SPECIAL | 23 de ani de la moartea ”Unicului Căpitan”. Amintire dureroasă din momentul tragediei care a lovit Dinamo: ”Am fugit și m-am ascuns în spatele autocarului”
Robert Zanfir | Publicat: 05.10.2023 08:00 | Actualizat: 06.10.2023 17:38
Azi, 5 octombrie 2023, se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan. Cel care avea să rămână în istoria lui Dinamo ca ”Unicul Căpitan” își pierdea viața în timpul unui amical jucat de ”roș-albi” la Oltenița. Prezent în mijlocul evenimentelor, Adi Mihalcea (47 de ani) și-a amintit cu durere tragicul eveniment.
Se despart cerurile peste ”Ștefan cel Mare”. A venit iar ziua notată cu cruce neagră în calendarul oricărui dinamovist. Iar. În urmă cu 23 de ani, blestematul minut 74 al unui banal amical jucat de Dinamo la Oltenița avea să rupă în două istoria ”roș-albilor”: înainte și după Cătălin Hîldan. ”Ne-am pierdut Unicul Căpitan și probabil că unii dintre noi și-au pierdut speranța”, se plâng uneori suporterii lui Dinamo. Tot ei revin: ”Aveți încredere, câinilor, că vom face un Dinamo mai mare ca oricând, pentru Cătălin”.
23 de ani de la moartea ”Unicului Căpitan”
La doar 24 de ani, fostul mijlocaș suferea un accident vascular cerebral în timpul unui meci de pregătire dintre Oltenița și Dinamo. Fotbalul românesc suferea și atunci de vechile și veșnicile lui metehne.
Cătălin Hîldan s-a prăbușit pe teren în minutul 74. Secundele sunt despărțite și acum de sirena salvării prezente la stadion. Mașina nu a fost capabilă să urce bordura de la marginea gazonului, ca să ajungă la timp pe teren. Obosită de atâtea lupte crâncene, inima Căpitanul lui Dinamo nu a rezistat în timpul manevrelor de resuscitare.
- Dinamo a retras tricoul cu numărul 11, în memoria lui Cătălin Hîldan.
Hîldan se întorcea de la Euro 2000
Născut la Brănești, în Ilfov, Cătălin Hîldan s-a impus rapid ca lider al ”haitei” prin devotamentul, spiritul și puterea lui.
La doar 24 de ani, Cătălin Hîldan bifa deja 138 de prezențe și șase goluri marcate în tricoul formației din ”Ștefan cel Mare”. Momentul tragediei de la Oltenița avea să vină la doar câteva luni după ce își văzuse visul cu ochii. A participat la Euro 2000, ultimul mare turneu al celei supranumite ”Generația de Aur”.
Și cum orice clipă are povestea ei, blestematul minut 74 va păstra pentru veșnicie ultimele vorbe ale ”Unicului Căpitan”: ”Înainte să cadă, Cătălin a pasat în profunzime pentru mine, am alergat, și când m-am întors mi-a spus: Te pasează fratele tău”, și-a amintit Daniel Florea pentru ProSport, cu trei ani în urmă.
Amintirea dureroasă a lui Adi Mihalcea: ”De frică, m-am ascuns în spatele autocarului”
Au trecut 23 de ani. 23 de ani de când ”câinii” merg în pelerinaj la mormântul din Brănești, ca apoi să strige pe stadioane cântecul de luptă.
Ca atâția alții care au trăit tragedia la fața locului, Adi Mihalcea se zbate între durere și dorința de a uita.
”Nu am cum să uit vreodată ziua aceea, pentru simplul fapt că am fost una dintre persoanele cele mai apropiate de miezul evenimentelor.
De frică sau nu știu ce s-a întâmplat, am fugit și m-am ascuns în spatele autocarului. E o zi extrem de tristă, chiar dacă au trecut atâția ani.
Sincer, de câțiva ani încerc să evit momentele astea, pentru că sunt zile extrem de apăsătoare, au lăsat așa o amprentă asupra sufletului. E o zi tristă”, a spus fostul atacant și coleg al lui Cătălin Hîldan, pentru iAM Sport.
Inevitabil, gândul te duce la josnicia zilelor noastre: ”Ca o paranteză, dacă l-ar fi văzut și jucătorii din ziua de azi pe Cătălin, fotbalul ar fi fost la un alt nivel. Tipul de răutate sportivă, caracterul lui, dăruirea lui...
Eram un grup cu Florentin, Coporan, Tararache, Bodea... eram un grup foarte bun. Se legase o prietenie destul de strânsă.
Deja cred că noile generații uită cine a fost Cătălin Hîldan. Sunt mulți străini, nu cred că este vreunul care să se informeze... sunt mercenari, băieții vin și își fac treaba. Dar nu cred că putem să le reproșăm ceva. Nici nu cred că ar trebui să le cerem să joace în memoria lui, dar sunt convins că în tribune lumea va fi și va dori să comemoreze.
Partea asta de suflet, scenografie, istorie va rămâne doar în memoria fanilor și a noastră, care am trăit acest eveniment”, a mai spus, cu năduf, Adi Mihalcea.
Au trecut 23 de ani, iar dinamoviștii au datoria de a ține lumina aprinsă, pentru ca timpul să nu întoarcă clepsidra și în cazul celor care iși mai amintesc.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.