Totul despre Genoa, clubul la care Dan Șucu a devenit acționar majoritar. Vitrină impresionantă de trofee și lot de 5 ori mai valoros decât Rapid
Marius Ivașcu | Publicat: 19.12.2024 16:01 | Actualizat: 19.12.2024 17:53
În ultimele 24 de ore, pe buzele pasionaților de fotbal, dar și a specialiștilor din domeniu, stă un singur subiect: tranzacția prin care Dan Șucu a devenit patronul clubului Genoa. Vestea a generat un val uriaș de reacții, atât pozitive, cât și negative.
Ziua de miercuri, 18 decembrie, a adus știrea momentului în lumea sportului din România, atunci când Genoa a anunțat oficial că patronul Rapidului a preluat 77% pachetul de acțiuni. Pentru a deveni actionar majoritar, Dan Șucu a scos din buzunar o sumă impresionantă, 45.3 milioane de euro. Presa italiană a menționat că Dan Șucu va trebui să se ocupe și de cele 150 de milioane de euro pe care clubul le are ca datorii.
Genoa, al patrulea cel mai titrat club din Italia
Genoa a fost fondată pe 7 septembrie 1893. Formația genoveză este cea mai veche echipă din Italia care încă activează la nivel profesionist și singura dintre cele șapte ce au dat naștere Federației Italiane de Fotbal ce nu s-a desființat de-a lungul timpului.
Istoria de lungă durată a adus și un număr impresionant de trofee în visteria clubului. În clasamentul campionatelor câștigate, condus detașat de Juventus, Genoa ocupă un onorabil loc, patru. ”Bătrâna Doamna” se află pe primul loc, cu 36 de titluri, pe locul doi este Inter, cu 20, urmată de marea rivală AC Milan, care a terminat pe prima poziție de 19 ori.
”Grifonii” au evoluat în Serie A încă de la primul sezon al competiției, pe care au câștigat-o de șase ori în primele șapte ediții. Dominația acestora a luat sfârșit odată cu apariția celor mai titrate cluburi, iar ultimul succes pe care Genoa l-a înregistrat a avut loc în urmă cu 100 de ani, mai exact în sezonul 1923-1924. Pe lângă cele nouă campionate, Genoa are în palmares și o cupă a Italiei, câștigată în sezonul 1936-1937.
Stadionul Luigi Ferraris, casa genovezilor
Genoa își dispută meciurile de acasă pe stadionul Luigi Ferraris, o arenă cu o capacitate de aproximativ 35.000 de locuri, numită după un fost mijlocaș ce a îmbrăcat tricoul clubului la începutul secolului 20.
Alături de Genoa, pe arena Luigi Ferraris evoluează și cealaltă echipă a orașului, Sampdoria, formație care activează în prezent în Serie B.
Acest stadion este legat de un moment de tristă amintire în istoria fotbalului românesc. Naționala condusă la acel moment de Emeric Ienei a fost eliminată în optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1990 de către selecționata Irlandei, la loviturile de departajare.
Genoa, un lot de aproape cinci ori mai valoros decât Rapid
Formația din Serie A are în componență 33 de jucători, dintre care 17 străini, cu o medie a vârstei de 26 de ani. Valoarea acestora însumează 144.6 milioane de euro, de aproximativ cinci ori mai mult decât suma la care este evaluată echipa Rapidului, 30.7 milioane de euro.
Vedetele ”grifonilor” sunt mijlocasul danez Morten Frendrup (23 ani, 20 de milioane de euro), atacantul italian împrumutat de la Sassuolo Andrea Pinamonti (25 de ani, 16 milioane de euro), atacantul portughez Vitinha (24 de ani, 13 milioane de euro ) și fundașul Koni de Winter (22 de ani 12 milioane de euro).
Cu toate că valoarea sa la momentul actual nu este la nivelul celei din trecut, un alt nume important se regăsește în echipa pe care Dan Șucu a preluat-o. Este vorba de Mario Balotelli, italianul care făcea ravagii în urmă cu zece ani în tricoul celor de la Manchester City, Liverpool sau AC Milan.
Patrick Vieira, omul în care Dan Șucu își pune bazele
Genoa a avut un început dificil de campionat. Cu Alberto Gilardino pe bancă, ”Grifonii” au obținut doar zece puncte în primele 12 etape. În urma rezultatelor slabe, fosta conducere a decis să-l îndepărteze pe italian de pe banca echipei spre finalul lunii noiembrie, iar în locul acesta a fost adus Patrick Vieira.
Francezul i-a condus pe genovezi în patru partide până în acest moment, în urma cărora a obținut un bilanț de o victorie și trei remize.
Cu o carieră impresionantă ca jucător, Patrick Vieira nu s-a ridicat la același nivel și în activitatea de tehnician. Fostul mijlocaș a debutat în antrenorat pe banca celor de la New York City, după care le-a mai pregătit pe Nice, Crystal Palace și Strasbourg.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.