Nu mereu "câinii" i-au furat pe giuleșteni! Povestea unui derby Dinamo-Rapid cu scenariu neașteptat: "Atunci ne-au rupt picioarele, dar nu le-a ajutat la nimic. Ei au retrogradat, noi am fost campioni"

Adrian Florea | Publicat: 12.05.2025 17:09 | Actualizat: 12.05.2025 17:20
Una dintre axiomele fotbalului românesc sună cam așa: înainte de 1989, Rapid n-avea nicio șansă în partidele cu Dinamo întrucât clubul Securității apela la toate mijloacele posibile pentru a se impune. În sprijinul acestei idei au venit de-a lungul timpului o mulțime de mărturii, multe reale, unele exagerate sau de-a dreptul inventate.
Astăzi, când e programat meciul direct cu numărul 119 în prima ligă, iAMsport.ro vine cu un exemplu că lucrurile se mai petreceau și invers. Adică "feroviarii" câștigau uneori în fața roș-albilor cu sprijin consistent din partea arbitrilor!
Duelul la care ne referim s-a desfășurat pe 1 mai 1977, în etapa a 23-a din stagiunea '76-'77 a Diviziei A. Gazda Rapid se zbătea în mocirla clasamentului - locul 16 din 18, retrogradabil - în vreme ce Dinamo ocupa fotoliul de lider - la egalitate de puncte cu Craiova, dar și cu un meci mai puțin disputat.
Ambele formații veneau după eșecuri dureroase - trupa lui Motroc cedase la Galați, 0-1, pe terenul "lanternei", iar cea pregătită de frații Nelu și Lică Nunweiller pierduse, 1-2, la Constanța, cu penultima clasată! - astfel că vedeau în duelul de pe "Republicii" prilejul ideal de a face pace cu propriii suporteri.
În fața a 20.000 de spectatori, amfitrionii s-au impus cu 1-0, gol marcat de fundașul central Octavian Niță (38'), însă partida a fost mai degrabă una de wrestling, în care protagoniștii și-au împărțit pumni și picioare cu nemiluita.
Conform presei vremii, tonul l-au dat fundașii laterali ai celor din Grant, Teleșpan și Adrian Dumitru. Apoi în clinciuri s-au angrenat aproape toți jucătorii.
Atât în cronica din "Sportul", cât și în revenirile ulterioare, Gheorghe Nicolaescu l-a pus la zid pe arbitru Constantin Dinulescu, care "n-a intervenit la timp pentru a stopa duritățile" ce au dus la accidentările lui Cheran, Custov și Dudu Georgescu. Iată câteva pasaje:
# "A deranjat modul în care au înțeles rapidiștii să aplice marcajul. Intervențiile neregulamentare ale lui Teleșpan, Dumitru, Petcu, Manea și Rontea au depășit cu mult limita"
# "Cojocaru l-a <culcat> pe Custov încă din minutul 1 și aceasta avea să însemne doar prima verigă dintr-un lanț al durităților"
# "Provocați, s-au găsit și din tabăra dinamovistă destui să replice. Custov l-a pălmuit în văzut tribunelor pe Rontea și n-a văzut decât cartonașul galben, iar Ion Moldovan l-a lovit brutal cu piciorul pe Petcu, iar arbitrul Dinulescu s-a făcut că nu vede sau a făcut diferența între provocare și ripostă"
"Meciul a fost stricat, spectacolul compromis. Și cu ce implicații! Cu trimiterea pe tușă a celor doi internaționali, Florin Cheran și Dudu Georgescu, în dreptul cărora, pentru jocul de la Zagreb, stă acum un mare semn de întrebare"
Maniera părtinitoare de arbitraj l-a determinat și pe poetul Adrian Păunescu, altfel un admirator al culorilor alb-vișinii, să scrie în "Săptămâna" din 6 mai 1977: "Dinamo a fost echipa nedreptățită. Tinerii și uneori deloc sportivii jucători de la Rapid s-au năpustit de-a dreptul asupra picioarelor adversarilor!".
Scos de pe gazon în acea confruntare în minutul 63, înlocuit fiind cu Ion Marin, Cheran (78 de ani) își amintește și acum frânturi din acel derby, deși a trecut aproape o jumătate de secol.
Florin Cheran: "I-au lăsat să joace dur, probabil, pentru că era 1 mai, iar rapidiștii erau mai muncitori, așa..."
Domnule Cheran, vă spune ceva un meci Rapid - Dinamo 1-0, de pe 1 mai 1977?
Am jucat atâtea partide cu Rapid încât... Ce s-a întâmplat atunci?
A fost un derby mai atipic, să zicem, în sensul în care Dinamo a fost victima arbitrajului.
Ați găsit și așa ceva?! (se amuză copios) Glumesc acum, de obicei ziariștii scriu numai despre așa-zisele furăciuni ale lui Dinamo.
S-a jucat pe fostul "Republicii", iar dumneavoastră ați ieșit de pe teren cam după o oră de joc, accidentat.
Aaa, parcă-mi amintesc, da. Dar n-a fost pe "23 August"?
Nu, pe "Republicii".
Oricum, sigur n-a fost în Giulești, asta știu sigur.
Presa vremii a susținut că au existat nenumărate durități, de o parte și de alta, însă loviți mai grav ați fost dumneavoastră, Custov și Dudu Georgescu.
Nu știu ce au avut rapidiștii atunci, dar ne-au luat încă din start cu fulgi cu tot. Intrări la intimidare, la care arbitrul închidea ochii.
La centru a fost Constantin Dinulescu, un arbitru important în acei ani. Cum de nu fusese "racolat" de Dinamo?
Ei, hai să vorbim serios. Nu știu ce a fost atunci cu Dinulescu, el chiar era un arbitru cu prestanță, internațional. Când spuneați că s-a jucat meciul?
Pe 1 mai '77.
De Ziua Muncii, aha... Probabil că Dinulescu i-a lăsat să intre mai dur pentru că ei, rapidiștii, erau mai muncitori așa... Însă ne-au rupt degeaba picioarele, nu le-a folosit la nimic. Ei au retrogradat, iar noi am luat campionatul!
După o săptămână s-a disputat Iugoslavia - România 0-2, în preliminariile CM '78, iar dumneavoastră și Dudu Georgescu ați fost titulari.
Așa este, Dudu chiar a deschis scorul la Zagreb.
Deci accidentările n-au fost chiar atât de grave.
Când te cheamă la națională, joci și într-un picior! Cel puțin așa era atitudinea noastră în acele timpuri.
Acum ce s-a schimbat?
Multe, poate vorbim cu alt prilej.
Mulțumim, sănătate multă!
La fel! Hai, Dinamo!
Rapid - Dinamo 1-0 (1-0)
A marcat: Oct. Niță (38')
Rapid: Ioniță - Teleșpan, Oct. Niță, Br. Pîrvu, Ad. Dumitru - M. Stelian, G. Petcu - Fl. Cojocaru, Neagu, Rontea (70' Șutru, 88' Râșniță), N. Manea. Antrenori: Ion Motroc și Vasile Copil
Dinamo: C. Ștefan - Cheran (63' I. Marin), G. Sandu, Sătmăreanu II, Lucuță - Dinu, Custov (63' I. Moldovan) - Lucescu, D. Georgescu, Rozsnyai, Vrînceanu. Antrenori: Ion Nunweiller și Lică Nunweiller
Eșec decisiv pe malul mării, în ultima etapă
Chiar dacă a câștigat cu Dinamo respectiva partidă, Rapid a retrogradat la finalul acelei ediții. Înaintea ultimei runde, "feroviarii" aveau două puncte peste FC Constanța, iar în jocul direct, programat pe Litoral, le era suficientă o remiză.
N-au fost în stare s-o obțină, au pierdut, 1-2, și au retrogradat la golaveraj! Aveau să urmeze ani buni de "B" pentru giuleșteni, care au revenit în elită abia în 1983, cu Valentin Stănescu pe bancă.
Dinamo, în schimb, a devenit campioană, după o luptă pasionantă cu Steaua și cu Universitatea Craiova.
Circ pentru recordul lui Dudu
Tot în ultima etapă din acel campionat s-a mai desfășurat o partidă ce a stârnit vâlvă. La București, Dinamo a primit vizita celor de la FCM Reșița.
"Câinii" erau virtual campioni, bănățenii nu mai aveau obiectiv, așa că s-au înțeles să-l ajute pe Dudu Georgescu să doboare recordul lui Hector Yazalde de goluri înscrise într-un singur sezon.
Dudu era deja câștigător al "Ghetei de Aur", pentru a doua oară, însă dorea neapărat să depășească performanța argentinianului de la Sporting, care în 1974 marcase de 46 de ori.
Acum, românul avea 42 de reușite și avea nevoie de 5 goluri pentru a intra în istorie. Câte goluri credeți că a dat Dudu?
Ei bine, da, exact 5! Toate ale acelui meci în care reșițenii au făcut figurație.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















