exclusiv Benjamin Siegrist se destăinuie într-un interviu pentru iAMsport.ro despre viața în România: ”Aici este o țară fascinată de fotbal” + Marea diferență față de fotbalul scoțian
Andrei Petrescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 16.09.2024 15:09 | Actualizat: 16.09.2024 17:13
Benjamin Siegrist (32 de ani), portarul elvețian de la Rapid, a oferit un interviu pentru iAMsport.ro în care a vorbit despre adaptarea sa în România și la fotbalul românesc, dar și despre diferențele dintre campionatul nostru și cel scoțian, acolo unde a evoluat în ultimii 6 ani.
Venit vara aceasta de la Celtic, Siegrist a sosit în Giulești la dorința fostului antrenor, Neil Lennon. Chiar dacă nord-irlandezul a fost demis, portarul de origine austriacă a rămas la Rapid, impunându-se ca titular și în mandatul lui Șumudică.
Benjamin a vorbit despre adaptarea sa în România, diferențele dintre fotbalul nostru și cel scoțian și a comparat derby-urile nostre cu celebrul derby Celtic - Rangers.
Benjamin Siegrist: ”Încerc să învăț limba, dar colegii mă învață numai înjurăturile”
Ben, mulțumim că ai acceptat acest interviu. Cum este pentru tine aici, în România?
Este bine. Au fost 2-3 luni intense venind într-o nouă țară, un nou club, un nou mediu. Vrei să ai performanțe bune și să cunoști lumea de aici. A fost intens, dar m-am bucurat până acum.
Ai reușit să te adaptezi la țara noastră?
Da. Iubesc vremea de aici. Mă adaptez destul de repede, dar îmi place și să mă concentrez imediat pe fotbal. Ca jucător vrei să te adaptezi repede când vii la o nouă echipă. Încerc să învăț limba cât de bine pot, dar colegii mă învață numai înjurăturile. Încerc să prind câte ceva, să vorbesc cu toată lumea și să arăt că fac un efort să vorbesc limba de aici pentru că sunt cel nou.
Sunt mari diferențe între România și Scoția?
Prima care îmi vine în minte este vremea. Să fiu aici în tricou și pantaloni scurți în această perioadă a anului probabil nu este posibil în cea mai mare parte din Marea Britanie și Scoția. Din ce am văzut, aici este o țară fascinată de fotbal. Toți fanii își susțin echipele. Eu vin de unde era o mare rivalitate în Glasgow, iar aici sunt 3 mari echipe în oraș. Sunt nerăbdător pentru derby-uri, dar până la urmă este doar fotbal. Nu contează ce limbă vorbești. Cred că avem 7,8 sau 9 naționalități în echipă și toți reușim să vorbim unii cu alții în termeni fotbalistici. Toți suntem un grup.
Cum caracterizezi fotbalul românesc?
Este foarte competitiv. Majoritatea meciurilor pe care le-am văzut sunt echilibrate. Sunt echipe cu stiluri diferite de abordare a meciurilor. Sunt echipe care vor să joace fotbal total, altele care joacă pe mingi lungi fără a avea posesie, ceea ce este bine, deoarece sunt provocări noi pentru noi în fiecare weekend cu fiecare echipă.
Majoritatea meciurilor pe care le-am jucat au fost echilibrate, diferența făcându-se în 1-2 momente. Rezultatele au fost ori egaluri, ori victorii la limită. Nu sunt de mult aici, dar din ce am văzut sunt niște jucători talentați, stadioane bune, echipe bune și un campionat competitiv.
Cum este comparativ cu liga din Scoția?
Este dificil să spun. Cred că în Scoția se joacă mai rapid și mai mult pe fizic. De multe ori este mai agitat, dar este o mare discrepanță între echipele mari și celelalte, iar aici este mai multă egalitate. Dacă te uiți la echipele din topul clasamentului, ele joacă diferit. Nu joacă doar cu posesie, este un stil mixt. Ce găsesc similar este pasiunea fanilor. Știm ce frumos este să joci în fața unui stadion plin.
Siegrist: ”Sunt fericit că Lennon m-a adus aici”
Unde este cea mai frumoasă atmosferă? La Glasgow sau în Giulești?
Este greu să spun. Este foarte diferit. Un meci pe teren propriu la Celtic este probabil în top 5 din lume în special dacă joci în Liga Campionilor sau în ”Old firm derby”. Aici este mai ostilă atmosfera oriunde joci, în special pentru noi. Ce este similar este suportul fanilor în deplasare. În Scoția simțeam că orice meci este unul acasă și aici fanii care călătoreau pentru noi au fost fantastici și am simțit la fel că jucăm acasă.
Tu ai venit la Rapid la dorința lui Neil Lennon, care a fost demis la scurt timp după. Cum a fost pentru tine?
Este o situație ciudată pentru toată lumea de la echipă, nu doar pentru mine ca individ. Bineînțeles că am avut conversații cu el și a avut un rol mare în aducerea mea aici și în dorința mea de a veni aici. Eram nerăbdător să am oportunitatea să demonstrez că a luat decizia bună.
Să mă afirm în fața colegilor, în fața fanilor, iar când a fost schimbat am vrut să mă afirm din nou. Cred că am evoluat bine în primele 2 meciuri jucate cu Neil. A fost o schimbare, dar am crezut în mine, în capabilitățile mele, ce pot face ca să ajut echipa. Vreau să capăt încrederea noului staff, să joc meciuri și să o fac bine. Este o situație nesigură pentru toți fotbaliștii atunci când se schimbă antrenorul în timpul sezonului, dar asta se mai întâmplă în fotbal și trebuie să treci repede peste.
Crezi că ai mai fi venit la Rapid dacă el nu era antrenor?
Este o întrebare la care nu prea poți răspunde. Pot spune că sunt fericit că m-a adus aici, sunt mulți oameni care chiar țin la acest club. Am niște colegi buni, sunt fericit că sunt aici. Dar este o întrebare la care nu prea pot răspunde. Exista o conexiune, el mă știa. Am încercat să dovedesc ce știu în fața echipei, iar pentru moment sunt fericit că sunt aici.
Cum a fost prima interacțiune cu Marius Șumudică?
A fost normal. S-a introdus pe el și stafful lui, noi am făcut la fel. Nu am avut prea mult timp de pregătire înainte de primul meci. Mai mult ne-a transmis ideile lui și cum vrea să joace. Acum avem aproape 3 săptămâni cu el și putem lucra din ce în ce mai mult să progresăm în jocul nostru și să fim o echipă așa cum își dorește el. Mereu încerc să învăț de la cei care mă antrenează. Din fericire, am un antrenor cu portarii foarte bun care lucrează cu mine zilnic.
Benjamin Siegrist: ”Să câștigi în deplasare la rivală, unul dintre cele mai frumoase sentimente din lume”
Ai menționat anterior despre derby-urile noastre. Ce știi despre ele?
Nu prea multe încă. Cred că derby-urile în general sunt meciuri de prestigiu. Vrei mereu să ai motive de laudă în special în orașul natal. E frumos să fii implicat în aceste meciuri, dar mereu vrei să-și învingi rivalii. Noi vrem să câștigăm toate meciurile, dar știți că derby-urile sunt puțin mai importante. Eu consider că trebuie să te bucuri de ele, să joci așa cum trebuie să joci un derby, fără a fi distras de ce este în exterior.
Continuă.
Din experiența mea, echipa care câștigă derby-ul este cea care reușește să interpreteze situațiile cel mai bine. Sunt nerăbdător să joc derby-urile acasă și în deplasare. E mult mai frumos să câștigi în deplasare la rivala ta cea mare. Fanii să te huiduie iar tu să pleci acasă cu 3 puncte. Este unul dintre cele mai frumoase sentimente din lume. Abia aștept.
Deja ați jucat cu Dinamo, mai aveți de jucat cu FCSB.
Abia aștept, însă noi nu ne focusăm doar pe derby-uri, ci în fiecare săptămână. O luăm etapă cu etapă.
Aveam 6 ani când am început să joc fotbal. Nu-mi plăcea să alerg așa că m-au pus în poartă și sunt bucuros pentru asta. Iubeam să plonjez în noroi, îmi plăcea să fiu diferit față de ceilalți, deoarece purtam mănuși, un tricou diferit față de ceilalți. Plonjam pe ploaie, pe soare, pe zăpadă. Mă simțeam bine. O dată ce crești progresezi, sunt diferiți pași. De la echipa locală la cea mai bună din țara mea, adică Basel, apoi am ajuns la Aston Villa, iar apoi în Scoția la Dundee și Celtic. Acum sunt aici. Mereu am avut asta în ADN.
- Benjamin Siegrist, portar Rapid
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.