuarie 2007 - decembrie 2007), Midtjylland (Danemarca, ianuarie 2008 - decembrie 2009), Alania Vladikavkaz (Rusia, ianuarie 2010 - decembrie 2010), Arsenal Kiev (Ucraina, ianuarie 2011 - decembrie 2012), Astra Giurgiu (ianuarie 2013 - iunie 2013, iulie 2014 - iunie 2015), Dinamo Moscova (Rusia, iulie 2013 - iunie 2014), Qabala (Azerbaidjan, iulie 2015 - decembrie 2015), Omonia Nicosia (Cipru, ianuarie 2016 - iunie 2017), Sănătatea Cluj (iulie 2021 - iunie 2023)
# Meciuri / goluri în cupele europene: 21 / 3
# A cucerit 6 trofee cu Sheriff Tiraspol: trei titluri de campion, o Cupă și două Supercupe ale Moldovei
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.