iAM Retro > Povestea primei bătălii Dinamo - Rapid din istorie: "A câștigat just echipa asanată moral!". Cum au fost suspendați Valentin Stănescu și Bazil Marian întrucât aveau "o mentalitate mic burgheză"
Adrian Florea | Publicat: 27.01.2024 10:56 | Actualizat: 27.01.2024 18:26
Sâmbătă, de la 20:00, pe Arena Națională e programat al 115-lea duel pe prima scenă dintre Dinamo și Rapid. Palmaresul general e de partea "câinilor", care au obținut 50 de victorii. "Feroviarii" s-au impus de 39 de ori, în vreme ce remiza a apărut în 25 de situații.
Dar cum s-a terminat întâia partidă dintre cele două echipe?! Și unde juca pe atunci legendarul Titus Ozon, care a scris istorie în tricoul ambelor formații?! Și de ce n-au avut drept de joc Valentin Stănescu și Bazil Marian?! La aceste întrebări și la multe altele veți afla răspuns din acest episod iAM Retro.
Cum Dinamo s-a înființat în mai 1948 și a fost "promovată" direct în Divizia A, e evident că în toamna acelui an s-a disputat și primul meci între roș-albi și alb-vișinii. S-a întâmplat să fie în etapa a patra a sezonului, într-o după-amiază caldă de joi, 9 septembrie, pe stadionul Venus.
Dinamoviștii începuseră campionatul mai bine și erau pe locul 3, cu două succese și o remiză, golaveraj 10-5. Adversarii ocupau poziția a 7-a, cu numai două puncte venite în urma unei victorii. Golaverajul era totuși pozitiv, 6-5.
Gol decisiv Filote, Apolzan și Zavoda încă nu trădaseră
Forma de moment n-a contat, însă, iar rapidiștii s-au impus prin golul lui Ștefan Filote, din minutul 60.
Rezultatul n-a constituit o surpriză întrucât CFRB, cum scriau ziariștii de la "Sportul popular" numele clubului din Grant pentru a-l deosebi de CFR Timișoara sau de CFR Cluj, avea un lot mult mai valoros decât al rivalei. Asta se va vedea și la finalul stagiunii, când CFRB/Rapid va termina pe 2, iar Dinamo pe 8.
În acea ediție, '48-'49, tricoul vișiniu era purtat și de doi superfotbaliști care ulterior au fost racolați de Steaua și au obținut performanțe uriașe la gruparea militară. Este vorba despre fundașul central Alexandru "Piți" Apolzan și despre atacantul Francisc Zavoda, care în vara lui 1949 au devenit primii "trădători" pe ruta Rapid - Steaua.
Ozon, ratangiul-șef
Nici Dinamo nu ducea lipsă de vedete, deși abia se înființase. De la Unirea Tricolor (una dintre cele două echipe desființate, alături de Ciocanul, pentru a face loc clubului Ministerului de Interne) fusese luat Titus Ozon, de exemplu.
Un tânăr de numai 21 de ani pe atunci, dar care făcuse furori în campionatul precedent, în care înscrisese 21 de goluri în 22 de partide! Totuși, în respectivul joc, prestația lui Ozon a lăsat de dorit, fiind des criticat în cronica din "Sportul popular", în special din cauza numeroaselor ocazii irosite.
Apropo de cronică, ea a purtat titlul "CFRB, cu o echipă asanată moral, a învins just pe Dinamo cu Farcaș căpitan de echipă". La ce "asanare morală" se referea ziarul?
La finalul lunii august, CFR București fusese zguduită de un scandal imens, după ce portarul Valentin Stănescu și atacantul Bazil Marian fusese suspendați pe termen nelimitat. Motivul? "Au mentalități mic burgheze".
Iată câteva reproșuri pe care Stănescu și Marian le-au primit într-un comunicat al Uniunii Sindicatelor CFR, publicat de "Sportul" pe 27 august, pe prima pagină:
# "Elemente imorale ca Valentin Stănescu, Bazil Marian și alții au influențat în rău dezvoltarea sportului la CFR, aducând cu ei o mentalitate mic burgheză și întârziind prin aceasta mersul nostru spre sportul de masă"
# "Aceștia au comis abateri de la linia principiilor de bază ale sportului de masă, iar poziția noastră împăciuitoare pe care am adoptat-o până în prezent a fost o greșeală și este dăunătoare sportului muncitoresc"
# "Comitetul Executiv al Uniunii noastre își ia ca sarcină de a lichida în cel mai scurt timp lipsurile și devierile constatate, introducând și aplicând just principiile sportului de masă"
Împreună cu Stănescu și Marian fusese "exclus definitiv din toate grupările CFR" și antrenorul Francisc Ronay, acuzat de simpatii fasciste! Ronay îi pregătise pe giuleșteni în turul sezonului '47-'48.
Suspendările "definitive" n-au fost aplicate decât o jumătate de an. Asta pentru că pe Ronay îl regăsim în primăvara lui '49 la cârma Stelei, în vreme ce Valentin va continua să apere buturile alb-vișinii până în '52, iar Bazil să marcheze pe bandă rulantă până în '54.
Ulterior, după abandonarea carierei de jucători, Stănescu și Marian vor antrena în mai multe mandate atât Rapidul, cât și pe Dinamo. Cel poreclit "Zimbrul" cu mare succes chiar.
În Giulești a adus primul titlu, cel din 1967, și două Cupe Balcanice ('64, '66). Iar în Ștefan cel Mare a făcut eventul în 1982, după ce în toamna lui '81 eliminase marele Inter Milano (3-2, 1-1), în Cupa UEFA!
Pentru amatorii de cronici din urmă cu aproape opt decenii, iAM Retro vă oferă articolul integral despre prima partidă Dinamo - Rapid, câștigată de oaspeți cu 1-0.
Mulți absenți la oaspeți
<Teama lui Braun a fost justificată și aceasta a făcut-o în primul rând jocul extraordinar de avântat şi prudent al feroviarilor, iar în al doilea rând însăşi jocul echipei Dinamo. Şi replica surprinzătoare presimţită de antrenorul Braun nu numai că a fost evidenţiată, dar s-a transformat într-o victorie meritată cu 1-0 (0-0) în favoarea CFRB-ului, la capătul unei lupte extrem de dinamice şi pe alocuri spectaculoase.
CFRB s-a prezentat în acest joc nu numai fără Marian şi Stănescu, suspendaţi cum se ştie în urma unei acţiuni de asanare morală a cadrelor echipei, dar si fără Mihăilescu, lovit în jocul cu CFRT, şi Urechiatu, bolnav.
Deci condițiuni tehnice defavorabile unei comportări bune. Efectul, însă, a fost altul, cu totul contrar. Cu Socec în centrul liniei de atac şi cu Capoianu debutant pe inter stânga, feroviarii nu numai că au rezistat printr-un joc plin de elan şi voinţă, dar au şi prestat un joc prudent, cu putere de luptă.
Spre deosebire de Dinamo, care a jucat şi cu Farcaş în formaţie, şi încă cu un Farcaş înaintat la gradul de căpitan, ca şi cum un Șiclovan, Novac sau Bartha nu ar fi fost indicat sau potrivit pentru un asemenea rol. Și, cu această echipă, condusă de Farcaş, Dinamo a oferit un joc cu totul opus aşteptărilor.
“Toţi cei cinci înaintaşi se cred deștepți!”
Este drept că diferența de moral în acest joc a avut un rol destul de important în comportarea echipelor şi că cea care a avut de suferit a fost Dinamo, al cărei atac - cum spunea un spectator - suferă de un mare defect: “Toţi cei cinci înaintaşi se cred deștepți!”.
Nu-i mai puţin adevărat că, tehnic, mai asigură o explicaţie foarte valabilă şi faptul că linia de mijlocaşi a lui Dinamo a jucat mai slab decât a CFRB-ului şi a comis mai multe greșeli. Aceasta, ca şi faptul că atacul "roşu" a jucat completamente greşit şi în special Ozon, care a făcut un match negativ din toate punctele de vedere dezorganizând acţiunile ofensive, pe de o parte, iar pe de altă parte replica surprinzătoare a CFRB-ului, care a ştiut să lupte și a depus un efort epuizant pentru victorie, explică aspectul şi rezultatul jocului.
De aceea, pentru că atacul lui Dinamo - slab, lipsit de orizont şi finalitate - nu a ştiut cum să-şi aproprie victoria, iar CFRB da, rezultatul de 1-0 este absolut meritat. Jocul a fost influenţat într-o măsură de vântul care a bătut, dar prima repriză a fost egală, fidel prezentată de rezultatul nedecis.
Poate că 1-1 ar fi fost mai just decât 0-0. Am reţinut ocaziile ratate de Ozon în minutele 15, 20 şi 24, când Justin a apărat de două ori magistral, iar a treia oară bara; de Socec, al cărui shot l-a neutralizat bara (min. 36) şi Lungu (min. 38).
"10 oameni joacă mai bine contra vântului"
În minutul 40, Carol Bartha îI loveşte pe Darok, pentru ca acesta să-i plătească poliţa după pauză, în min. 70.
La reluare, CFRB îl pierde pe Capoianu în min. 52, însă 10 oameni joacă mai bine contra vântului. CFRB este mai agresivă şi după ce cu un minut mai înainte a fost o fază critică la poarta lui Justin (acesta a ieşit după minge în afara careului şi shotul lui Moisescu a lovit bara, pentru ca Farcaş să tragă apoi în picioarele lui Mari), în min. 60 a reuşit goalul victoriei. La o aruncare de tușă, Socec reia cu capul şi pasează în adâncime lui Filote, care face o cursă lungă şi înscrie pe jos.
Din acest moment, începe lupta adevărată. Dinamo domină mai mult, crează unele faze spectaculoase, dar egoismul lui Ozon şi nervozitatea celorlalţi, pe de o parte, şi lupta dârză a apărării feroviarilor, pe de alta, nu permite modificarea rezultatului.
Astfel că jocul se termină cu victoria muncită a CFRB-ului, care - e drept - joacă în condiţi vitrege, dar iese mult întărit. Şi aceasta este şi mai adevărat.
Dl. Emil Kroner a condus destul de bine şi mai ales a respectat legea avantajului. Numai că într-o astfel de situaţie a greşit. Filote l-a depăşit pe Teodorescu, care-l faultase, dar acesta din urmă l-a ajuns şi l-a împiedicat să marcheze, poate. Alt reproş nu-i facem. Arbitrii de tușe corecţi>.
Iată cele două formații care s-au înfruntat pe 9 septembrie 1948
DINAMO: P. Ivan - Ambru, Novac - Ignat, Teodorescu, Șiclovan - C. Bartha, Farcaş, Ozon, Moisescu, Naciu. Antrenor: Coloman Braun Bogdan
CFRB: Justin - Apolzan, Darok - I. Bartha, Mari, Tănăsescu - Lungu, Fr. Zavoda, Socec, Capoianu, Filote. Antrenor: Petre Steinbach
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.