SPECIAL | România este campioană mondială. Ce reprezintă, însă, naționala ”tricoloră” într-un sport recunoscut la nivel național în 2015 și practicat în fiecare colț al lumii?
Silvian Bădulescu | Publicat: 07.11.2023 08:11 | Actualizat: 07.11.2023 17:20
România a devenit, în weekend-ul ce tocmai a trecut, campioană mondială la minifotbal. Naționala de fotbal pe teren redus a cucerit trofeul suprem în Emiratele Arabe Unite, după o finală nebună, demnă de scenariile celor mai buni regizori de la Hollywood.
În ultimul act, împotriva Kazahstanului, ”tricolorii” au fost conduși cu 2-0. Pe final, chiar în prelungiri, au reușit să egaleze la 2. Au urmat două reprize de extra-time. Acolo, fără prea multe faze, meciul s-a derulat rapid urmând ca noua campioană a lumii să fie decisă la penalty-uri.
Și câte au mai fost...
România a devenit campioană mondială la minifotbal. Ce rezultate au mai avut ”tricolorii”, în trecut, la acest turneu?
Când vorbim de România campioană mondială, ne gândim, automat, la handbal și anii 1960-1970 în care românii au fost cei mai buni. Când ne gândim la momentele în care am fost cei mai buni din lume, prin cap ne trec rezultatele Nadiei de la Montreal, de la Jocurile Olimpice.
Evident, sportivi precum Ana Maria Brânză, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin sunt, mereu, acolo, în mințile noastre. Ei au pus România în cel mai înalt punct al hărții. Au dus-o pe Everestul rezultatului sportiv. Și au mai fost și alții. Înainte și după.
La fotbal vorbim, aproape zilnic, de rezultatele echipei naționale de fotbal din perioada 1990-2000. Generația de Aur, cum am botezat-o. Pe merit.
Ei bine, putem spune că, pe 4 noiembrie, poate, o nouă generație s-a născut. E de aur? Momentan, da. Pentru că a cucerit medaliile de aur la Campionatul Mondial de Minifotbal.
Deși o ramură sportivă relativ nouă, minifotbalul, probabil, poate ar trebui întreprinse niște rezultate oficiale, este cel mai practicat sport din țară. Organizat sau nu.
La nivel oficial, ramura sportivă a fost recunoscută de Ministerul Tineretului și Sportului din 2015, iar în 2021 a fost înființată și Federația Română de Minifotbal, forul național aflat sub tutela Agenției Naționale pentru Sport.
Vorbim de acel fotbal jucat în spatele blocului. Pe bitum, ciment, iarbă, mai nou sintetic. Indiferent de sport, un titlu mondial este rezultatul suprem.
România este noua campioană la minifotbal. În 2015, la primul turneu de acest fel, ”tricolorii” au obținut bronzul în SUA. Au repetat rezultatul în 2019, în Australia. În 2017, cehii au fost mai puternici în sferturi.
Apogeul a fost atins în 2023. Noiembrie. 4. România a devenit campioană mondială la minifotbal în Emiratele Arabe Unite după 2-2 și, ATENȚIE, 14-13 în urma loviturilor de departajare. S-au executat peste 30 de penalty-uri. Românii au avut nervii mai tari.
Pe lângă medaliile de aur, am dat cel mai bun marcator al competiției în Marius Balogh (23 de ani), cu șase reușite, dar și MVP-ul finalei în Dragoș Nițu (28 de ani).
Întâmplare sau rezultatul unor ani de muncă?
România este printre cele mai puternice țări la minifotbal. Am dovedit-o acum. Totuși, este un rezultat întâmplător? E vorba de ani de muncă în spate? E cel mai mare rezultat din istorie?
Să le luăm pe rând.
Nu, nu este un rezultat întâmplător. România câștigă, în 2022 și 2023, la nivel de echipă națională sau de club, aproape fiecare competiție externă la care participă. Dacă nu, cel puțin o echipă românească este în finală sau pe podium.
În 2022, de exemplu, naționala a pierdut finala Campionatului European, dar formațiile autohtone au câștigat Champions League, Champions League Old Boys, dar și Champions League la Instituții și Firme. Bonus, o formație din România a câștigat și echivalentul Europa League din minifotbal, EURO Cup.
Da, este vorba de ani de muncă. Sub o formă sau alta, organizată sau nu, minifotbalul este un sport care atrage. Doar în București există trei competiții diferite și mii de jucători legitimați. Evident, aria de selecție este uriașă.
Da, este cel mai mare rezultat din istorie. Dar să nu uităm că, în perioada 2010-2015, România a cucerit șase turnee europene consecutive. La primele succese, cu un foarte tânăr Răzvan Burleanu în fruntea federației. Totodată, la edițiile din 2018 și 2022, România a jucat finala.
Ce urmează pentru minifotbalul românesc?
România este vicecampioană europeană și campioană mondială în acest moment. Are în palmares șase titluri europene. Întrebarea firească este, evident, ce mai putem viza în acest domeniu?
Dezvoltarea. Evident, dacă națiuni precum Spania sau Brazilia au dat fotbalului star-uri mondiale care au plecat de la futsal, de ce nu am putea avea o generație extraordinară la fotbal care să învețe ”tainele meseriei” pe teren redus?
Pentru asta este nevoie de infrastructură. Bani. Rezultate avem, jucători avem, modele avem. Fotbalul, fie că este 11 la 11, pe teren redus sau futsal, atrage.
Traseul urmat de ”tricolori” în drum spre trofeu
România a fost selectată, înaintea turneului, în top 5 favorite la trofeu de către Federația Mondială de Minifotbal (n.r. - World Minifootball Federation).
În grupe, ”tricolorii” au fost repartizați cu Sudan (victorie 10-1), Spania (victorie (3-2) și Statele Unite ale Americii (0-0). Cu șapte puncte și primul loc, în optimi, România a trecut lejer, 7-0, de Thailanda.
Mai apoi, în sferturi, elevii lui Virgil Bejenaru s-au impus în fața țării gazdă, Emiratele Arabe Unite, 2-0. În penultimul act, într-un derby al orgoliilor, România a trecut cu 3-0 de Ungaria. Cursul ultimului act l-am povestit deja mai sus.
Lotul deplasat pentru Cupa Mondială:
Portari :
Ionuț Neacșa (34 de ani) – Nova Vita Târgu Mureș;
Dragoș Nițu (28 de ani) – Reggio Liriada Brașov;
Laszklo Klein (47 de ani) – Nova Vita Târgu Mureș
Jucători:
Vasile Pop (32 de ani) – Sam Vig CCM Bistrița;
Mircea Popa (35 de ani) – Juventus Sibiu;
Andrei Balea (30 de ani) – Nota Vita Târgu Mureș;
Mircea Ungur (34 de ani) – Nova Vita Târgu Mureș;
Andrei Nemițanu (30 de ani) – Glissando Timișoara;
Vlad Mocanu (24 de ani) – Premier Iași;
Bogdan Covaci (34 de ani) – Sam Vig CCM Bistrița;
Andrei Ferik (25 de ani) – Bad Boys Oradea;
Saron Chirică (30 de ani) – Old Boys București;
Marius Balogh (23 de ani) – Bad Boys Oradea);
Andrei Șumălan (29 de ani) – Bad Boys Oradea);
Gabriel Dumitrașcu ( 23 de ani) – Chedra TAX Ploiești;
Alex Bourceanu (38 de ani) – Ajax Dulcisimo Galați.
Staff:
Virgil Bejenaru – antrenor;
Laszlo Klein – antrenor secund;
Dan Ștefan Cojocaru – manager.
Președintele Federației Române de Minifotbal este Ioan Onicaș, fost arbitru de tușă cu peste 500 de meciuri în 24 de ani de carieră. Acesta i-a succedat în fruntea minifotbalului autohton lui Răzvan Burleanu, actualul președinte FRF.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.