Cum a ajuns FCSB să doneze pentru campania PSD. Gigi Becali a preferat să bage clubul în față. FRF n-a prevăzut situația
Redactia | Publicat: 11.05.2024 13:17 | Actualizat: 11.05.2024 16:12
Gigi Becali (65 de ani) a anunțat că a plătit către PSD, prin FCSB, suma de 300.000 de euro. Alți 200.00 de euro au fost plătiți către același partid de către firmele ginerelui său, Mihai Mincu, spune patronul FCSB.
Într-un an în care avem patru rânduri de alegeri, Gigi Becali a făcut un nou gest controversat. El susține că a donat în total 500.000 de euro pentru campania PSD, la rugămintea finei sale, Gabriela Firea.
Omul de afaceri spune că 300.000 de euro din această sumă i-a plătit prin intermediul FCSB, o decizie care lasă mult loc pentru interpretări.
Gigi Becali: ”Am dat 300.000 de euro de la FCSB”
În cadrul unui interviu pentru România TV, Gigi Becali a dezvăluit că a plătit o sumă importantă de bani pentru campania electorală a PSD.
Nu este însă clar dacă banii au fost împrumutați către partid sau au fost donați. Gigi Becali folosești ambii termeni:
”Eu, de exemplu, am dat de la FCSB 300.000 (n.r. euro, că așa permite legea. Eu spun acum. Și a dat ginere-miu la PSD, a dat donație de la societăți.
Bă, tată, fina mea candidează. E, atunci ea n-are bani. Orice candidat la europarlamentare, ei trebuie să dea niște bani împrumut pe care îi ia înapoi. Și n-are de unde.
Și a venit la mine să o ajut... Și eu i-am dat. Dar am dat ca fină, nu că am nevoie... Eu fac publică. Am dat la PSD 500.000 de euro donație”, a spus Gigi Becali, într-un interviu pentru România TV.
Gabriela Firea a recunoscut împrumutul primit de la Gigi Becali
Gabriela Firea, fina lui Gigi Becali și candidată la Primăria București, a recunoscut legăturile financiare dintre Gigi Becali și PSD.
Fosta prezentatoare susține însă că banii au fost împrumutați de partid, nu de ea:
”Nu m-a împrumutat pe mine, a împrumutat partidul, PSD național, prin notar public, în condițiile legii.
Banii sunt pentru campania generală, împrumutul era pentru europarlamentare, nu pentru locale. La locale oricum sumele sunt mult mai mici, decât la europarlamentare”, a spus Gabriela Firea pentru hotnews.ro.
De ce Gigi Becali a preferat să plătească prin FCSB bani către PSD
Fostul europarlamentar a avut grijă să se încadreze în limitele impuse de Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Potrivit legii, dacă ar fi plătit banii către PSD ca persoană fizică, suma maximă pe care o putea achita era de aproximativ 132.000 de euro.
La articolul 7, punctul 2 din Legea nr. 344, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, se menționează pragul maxim pe care poate să-l atingă un împrumut făcut de o persoană fizică pentru un partid:
”(Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv”.
La 1 ianuarie 2024, salariul de bază minim brut a fost stabilit la 3.300 de lei. La un calcul simplu, ar însemna 660.000 de lei. Adică aproape 132.000 de euro.
În schimb, pragul pentru persoanele juridice este de 500 de salarii de bază minime brute pe țară. Adică 1.650.000 de lei. În euro, înseamnă aproximativ 331.000 de euro. Prin FCSB, Gigi Becali a putut plăti astfel 300.000 de euro, pentru a se încadra în prag.
Interesant este că Gigi Becali susține că și ginerele său, Mihai Mincu, a donat sau a împrumutat PSD cu 200.000 de euro. Ori aceeași lege, tot la articolul 7, punctul 4, spune că o persoană nu poate depăși limitele impuse mai sus, chiar dacă donează sau împrumută prin persoane juridice pe care le controlează direct sau indirect.
”Valoarea totală a sumelor de bani care fac obiectul împrumuturilor acordate partidelor politice de către persoanele juridice controlate direct sau indirect de o altă persoană ori de un grup de persoane fizice sau juridice nu poate depăși limitele prevăzute la alin. (1)-(3)”, se arată în Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
FRF nu a prevăzut o astfel de situație în regulament
FIFA este drastică atunci când vine vorba despre amestecul politicii în fotbal. De exemplu, în 2017, Federaţia de Fotbal din Mali a fost suspendată după ce ministrul Sportului a decis dizolvarea Comitetului Executiv.
Însă FRF nu a prins în Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice o astfel de situație, în care un club de fotbal ajunge să finanțeze campania electorală a unui partid.
Există câteva precizări în Statutul FRF despre implicarea politicului în sport, însă ele fac referire doar la Federație și la LPF. Nimic despre cluburi.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.