”Lucescu e bun bun, nu bun rău!”. Secretele legendarului antrenor român: ”Ionuț Chirilă de unde a învățat?”
Vlad Stoica | Publicat: 25.10.2024 08:02 | Actualizat: 25.10.2024 09:37
Revenirea lui Mircea Lucescu, la 79 de ani, pe banca naționalei României, a fost salutată de unul din foștii lui jucători, Ioan Andone (64 ani). Invitat la podcastul iAM Stucan, fostul mare fundaș dinamovist laudă decizia Federației și a explicat modul în care Lucescu va schimba jocul tricolorilor.
România a câștigat clar primele 4 meciuri cu Lucescu pe bancă și tricolorii au avut multe momente de fotbal bun, care i-au entuziasmat pe fanii naționalei. Andone a identificat deja primele schimbări aduse de experimentatul antrenor.
Ioan Andone, impresionat de prestația lui Mircea Lucescu pe banca naționalei
Invitatul lui Costin Ștucan îl cunoasște foarte bine pe Mircea Lucescu. Fostul internațional a fost debutat de actualul selecționer și la echipa de club, Corvinul, dar și la echipa națională. Ioan Andone a recunoscut că a fost impresionat de la început de metodele de antrenament ale lui Mircea Lucescu, unele extrem de moderne, care se aplică și acum.
Costin Ștucan: Simțiți o schimbare la națională, cu el? Bine, este devreme, dar vedeți ceva?
Ioan Andone: Nea Mircea o să dezvolte, clar, construcția și jocul, alegerile pe care le face, ai văzut, a ales și pasa lungă, dacă lucrurile nu sunt în regulă ține mingea departe de poartă. Eu cred că încet, încet, nu... cred că dacă se grăbea să facă schimbări, nu reușea. Îl ajută și scorurile, uite 3-1 ăsta (n.r. cu Lituania), când am jucat prost.
Acum e un risc, mulți spun, domne, să schimbe 3-4 jucători, el a preferat să nu. A schimbat doar portarul, pentru că au trecut 3 luni de la ultimul meci oficial. Mulți jucători nu au făcut pregătire, au avut vacanță, au avut doar 3-4 meciuri de campionat, atât. Așa că a mers pe omogenizarea lui Edi, relațiile de joc. În 2 zile ce să vorbești, doar aici, la cap. El doar la minte poate lucra, în rest nu e timp.
Mircea Lucescu, precursorul lui Guardiola
Antrenorul român este cunoscut pentru modul în care pregătește un meci la cele mai mici detalii. Lucescu este un fanatic al tacticii, trăsătură pe care o avea încă de la începuturile carierei.
Ioan Andone: Lui îi place pe teren, stai cu el....e bun rău, bun bun, nu bun rău. E printre primii care au încercat să impună automatisme, așa le zicea.
Costin Ștucan: Cum zice Ionuț Chirilă, trasee și automatisme...
Ioan Andone: Păi, el de unde le-a învățat? L-a învățat învăluire, 2 contra 3 pe marginile terenului, să cauți, în faza de atac, să duci mingea într-o zonă laterală, că în centru ce să faci, e aglomerat. Dacă adversarul vine 2vs2, mai aduci unul. Și făcea asta la antrenament până le învățai.
Apoi, la loviturile libere, îmi aduc aminte, lucram 2vs1 și 3vs2, nu îi plăcea să dai loviturile libere direct. Era și din formarea lui, el juuca pe bandă, centra bine, l-a făcut pe Dudu golgheter cu centrările lui. Nu ne lăsa să degajăm, era o crimă. Aaa, dacă face adversarul pressing, nu ai soluții, dă lung de linie, pe vârf, dar nu te lăsa să dai lung, hai la portar și dă sus că ți-e lene. Nu, vroia cosntrucție, cu pase, dacă adversarul face pressing cu 3, tu trebuie să eliberezi pe unul, că e pe lateral, pe zona centrală.
El avea 5 principii de joc, ne-a bătut la cap cu ele. Atunci nu era video, nu era ca acum să pui imediat să vadă jucătorul, le vizualizează. Pe atunci nu aveam posibilitate, de aceea stătea cu noi pe teren să ne arate. Ne-a ridicat mult calitatea, nu eram noi mari fotbaliști, să zici că peste nivel. Păi credeam eu vreodată să joc la națională în fața lui Sameș? Mă uitam la el și îl comparam cu mine, nu credeam că voi juca, visam să fiu titular peste 5 ani.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.