galerie foto Locul blocat în timp: cum poate să arate Pripyat la 39 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Imagini cu stadionul părăsit de 5000 de locuri

Ciprian Poloni | Publicat: 16.04.2025 09:02 | Actualizat: 16.04.2025 11:27
Pe 26 aprilie 2025 se împlinesc 39 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, considerat și în prezent cel mai mare din istoria omenirii, costurile generate de măsurile de protecție luate ulterior fiind estimate la 700 miliarde de dolari.
Aflat la doar trei kilometri de centrala nucleară de la Cernobîl, orașul Pripyat avea o populație de 49360 de persoane în momentul tragediei și a fost evacuat în totalitate abia la 36 de ore de la explozia reactorului 4. Face parte din zona de excluziune care în prezent cuprinde o arie de 2600 de kilometri pătrați, însă cei curajoși îl pot vizita.
Timpul a stat în loc în Pripyat. Stadionul Avanhard: pădure în loc de gazon | GALERIE FOTO
Imaginile surprinse în ultimii ani în "orașul părăsit" sunt spectaculoase, iar printre cadrele ajunse pe agențiile foto se numără și câteva cu stadionul Avanhard, aflat acum în paragină.
Inaugurat în 1979, stadionul Avanhard din Pripyat avea o capacitate de 5000 de locuri, însă a fost abandonat în 1986, iar în prezent arată într-un mod incredibii: în locul gazonului a crescut o veritabilă pădure sălbatică, care poate fi privită din tribunele dărăpănate.
Când va fi Pripyat un loc sigur din nou
După dezastrul nuclear din 1986, orașul Pripyat a fost complet abandonat, iar în locul său a fost construit de la zero orașul Slavutych, destinat să găzduiască foștii locuitori și angajații centralei. În același an, a fost finalizat un sarcofag de beton care a acoperit reactorul avariat de la Cernobîl, limitând răspândirea contaminării radioactive și oferind protecție pentru lucrătorii care operau în continuare celelalte reactoare neafectate.
Între 2016 și 2018, structura originală a fost acoperită cu o nouă construcție de mari dimensiuni menită să asigure un cadru sigur pentru începerea lucrărilor de decontaminare și demontare a resturilor radioactive. Finalizarea completă a procesului de curățare este estimată pentru anul 2065.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














