SERIAL iAM Sport > ROMÂNIA LA EURO > EPISODUL 1 > FRANȚA 1984 > Cel mai bun român la turneul final de acum patru decenii: "Noi chiar am fost în elită!"
Adrian Florea | Publicat: 20.11.2023 10:03 | Actualizat: 21.11.2023 10:19
Calificarea la turneul final de anul viitor, din Germania, este a șasea obținută de tricolori în istorie. Prima participare s-a consemnat în 1984, când elevii lui Mircea Lucescu au mers în Franța după ce au câștigat o grupă infernală din care au mai făcut parte Italia (campioană mondială en titre), Cehoslovacia, Suedia și Cipru.
În Hexagon, evoluțiile României n-au fost nici entuziasmante, nici dezastruoase. S-a scos o remiză cu Spania (1-1), chiar la debut, apoi s-au pierdut la limită partidele cu RFG (1-2) și cu Portugalia (0-1).
Cel mai bun jucător român a fost considerat Marcel Coraș, care a marcat o dată contra vest-germanilor, iar după prestația cu Spania a fost inclus în echipa primei etape!
La patru decenii distanță, fostul mijlocaș ofensiv/atacant de la UTA, Sportul, Victoria sau Poli Iași a acceptat un dialog amplu cu iAM Sport pe tema aventurii naționalei la Europeanul din '84, dar a ținut să ofere și niște sfaturi actualei generații.
Bună ziua, domnule Coraș! Ce mai faceți, sărbătoriți calificarea naționalei?
Ei, nici chiar așa. M-a bucurat victoria băieților cu Israel, însă la cei 64 de ani ai mei și după ce am văzut atâtea în fotbal mă entuziasmez mai greu.
"Să nu ne păcălim"
Vă așteptați să fim pe primul loc în grupă, înaintea ultimei etape?
Nu, de ce să mint? Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că am profitat de o grupă cu adversari facili și de o conjunctură specială. Cu toate acestea, felicitări băieților și selecționerului! Merită această bucurie, după cât au fost criticați în ultimii ani.
Revenirea în elită...
Ei, acum o să spuneți că-s cârcotaș, însă elită era când ne-am calificat noi la turneul final din '84, la care participau numai 8 reprezentative! Acum, cu 24 de participante...
OK, reformulez. Revenirea într-o competiție de anvergură poate însemna un restart pentru întreg fotbalul românesc?
M-aș bucura să fie așa. Pe de altă parte, nici n-aș vrea să ne păcălim, să considerăm că s-au rezolvat toate problemele prin această calificare.
Fan Burcă și Moldovan
Au existat jucători care v-au impresionat în mod deosebit?
Acum, cu Israel, sau în general?
În general, să zicem.
Îmi place mult portarul. Moldovan e un demn urmaș al școlii românești de portari. De asemenea, sunt fan Burcă. Precis în intervenții, calm, greșește foarte rar.
Și cu Israel?
Rațiu și Drăguș mi s-au părut peste toți! La primul se vede că a căpătat multă încredere jucând în prima ligă spaniolă, iar la al doilea că evoluează la o formație unde antrenorul mizează mereu pe el, are un moral excelent.
Voiam să...
Până să mă mai întrebați altceva, să nu uit să fac o mențiune specială pentru Ianis Hagi. După atâtea necazuri prin care a trecut în ultimul an și mai bine, acest gol sper să-l ajute să-și recapete optimismul și încrederea totală în forțele proprii. La doar 25 de ani, acest copil încă are multe de spus și de dat fotbalului.
"Edi le-a dat multora peste nas"
Selecționerul cum vi se pare?
Obținând această performanță, Edi a dat multor contestatari peste nas! Cred că ușor-ușor calcă pe urmele tatălui.
Pare să fi moștenit și o anumită doză de noroc în momentele dificile.
Așa este. Totuși, știți cum se zice, șansa face parte din joc.
La turneul final putem spera la ceva deosebit?
Greu de anticipat. În primul rând, să vedem pe ce loc terminăm calificările și în ce urnă vom fi la tragerea la sorți. Că una e să ai în grupă "monștri" precum Franța, Spania sau Anglia și alta e să prinzi o serie cu Austria, Turcia ori Ungaria.
În 1984 ați avut parte doar de "monștri" ca adversari, Spania, Republica Federală Germană și Portugalia.
Era și greu să fie altfel. Așa cum am mai precizat, erau numai 8 participante. Crème de la crème, cum se zice. Cu cine să pici ca să fie ușor?
Cu cine a fost mai greu?
Păi, chiar nu știu ce să spun... Că superfotbaliști erau și la spanioli, și la nemți, și la portughezi. Căutați să vedeți cu ce echipă s-a prezentat RFG-ul, de exemplu, și nici n-a trecut de grupe!
Schimb de tricouri cu Rummenigge
Un adversar care să vă fi copleșit prin joc, prin atitudine?
Categoric, Rummenigge! Am jucat contra lui și cu naționala, și cu Sportul, pe când el evolua la Inter Milano. Un adevărat Rambo, fantastic clădit fizic, însă și incredibil de viclean! Un "Balon de Aur" veritabil.
Spuneți asta deși în partida directă n-a înscris, ambele goluri ale RFG-ului le-a dat dat Völler.
Ca să fac o glumă, n-a marcat, dar a făcut schimb de tricouri cu Coraș și a fost suficient! :))
Mai aveți tricoul?
Cum - Doamne, iartă-mă! - să renunț la el?! E una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele.
Se putea obține mai mult de o remiză la acel turneu final?
Ca să fac o altă glumă, teoretic se putea, practic nu s-a putut. :)) România avea la acel moment un lot extraordinar, nu uitați că existau trei cluburi care obțineau mari rezultate prin Europa. Cu toate acestea, nu ne-am ridicat la un nivel fizic prea bun întrucât am fost obligați să disputăm toate cele trei meciuri într-o singură săptămână.
"Nicu Ceaușescu nu m-a lăsat la Fenerbahçe"
Totuși, echipele despre care aminteați, Craiova, Dinamo, Steaua, aveau obișnuința de a juca din trei în trei zile.
Da și nu. Și, oricum, nu doar la meganivel. Nimeni nu jucase până atunci într-o săptămână cu Rummenigge, Stielike și Briegel, cu Santillana și Camacho, cu Chalana și Fernando Gomes.
Dumneavoastră ați fost printre remarcații turneului final. Nu v-a căutat nimeni să rămâneți în străinătate, să jucați la un mare club continental?
Acolo, în Franța, nu. Dar în acea vară au venit după mine la București șefii lui Fenerbahçe. Turcii au negociat inclusiv la nivel politic, însă nu s-a putut face nimic, s-a opus Nicu Ceaușescu.
La doar 25 de ani ați ratat o oportunitate mare...
Da, veneam după cel mai bun sezon al meu, câștigasem și titlul de golgheter în Divizia A... Plus Europeanul bun făcut în Franța. N-a fost să fie!
Revenind în actualitate, un sfat pentru elevii lui Iordănescu?
Știu ei mai bine ce au de făcut... Cine sunt eu să dau sfaturi?!
"Tinerii nu reușesc în străinătate din cauza mentalității"
Acum îmbrăcați haina modestiei... Tocmai vorbeam că ați fost cel mai bun fotbalist român la Euro '84!
Dacă insiști, un singur lucru aș vrea să le transmit: să joace fără trac și să se bucure de partidele pe care le vor disputa în Germania! Să fie conștienți că au o șansă imensă, iar dacă vor profita toată cariera lor s-ar putea schimba în bine.
Apropo de jucătorii noștri, de ce credeți că majoritatea nu se adaptează la fotbalul din Occident?
Chestie de mentalitate, că nu calitățile le lipsesc. Altfel, n-ar mai fi cumpărați, nu?
Se mulțumesc cu puțin?
Foarte probabil. Ajung de tineri să câștige multe zeci de mii de euro lunar, știu că au contract pe 4-5 ani și nu mai fac niciun efort să crească în valoare.
Nu mai are loc în fotbal, lucrează la o firmă de construcții
Iar în scurt timp se întorc în Liga 1 sau, în cel mai bun caz, merg la arabi sau în alte campionate obscure.
Ei, la arabi joc și eu, dacă dau jos câteva kilograme! Deși cei din Arabia Saudită văd că s-au plictisit de fotbal la mișto și au făcut niște investiții colosale în transferuri.
La final, am păstrat o întrebare personală: cu ce se mai ocupă Marcel Coraș? Că vă vedem foarte rar spre deloc pe stadioane ori pe la emisiunile tv.
Păi, dacă n-am loc, ce să fac?! Să mă invit singur?!
Și cu ce vă umpleți timpul?
Lucrez la o firmă de construcții a unui prieten. Mai am un an, apoi ies la pensie și o să-mi văd de ale mele.
"Ale dumneavoastră" în materie de fotbal de înseamnă?
UTA și naționala. Voi fi întotdeauna un suporter al acestor echipe.
Vă mulțumim pentru dialog, sănătate multă!
Și eu vă mulțumesc că nu m-ați uitat!
CITATE
CIFRE
Meciurile României în grupa B de la Euro 1984
Spania - România 1-1 (1-0)
Au marcat: Carrasco (22'-pen.) / Bölöni (35')
Spania: Arconada - Urquiaga, Maceda, A. Goicoechea, Camacho - Gallego (73' Julio Alberto), Victor, Gordillo, Señor - Santillana, Carrasco. Selecționer: Miguel Muñoz
România: S. Lung (U Craiova) - Rednic (Dinamo), Iorgulescu (Sportul), Ștefănescu (U Craiova), Ungureanu (U Craiova) - Coraș (Sportul), Dragnea (Dinamo) / 57' Țicleanu (U Craiova), Bölöni (ASA Tg. Mureș), Klein (Corvinul) - Gabor (Corvinul) / 76' Gh. Hagi (Sportul), Cămătaru (U Craiova). Selecționer: Mircea Lucescu
România - RFG 1-2 (0-1)
Au marcat: Coraș (46') / Völler (25', 67')
România: S. Lung (U Craiova) - Rednic (Dinamo), I. Andone (Dinamo), Ștefănescu (U Craiova), Ungureanu (U Craiova) - Dragnea (Dinamo) / 62' Țicleanu (U Craiova), Bölöni (ASA Tg. Mureș), Klein (Corvinul), Gh. Hagi (Sportul) / 46' Zare (FC Bihor) - Coraș (Sportul), Cămătaru (U Craiova). Selecționer: Mircea Lucescu
RFG: Schumacher - B. Förster, K. H. Förster (80' Buchwald), Stielike, Briegel - Matthäus, Meier (65' Littbarski), Brehme - K. H. Rummenigge, Völler, Allofs. Selecționer: Jupp Derwall
România - Portugalia 0-1 (0-0)
A marcat: Nené (81')
România: Moraru (Dinamo) - Negrilă (U Craiova), Iorgulescu (Sportul), Ștefănescu (U Craiova), Ungureanu (U Craiova) - Irimescu (U Craiova) / 59' Gabor (Corvinul), Rednic (Dinamo), Bölöni (ASA Tg. Mureș), Klein (Corvinul) - Coraș (Sportul), Cămătaru (U Craiova) / 34' Augustin (Dinamo). Selecționer: Mircea Lucescu
Portugalia: Bento - Joao Pinto, Eurico, Lima Pereira, Alvaro - Chalana (19' Diamantino), Carlos Manuel (67' Nené), Frasco, Sousa - Gomes, Jordao. Selecționer: Fernando Cabrita
Clasament final grupa B
1. Spania 3 1 2 0 3-2 4p
2. Portugalia 3 1 2 0 2-1 4p
3. RFG 3 1 1 1 2-2 3p
4. România 3 0 1 2 2-4 1p
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.