exclusiv Aici vrea să investească Borcea! Locul uitat de lume a fost vizitat de reporterii iAMsport. FOTO + VIDEO
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 09.02.2024 11:49 | Actualizat: 09.02.2024 19:02
Complexul Sportiv ”Dinamo” este, din 1951, gazda celui mai galonat club sportiv din România, fondat în 1948. Ridicat la câțiva ani după instalarea puterii comuniste în țară, parcul alb-roșiilor trăiește, parcă, ultimele suflări în anumite zone.
Cu un stadion vechi, care de-abia așteaptă să fie dărâmat, cu pomii care, parcă, de-a lungul timpului au văzut și vremuri mai bune pentru echipa de fotbal mutată, momentan, fie pe Arc, fie pe Arenă, complexul găzduiește, undeva în spate, o arenă de tip velodrom. Singurul din țară în picioare. Încă funcțional? Greu de crezut.
GALERIE FOTO | Cristi Borcea ar urma să finanțeze parțial renovarea stadionului de tip velodrom
Aleile care duc spre velodrom te poartă pe un culoar de amintiri. În funcție de ”ruta” aleasă, dai de terenul sintetic, în spatele Peluzei Cătălin-Hîldan, unde copiii visează să devină ”noul Dănciulescu” sau ”noul Marius Niculae”, precum și terenurile de tenis unde juniorii speră ca, într-o zi, poate, să ajungă sau chiar să depășească performanțele Simonei Halep.
În continuare, dai de terenul ”Florea Dumitrache”, gazda echipei de rugby, fostul ”Victoria”, unde, la final de ani '80, echipa Securității juca în Divizia A, dar și în Europa. Și ajungi la velodrom.
Pe partea cealaltă, pe dreapta, pe aleea care duce spre vestiarele stadionului de 15.000 de locuri, este un bazin de înot. Olimpic. Mixul dintre nou și vechi.
De asemenea, există și o sală polisportivă unde ”dulăii” de la handbal fac legea în campionat. Sportivii de la volei, masculin și feminin, dar și baschetbaliștii își dispută, la rândul lor, aici partidele de campionat.
Indiferent cum mergi în complex, pe care parte o alegi, în capăt ajungi la un spațiu în care sportul este doar o amintire. Stadionul de tip velodrom. Aici, Ionuț Lupescu, președintele de onoare al CS-ului, vrea să mute copiii alb-roșiilor de la Interne, de la fotbal, în momentul în care vor intra buldozerele (oare când?).
În acest context, s-a anunțat, pentru început, o investiție de 100.000 a lui Cristi Borcea, fost acționar la SC Dinamo. Omul de afaceri a confirmat-o pentru iAMsport.ro
În acest context, reporterul iAMsport.ro, însoțit de operator, a făcut o mică vizită stadionului velodrom, pentru a evidenția cum arată acesta, în prezent.
Cum arată velodromul din ”Ștefan cel Mare”?
Stadionul de tip velodrom a fost ridicat, odată cu complexul sportiv, în 1951.
În prezent, acesta arată deplorabil, lucru care poate fi observat, cu siguranță, din pozele pe care le vom publica mai jos.
Învechit, fără ”urmă de om” pe el, fără activitate sportivă, din afară, drumul spre teren te duce cu gândul, mai degrabă, spre o arenă de lupte.
Pereții parcă tot mai îmbătrâniți de timp marchează elemente ale dinamovismului. Diverse brigăzi din galerie (District 48, Panzer, Nuova Guardia, Dinamo Nostrum Lux) și-au scris numele pe pereți.
Mesajele anti-sistem, anti-poliție sau îndreptate către rivali nu lipsesc.
Trebuie menționat că, oarecum pe colț, există vestiare. Aici, băieții de la rugby, campioni naționali în 2023 după o pauză de 15 ani, se schimbă pentru a ieși la meciuri sau antrenamente.
Suprafață de joc cu risc ridicat de accidentări, tribună ruginită și mizerie
Urcând spre teren, observăm cum, pe dreapta, există o tribună pe model vechi, din fier, dar ruginită. Cu siguranță că, dacă CS Dinamo va dori, în viitorul apropiat, să-și mute copiii aici, clubul va fi nevoit fie să scoată acel element, fie să-l înlocuiască.
De asemenea, cum ne uităm spre stânga, suprafața de joc lasă de dorit. Pământ întărit, ars pe alocuri, cu risc de accidentare chiar și la o simplă alergare.
În același timp, în spatele ”H-uluI” de la rugby, există gunoaie.
Povestea velodrumului
În 1951, Complexul Sportiv ”Dinamo” a fost inaugurat. De-o vârstă cu stadionul de 15.000 de locuri, velodrom-ul a fost utilizat, de-a lungul timpului, pentru concursuri de ciclism.
În zonă a mai existat un velodrom, ridicat în 1930, în spatele actualului stadion, cu maluri de pământ și pistă de zgură neagră, conform București City News.
Cel din prezent a fost construit în perioada 1948-1951 și modernizat în 1958, cu forma actuală, conform aceleiași surse menționate.
Momentan, spațiul respectiv este folosit ca heliport de către elicopterele care transportă pacienți pentru Spitalul de Urgență Floreasca, din vecinătatea stadionului.
În 2020, s-a discutat intens, ca în multe alte ocazii, despre ridicarea unui nou stadion pentru Dinamo. La momentul respectiv, planurile erau ca noua arenă multifuncțională să fie ridicată în locul actualului velodrom.
Ce a declarat Ionuț Lupescu
”În proiectul pe care l-am prezentat la CS și la minister, am mers și pe fonduri private. Cristi Borcea a jutat, e vorba de modernizarea de la Velodrom, pe care noi o dorim cât mai rapid, în contextul în care anul acesta începe organizarea de șantier pentru arena principală și este posibil ca terenul cu suprafață sintetică să fie blocat (n.r. - cel din spatele Peluzei Cătălin Hîldan).
Astfel, dorim ca terenul de la Velodrom să fie reabilitate cu suprafață naturală nouă și să devină utilizabil. Sperăm să găsim și alți oameni de afaceri care vor să sprijine, căutăm”, a declarat președintele de onoare al CS Dinamo, pentru ProSport.
Aceeași sursă a menționat că Borcea, fost director de marketing, președinte executiv și acționar la SC Dinamo, urmează să investească 100.000 de euro în acest sens.
Contactat de iAMsport.ro, a confirmat că vor urma investiții în acest loc.
”Pe cât pot, ajut Centrul de Copii și Juniori, acolo unde este Ionuț (n.r. - Lupescu). Nu vreau să fac declarații legate de sume. Da, voi investi acolo. Știu ce CCJ a avut Dinamo. Investiția se va axa pe infrastructură, pe vestiare, terenuri artificiale de iarbă. Toți dinamoviștii, cât putem, ar trebui să ajutăm și să refacem baza aceea, care este în paragină”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.