exclusiv Liber de contract, Gabi Torje a vorbit deschis despre retragerea din activitate: ”Dacă nu înveți nimic, înseamnă că ești prost și mai bine pleci acasă!”
Redactia | Publicat: 13.09.2024 22:50 | Actualizat: 14.09.2024 10:24
Gabi Torje (34 de ani), fotbalist de bandă, recunoaște că se pregătește mental pentru momentul retragerii din activitate. Invitat la iAM Ștucan, fostul jucător de la Dinamo sau Timișoara a explicat că are deja planul făcut pentru momentul când va agăța ghetele în cui.
Odată retras, Gabi Torje s-a decis că vrea să rămână în fotbal. Dar acesta cunoaște multe exemple de foști fotbaliști care au traversat perioade dificile după ce s-au lăsat, pentru că nu au gestionat cum trebuie acest moment crucial din viața unui sportiv.
Gabi Torje avertizează în privința depresiei
Chiar dacă încă nu și-a găsit echipă, Gabi Torje nu ia în calcul, deocamdată, retragerea din activitate. Chiar dacă mental este pregătit și pentru acest scenariu. Fostul internațional a explicat, la iAM Ștucan, ce riscă un sportiv care nu gestionează cum trebuie momentul.
Costin Ștucan: Te întristează gândul că te vei retrage? Îl simți?
Gabi Torje: Nu că îl simt neapărat. Și acum mă gândeam dacă să semnez ceva, dacă am o ofertă care să îmi convină, dacă mă vrea cineva. Cel mai greu este să te trezești dimineață după 30 de ani de zile de sport, că m-am apucat de la 5 ani, de mers la antrenament. Te trezești și stai așa în pat, bei cafeaua, te uiți la televizor și întrebi: ”Eu ce fac azi, unde mă duc?”. Nu contează de altele, dacă ai afaceri sau ceva, e ceea ce ai făcut 30 de ani.
Așa că te urci în mașină, mai suni un prieten, mai bei o cafea, a trecut ziua. Mai trec una-două-trei, eu nu fac nimic și începi să o iei. Sunt mulți fotbaliști care au avut depresie după ce s-au retras, este foarte important să te pregătești pentru asta. Eu vorbesc cu un om important, pe direcția asta, mental coach, psiholog, mă ajută. Nu știu dacă mai joc 1,2 ani, dar nu vreau să fiu nepregătit când se va întâmpla.
Eu am mers la el, voiam să mă retrag și mi-a zis să nu o fac și de aici începem discuția: <<Tu mai joci 3 ani de zile să te poți lăsa, dacă vrei să te lași acum, mergi în altă parte. Și e mai bine așa>>.
”Trebuie să mă înscriu la Școala de Antrenori”
Trebuie să mă înscriu la Școala de Antrenori. Se înscriu oameni care nu au făcut fotbal niciodată, mie îmi place, dacă te duci cu plăcere la job-ul tău devine plăcere, nici nu mai contează.
Costin Ștucan: Crezi că ai stofă de antrenor
Gabi Torje: Vedem. Eu spun altceva, ai făcut sport când erai mic?
Costin Ștucan: Nu de performanță
Gabi Torje: Dar ai încercat când erai mic, nu contează, fotbal, baschet ce ai făcut tu. Te-ai gândit că o să ieși?
Costin Ștucan: Niciodată, la mine era doar plăcere
Gabi Torje: Am înțeles. Sunt sportivi care se apucă la 8 ani de ceva cu gândul că o să fie ceva, dar la 15 ani se lasă. La fel este și cu antrenoratul, tu trebuie să încerci, nu îți garantează nimeni succesul, tu trebuie să încerci. Dacă ești slab, ridici mâna și lași pe alții, te apuci de altceva. Dar dacă nu încerci, nu ai de unde să știi. Rămâi cu gândul că poate erai mare antrenor, te gândești, așa că mai bine încerci.
Costin Ștucan: Ce crezi că îți trebuie ca să fii un bun antrenor?
Gabi Torje: Cred că este importantă pedagogia.
Costin Ștucan: Și tu o ai?
Gabi Torje: Chiar dacă nu o am, am timp să învăț. 4 ani de școală, 5 cu licența PRO, am tot timpul. Este un ciclu gimnazial, dacă în timpul ăsta nu înveți nimic, însemană că ești prost și mai bine pleci acasă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.