ANALIZĂ | Ce fotbaliști au confirmat la Dinamo, într-un sezon în care ”câinii” au trecut, pentru al treilea an la rând, prin emoțiile unui baraj
Silvian Bădulescu | Publicat: 30.05.2024 23:00 | Actualizat: 31.05.2024 10:23
Dinamo a trecut prin emoțiile unui baraj de retrogradare/promovare pentru al treilea sezon consecutiv. ”Câinii” antrenați de Zeljko Kopic (46 de ani), promovați anul trecut după dubla cu FC Argeș, au rămas în Superligă după un 2-0 la general cu Miercurea Ciuc, locul 6 din play-off-ul Ligii 2. iAMsport.ro vă prezintă o analiză asupra fotbaliștilor transferați de Dinamo în această stagiune.
În total, Dinamo a adus 17 fotbaliști, în perioadele de mercato din vara lui 2023 și iarna lui 2024, dar câți au confirmat la club?
Defensiva lui Dinamo: emoții la fiecare atac sau siguranță?
Dinamo a legitimat, de-a lungul întregului sezon 2023-2024, 18 fotbaliști. Evident, pe Cristian Licsandru, sosit în aprilie de la CS Tunari, nu-l vom lua în calcul, întrucât n-a jucat. Din ceilalți 17 jucători aduși, mai mult de jumătate au venit în vară, 9, și restul de 8 în iarnă.
Să începem pe compartimente.
Adnan Golubovic a apărat în 44 de meciuri din 45 în această stagiune și are cele mai multe minute petrecute pe teren, 3960, din lot. Acesta a fost unul dintre cei mai apreciați jucători de-a lungul sezonului, dar și printre singurii despre care s-a vorbit la pozitiv.
Filip Dujmovic, goalkeeper sârb care a jucat în Liga 2 pentru Dinamo, n-a bifat niciun minut în Superligă, doar un meci în Cupa României și a plecat în iarnă. Pentru locurile 2 și 3 în rândul portarilor au fost legitimați Răzvan Began și Dorin Răilean, dar cu zero în dreptul minutelor, în tot sezonul.
În compartimentul defensiv au fost aduși Cristian Costin, utilizat în partea dreaptă, Lucas Alves, Darko Velkovski, Edgar Ie și Josue Homawoo, cu toții fundași centrali.
Primul fotbalist, sosit după expirarea contractului la FC Voluntari, a început promițător sezonul, a fost folosit și mijlocaș lateral, dar a fost, mai degrabă, varianta B pentru acea arie a terenului, unde Gabriel Moura a jucat mai mult.
Lucas Alves a venit pe cai mari, a fost numit imediat căpitan, dar a plecat la prima ofertă, în Vietnam. Edgar Ie, fotbalist ”remarcat” mai mult prin controverse, cu un salariu uriaș, a jucat doar 240 de minute, pe când Homawoo a fost utilizat frecvent, dar, mai degrabă, a fost un fotbalist mediocru, cu o intrare criminală la Lucas Mihai, jucătorul celor de la Iași.
Darko Velkovski, stoper cu 49 de meciuri pentru Macedonia de Nord, și-a arătat clasa în multe partide. Totuși, au fost momente în care, prin prisma experienței sale, clubul ar fi putut, și ar fi trebuit, să poată evita primirea unor goluri.
Nord-macedoneanul a gafat decisiv la cel puțin două reușite din această stagiune: golul de 2-1 marcat de Rapid, pe Arena Națională, în sezonul regular, dar și autogolul lui Gabriel de Moura din înfrângerea de la Botoșani, din play-out.
În total, Dinamo a încasat (sezon regular, play-out, baraj și Cupa României) 59 de goluri în 45 de meciuri. Mai mult, în play-out, ”câinii” au încasat gol în minutul 90 sau după în 5 partide din 9.
- Golubovic - 44 de meciuri, 58 de goluri primite, 12 meciuri fără gol primit, 3960 minute;
- Răzvan Began și Dorin Răilean - 0 meciuri în sezonul competițional 2023-2024 pentru Dinamo;
- Darko Velkovski - 16 meciuri, 1 gol marcat, 5 meciuri fără gol primit cu el în teren și 1432 de minute;
- Edgar Ie - 5 meciuri, 3 fără gol primit, 240 de minute;
- Josue Homawoo - 31 de meciuri, 2 pase de gol, 11 meciuri fără gol primit cu el în teren, 2550 de minute;
- Cristian Costin - 33 de meciuri, 1 gol, 1 assist, 8 meciuri fără gol primit cu el în teren, 1959 minute;
- Lucas Alves - 17 meciuri, 3 meciuri fără gol primit cu el în teren, 1491 minute.
Cum s-au descurcat mijlocașii aduși de Dinamo?
În compartimentul median, la Dinamo au fost aduși Christian Ilic, Eddy Gnahore, Georgi Milanov și Domagoj Pavicic.
Primul notat, după cum iAMsport.ro v-a prezentat, va pleca de la club. Acesta și-a arătat limitele în prima parte a stagiunii și, în play-out, nu a fost utilizat deloc.
Eddy Gnahore a avut prestații solide, dar și meciuri în care nu s-a evidențiat pe teren. Sigur, nu este în fișa postului, dar au fost partide în care a fost invizibil. Pe alocuri, a readus aminte suporterilor dinamoviști, în anumite momente, păstrând proporțiile, evident, de foști jucători precum Djakaridja Kone, Ousmane N'Doye sau May Mahlangu.
Combativitate, fizic impunător, pase precise și distrugerea atacului advers. Plus, bonus, rareori și apariții surprinzătoare la finalizare. Pe lângă Golubovic, îl putem pune, cu indulgență, și pe francez la capitolul plusuri.
Bulgarul Milanov, fotbalist cu 25 de meciuri în grupele UEFA Champions League și două titluri în Rusia cu CSKA Moscova, a arătat, din păcate pentru alb-roșii, rareori calități sau un produs finit. Puține au fost meciurile în care fotbalistul de la sud de Dunăre a făcut diferența, în comparație cu CV-ul și așteptările de la el.
Domagoj Pavicic a fost, într-adevăr, un fotbalist ”nimerit” de Dinamo. Adus de Zeljko Kopic la Dinamo, croatul trecut pe la Dinamo Zagreb s-a impus imediat în garnitura de start și a devenit vioara întâi a echipei. Al treilea transfer reușit de Dinamo.
- Christian Ilic - 25 de meciuri, 6 pase decisive, 1632 de minute;
- Eddy Gnahore - 18 meciuri, 2 goluri, 1 assist, 1507 minute;
- Georgi Milanov - 17 meciuri, 2 goluri, 3 assist-uri, 980 minute;
- Domagoj Pavicic - 20 de meciuri, 1 gol, 3 assist-uri, 1587 minute.
Pe vremuri o forță ofensivă, astăzi doar un atac de pluton
Dinamo a dat, de-a lungul anilor, Ghete de Aur. Ale Diviziei A/Ligii 1/Superligii sau ale Europei. Și când n-a dat candidați pentru astfel de trofee individuale, a fost o forță ofensivă.
În acest sezon, însă, Dinamo a fost doar o echipă... de pluton pe parte ofensivă. De goluri sau, mai degrabă, de lipsa lor ”s-au ocupat”, din nou-veniți, Goncalo Gregorio, Hakim Abdallah, Petru Neagu, Dennis Politic și Astrit Selmani.
Politic, jucător școlit în Anglia, a fost golgheterul echipei, cu 8 reușite, la egaliate cu portughezul Gregorio. Abdallah a prins podiumul, cu cele 5 reușite.
Moldoveanul Neagu a fost extrem de puțin folosit, are zero în dreptul golurilor înscrise sau a paselor de gol livrate, pe când kosovarul Selmani are o reușită, cu FC Botoșani, și trei ratări uriașe.
Îl putem pune pe această listă, deci, și pe Dennis Politic. Patru transferuri reușite într-un sezon competițional.
- Dennis Politic - 36 de meciuri, 8 goluri, 2 assist-uri, 2328 minute, gol/assist la 232 de minute;
- Petru Neagu - 5 meciuri, 0 goluri, 0 pase de gol, 47 de minute;
- Goncalo Gregorio - 41 de meciuri, 8 goluri, 2 pase de gol, 2396 minute, gol/assist la 239 de minute;
- Astrit Selmani - 10 meciuri, 1 gol, 412 minute;
- Hakim Abdallah - 40 de meciuri, 5 goluri, 2 pase decisive, 2395 de minute, gol/assist la 342 de minute.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.