SPECIAL | Ce fac astăzi ”tricolorii” care au reprezentat România la EURO 2016, în Franța + performanța realizată de familia Iordănescu în istoria fotbalului
Silvian Bădulescu | Publicat: 19.11.2023 21:47 | Actualizat: 20.11.2023 09:19
România a învins, în Ungaria, pe Israel, 2-1, și s-a calificat, pentru a șasea oară în istorie, la turneul final al unui Campionat European. Ultimul EURO a fost cel din 2016, din Franța, cu Anghel Iordănescu la cârmă.
iAM Sport a făcut o incursiune în timp și vă prezintă situația fotbalistilor din prezent pentru jucătorii pe care, în 2016, ”Generalul” i-a luat în lotul final din Franța.
La turneul pe care l-a câștigat Portugalia, România a deplasat lotul următor:
- Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung jr. (Astra);
- Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Tg. Jiu), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (Napoli), Valerică Găman (Astra), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo);
- Mijlocași: Mihai Pintilii (FCSB), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Andrei Prepeliță (Ludogorets), Adrian Popa (FCSB), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (FCSB), Nicolae Stanciu (FCSB), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad);
- Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba) și Denis Alibec (Astra).
Ce fac astăzi ”tricolorii” care au fost în Franța, în 2016? Aproape jumătate din lotul deplasat de ”Tata Puiu” s-a retras
România s-a calificat, după victoria cu Israel din Ungaria, la al șaselea turneu final european, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. În tot acest interval, România a câștigat o singură dată la EURO, în 2000, cu Anglia, scor 2-1.
De asemenea, la competiția organizată în Belgia și Olanda, românii au înregistrat cea mai mare performanță, sfertul de finală. În rest, România a înregistrat înfrângeri și egaluri cumulate, cu acea singură excepție, cu faza grupelor și atât.
Bun. Ce fac astăzi fotbaliștii care, în 2016, reprezentau România la EURO din Franța?
În primul rând, din lotul de 23 de mai sus, Stanciu și Alibec au fost oameni de bază pentru Edi Iordănescu în această campanie pornită în Andorra și care se va termina acasă, pe Arena Națională, cu Elveția.
Mai apoi, o parte din aceștia s-au retras. Costel Pantilimon, atunci legitimat în Anglia, este manager general al Politehnicii Timișoara, în Liga 3, club care l-a lansat în fotbalul mare. Alexandru Mățel, după ce și-a încheiat cariera profesionistă, a revenit acasă, la Farul, unde ocupă funcția de team manager.
Cosmin Moți, fotbalist cu 9 ani la Ludogorets și aproape 300 de meciuri oficiale, a fost numit director tehnic al formației din Razgrad. Răzvan Raț este antreprenor în prezent și apare, frecvent, în emisiuni sportive, precum și în juriul emisiunii ”Imperiul Leilor”.
Doi din mijlocașii de bază pentru ”Tata Puiu”, Pintilii și Prepeliță au ales calea antrenoratului. Primul se află în staff-ul FCSB, pe când al doilea conduce Gloria Buzău, după o experiență de doi ani la FC Argeș, club unde și-a început și și-a încheiat cariera. Ovidiu Hoban, care a jucat până în vara lui 2023, și-a încheiat oficial cariera și, momentan, se află la grupa U16 a celor de la CFR Cluj.
Lucian Sânmărtean, din august 2023, face parte din staff-ul lui Daniel Pancu de la naționala U21, fiind antrenor secund. Claudiu Keșeru, bihoreanul cu echipe în CV din Franța, România, Qatar sau Bulgaria, golgeter-ul all-time al celor de la Ludogorets, a agățat ghetele în cui recent, ultima echipă la care a fost legitimat fiind UTA.
De asemenea, cel mai bun marcator al echipei de la EURO 2016, Bogdan Stancu, într-o declarație pentru iAMSport, a anunțat că s-a retras și că, în viitorul apropiat, ar fi interesat să se ocupe de partea administrativă a unui club sau să devină agent.
În total, din 2016 și până astăzi, s-au retras 10 fotbaliști din cei pe care Anghel Iordănescu i-a avut sub comandă în Franța.
Săpunaru și Chipciu, printre decanii de vârstă ai Superligii, oameni de bază ai formațiilor la care sunt legitimați
Stanciu și Alibec, oameni de bază pentru Edi în actualele preliminarii, prezenți la EURO 2016 și, cel mai probabil, cu tichetele de EURO 2024 în buzunar, evoluează în fotbalul din Asia. Mijlocașul este vioara întâi la Damac, în Arabia, pe când atacantul din Mangalia este legitimat la Muaither SC, nou-promovată în primul eșalon din Qatar.
Ciprian Tătărușanu, în 2016 la Fiorentina, continuă să joace și astăzi, la 37 de ani, la Abha, în Arabia, după experiențe la Nantes, Olympique Lyon și AC Milan în perioada 2016-2023. Al treilea goalkeeper din lot, Silviu Lung jr., evoluează în prezent la Poli Iași, în campionatul intern, după șase ani pe care i-a petrecut în Turcia (Kayserispor) și Al-Raed (Arabia Saudită).
Dintre fundașii de la EURO 2016 care încă sunt în activitate, cu excepția lui Steliano Filip, legitimat în Ungaria, la Mezokovesd, toți ceilați joacă în Superligă. Cristi Săpunaru și Dragoș Grigore sunt colegi la Rapid, Vlad Chiricheș a revenit la FCSB, pe când Valerică Găman este legitimat la FC Hermannstadt, una dintre surprizele frumoase ale primei ligi.
În ceea ce privește linia de mijloc, Adi ”Motoreta” Popa și Gabi Torje, foști rivali în duelurile Dinamo – FCSB, sunt colegi la Concordia Chiajna, în Liga 2. Alexandru Chipciu este căpitan la ”U” Cluj, formația la care și-a descoperit a doua tinerețe.
Florin Andone, atacantul crescut în fotbalul spaniol și despre care s-a scris că ar fi aproape de Rapid, evoluează, încă, în Peninsula Iberică, la Eldense, în liga secundă a Spaniei.
Selecționerul din 2016, Anghel Iordănescu, și-a încheiat, după EURO, al treilea mandat la cârma primei reprezentative și s-a retras din fotbal. El mai antrenase lotul național de seniori în perioadele 1993-1998 și 2002-2004.
Fiul său, Edi Iordănescu, i-a călcat pe urme și a calificat naționala României la Campionatul European de Fotbal din Germania 2024, devenind prima pereche tată-fiu care, ca antrenori, ajung la un turneu final european.
Rezultatele înregistrate de România la EURO 2016
România a ajuns la EURO 2016 după ce a încheiat pe locul secund grupa F a preliminariilor, cu 20 de puncte, sub Irlanda de Nord (21 de puncte), dar peste Ungaria (16), Finlanda (12), Insulele Feroe și Grecia (ambele câte 6 puncte).
La turneul final, ”tricolorii” au fost repartizați în grupa A, cu gazda Franța, finalistă a competiției, Elveția și debutanta Albania.
România a înregistrat următoarele rezultate:
- Meciul 1, 10 iunie 2016: Franța 2-1 România (Giroud 57, Payet 89/ Stancu 65 penalty);
- Meciul 2, 15 iunie 2016: România 1-1 Elveția (Stancu 18 penalty/ Mehmedi 57);
- Meciul 3, 19 iunie 2016: România 0-1 Albania (Sadiku 43).
”Tricolorii” au încheiat grupa pe locul 4 din 4.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.