corespondența antalya Dan Nistor, interviu-eveniment! De ce n-a mai ajuns la FCSB: ”Dacă cineva mi-ar fi spus asta, i-aș fi zis că fură curent!” Povești de senzație și amintiri pline de umor: ”M-au vândut pe 7 mingi și un rând de echipament! Și alea n-au ajuns întregi”
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 07.01.2024 09:04 | Actualizat: 07.01.2024 19:47
La 35 de ani, când mulți își calculează pașii pentru retragere, Dan Nistor se bate cu recordurile. Mijlocașul lui U Cluj are 10 goluri, 8 pase decisive, a depășit 400 de meciuri în Superligă și se apropie de top 10 all time.
Mereu pozitiv, plin de energie, Dan a acceptat cu bucurie interviul cu reporterii iAMsport: "Întrebați-mă tot ce vreți! Lucrurile trebuie spuse", iar startul interviului l-a țintit și pe Bogdan Mitrea peste balustradă, atent la ce spune celălalt veteran al echipei.
Dan, vreau să încep cu cifrele tale. 10 goluri, 8 pase decisive, golgeter, ceva neobișnuit pentru vârsta ta, când alții se gândesc la retragere.
E cel mai bun sezon din cariera mea și mă bucur că încă mai pot ajuta echipa. Sper să continui pe această linie și să ne îndeplinim obiectivele.
Mult timp, în fotbalul românesc, circula ideea că un fotbalist nu mai e la fel după 32-33 de ani și că e cam gata. De ceva vreme, voi arătați că puteți face diferența la niște cluburi importante.
Așa credeam și eu, dar din punctul meu de vedere, vârsta e doar un număr. Important e să ai o viață extrasportivă foarte bună, să te odihnești cât mai mult. Cel mai important este să te ferească Dumnezeu de accidentări. La o vârstă înaintată, cum avem noi, e mai greu să-ți revii. Până acum suntem în regulă și de ce nu să avem numere cât mai mari?
Ce are Universitatea Cluj? E una dintre echipele cu un joc plăcut.
Avem un antrenor foarte bun care ne inspiră foarte multă încredere și ne dă o libertate foarte mare la antrenament, cât și la meciurile oficiale. În anii trecuți, la U Cluj n-a existat o familie, iar acum formăm una. Acest lucru se vede în afară cât și pe teren.
"Băiatul meu a început să joace fotbal"
Te văd foarte motivat la vârsta ta. Tot timpul cu gura pe colegi atât cât ai stat în antrenament. Mulți ar lăsa lucrurile deoparte și ar fi mai lejeri.
Ținând cont că am o vârstă mai înaintată, am și o responsabilitate foarte ridicată. Suntem 4-5 fotbaliști mai în vârstă și avem responsabilitatea de a crea alți fotbaliști pentru viitorul acestui club și pentru echipa națională. Orice jucător își dorește să ajungă la națională. Cred că această foame de succes și de victorii o am datorită copilului meu. Recent s-a apucat și el de fotbal, chiar dacă are o vârstă destul de mică. Am văzut că-i place foarte mult și mă motivează mult acest lucru.
Ai început să vorbești cu el despre fotbal despre cum să-și calculeze primii pași?
Chiar am făcut asta. Merge foarte des la antrenamente și a avut ceva turnee. La unul dintre ele a ieșit și cel mai bun jucător. Nu mă duc la meciurile lui pentru că nu vreau să pun presiune. Să se zică: „Că e băiatul lui Dan Nistor și trebuie să joace”. Nu vreau să pun presiunea asta pe el. Dacă o să-i placă, e bine! Dacă nu, n-aș vrea să pun presiune pe el. Din partea mea poate să facă polo sau orice altceva.
Dan Nistor: "La Craiova și CFR timpul a demonstrat că s-au înșelat în privința mea"
Ai spus că ai o responsabilitate și că vrei să ajuți fotbaliști pentru națională și U Cluj. Simți o datorie?
Vreau să dau înapoi ceva pentru că și fotbalul mi-a dat foarte multe lucruri. Nu mă așteptam să ajung la un nivel așa de mare. Nu știu câți fotbaliști au avut ocazia să plece de la 18-19 ani și să ajungă unde am ajuns eu. Cred că românii sunt foarte talentați, doar că trebuie lucrat foarte mult la mentalitatea lor.
Te-ai hrănit vreodată cu ideea că s-a renunțat mult prea ușor la tine? Mă gândesc cum s-a renunțat la tine când ai fost la CFR și Craiova.
La aceste echipe știți că sunt mai multe grupuri de oameni. Pe lângă patroni mai sunt și alte persoane. Dacă unul spune că plouă afară, celălalt spune că ninge și se creează anumite chestii. Până la urmă timpul a demonstrat că majoritatea dintre ei s-au înșelat în privința mea și de aceea o să mai demonstrez încă o dată că gurile rele trebuie să-și vadă de treaba lor.
"Au fost persoane care nu m-au vrut la FCSB"
Au fost perioade de transfer în care s-a spus că Dan Nistor e dorit de Gigi Becali la FCSB. De ce n-ai mers niciodată acolo?
Ai dreptate! A fost cam de 5-6 ori această posibilitate. De câteva ori am fost foarte aproape, dar nu știu ce s-a întâmplat. Probabil au fost și alte persoane care nu m-au vrut acolo. Din punctul meu de vedere, era foarte greu să ajung acolo dat fiind trecutul meu dinamovist.
Dar au mai fost cazuri.
Da! Au mai fost. Uite, prima dată când a trebuit să ajung la Steaua (n.r. FCSB), pentru că pentru mine e Steaua, era vorba și de foarte mulți bani și am decis cu membrii familiei mele să nu fac această greșeală.
Ai avut o viață destul de grea până la un moment dat și uite că ai renunțaț la bani, tocmai pentru a nu face un pas greșit.
Primordial, banii nu sunt totul în viață! Important e să fi fericit și să te simți în largul tău. Din păcate, acolo (n.r. la FCSB) nu antrenorii fac echipa. 'Nea Gigi e singurul antrenor. Sunt banii și echipa dânsului și face ce-și dorește. Până la urmă e important cum te simți tu și să te simți apreciat.
"Am început să plâng când am văzut chipul meu pe autocarul lui Dinamo"
Cu ce vei rămâne după cariera de fotbalist? Care sunt momentele pe care le vei pune în ramă?
Să încep cu momentele rele. Ar fi acel meci cu CFR când am pierdut campionatul cu Craiova. Și cu Cosmin Contra am avut o perioadă foarte bună la Dinamo, când am intrat în play-off și pe ultima sută era să luăm campionatul. Tot la capitolul lucrurilor rele ar fi și finala pierdută anul trecut cu Sepsi. A fost o dezamăgire foarte mare! Vorbeam cu Alex Chipciu și pot spune că am avut Cupa în buzunar și am scăpat-o. Trebuie să învățăm din aceste clipe grele. Trebuie să învățăm și noi, dar și cei tineri.
Îi vei spune fiului tău că tatăl său a avut chipul pe autocarul celor de la Dinamo?
Nu i-am spus niciodată, dar probabil o să-i spun sau poate va afla el. Să dea Dumnezeu să trăiesc și probabil o să-i spun.
Ce a însemnat acel moment pentru tine? E un moment de referință pentru un jucător să ajungă pe autocarul celor de la Dinamo.
Când am vorbit cu „Tyson” (n.r. Costel Ologu, șoferul lui Dinamo) și mi-a spus acest lucru nu mi-a venit să cred. Apoi, când am văzut pe autocar asta, mi-au dat lacrimile și am început să plâng. N-am realizat că într-un timp atât de scurt pot ajunge pe autocarul uneia dintre cele mai iubite din România. O să-mi rămână toată viața! A fost ceva extraordinar!
"Perioada de la Evian m-a tras înapoi"
Te-ai gândit cum ar fi arătat cariera ta dacă aveai și junioratul?
Mi-e greu să spun ceva. Mă uit la tinerii care fac junioratul și ajung la 17-18 ani. Pare că vin plictisiți! Poate că eram și eu așa ca ei. Nu cred că sunt din alt aluat. Am fost crescut la țară, un băiat modest și simțit și cred că aș fi putut să ajung mai departe. Mai cred că și acea perioadă din Franța m-a dus înapoi. În loc să aleg performanța și să joc mai mult, atunci am ales doar partea financiară.
Dar la Evian, dacă ai fi avut junioratul, crezi că erai altfel?
Nu! Am avut anumite discuții contradictorii cu mai multe persoane din fotbalul românesc și atunci cred că, dacă eram folosit mai mult cei de acolo (n.r. Evian), reușeau. Era un fotbal foarte bărbătesc, fizic, pe bătaie. Antrenorul de atunci mi-a spus să aștept și trecuseră șase luni, iar eu voiam să joc pentru că prinsesem echipa națională unde eram titular. Nu-i port pică, iar ceea ce am spus atunci s-a adeverit. Echipa nu mai există! Se plăteau salarii foarte bune, dar cred că s-a greșit din partea lor.
Pare un scenariu dintr-un film, dar Dan Nistor intră în top 10 prezențe în Liga 1 și acum 15 ani era în Liga a V-a.
Mai stau și povestesc cu prietenii și-mi zic: „Băi, Dane! Când stăteam noi la Rucăr și rupeai tenișii lui bunică-ta! Venea taică-tu și te alerga, și te trăgea de urechi”. Greu mi-aș fi imaginat dacă mi-ar fi zis cineva acum 15 ani că o să am aproape cele mai multe meciuri din Liga 1 și că o să fiu un jucător consacrat, i-aș fi zis că fură curent.
Este o lecție de viață.
Exact!
Crezi că ar putea învăța tinerii jucători de la tine? Că nu e niciodată prea târziu.
Eu mi-aș dori ca tinerii atât de la echipa mea cât și de la alte cluburi să se uite la un interviu de-al meu în care am explicat „mot a mot” cum am plecat de la liga a V-a mai sus. Să vadă ce oportunități am avut în viață și ce suișuri și coborâșuri am avut. Am avut multe momente grele. I-aș ruga să se uite și cred că au ce să învețe de la mine.
"Am dormit cu banii sub pernă ca să nu-i fure cineva"
Pe tine ce te-a motivat să mergi mai departe? Bani nu puteai să faci la acel moment din fotbal.
Să vă spun cum s-a întâmplat toată povestea.
Te rog!
Era într-o vineri seara și a doua zi aveam o finală de Cupa României pe județ. Jucam pe stadionul Nicolae Dobrin. Prietenii mei de la Rucăr îmi spuneau că jucăm a doua zi la Pitești. Eu lucram la un hotel și intram la 19:00 și ieșeam la 7:00 dimineața. Țin minte că ne-am urcat 5-6 inși într-un Logan și am mers la Pitești. Nici ghete de fotbal n-aveam. Mi-a adus un prieten foarte bun niște ghete filet. Era o căldură infernală, vreo 30 și ceva de grade! Când am pășit ca fotbaliștii mari să vedem gazonul înainte de meci. Era verde și frumos și mi-am zis: „Vreau să fac ceva. Ori ajung paznic la hotel, ori de aici mi se lansează cariera”. La acel meci am făcut spectacol!
Pracic așa a început tot!
De acolo au venit oameni din Liga a III-a. Benone Lazăr înființa atunci echipa. Mi-a spus: „Bă, țărane! Hai la mine la Internațional. Facem echipa și vom promova”. Am mers cu ei apoi în cantonament la Băile Herculane. Mi-a propus să semnez pe 5 ani. Am vrut să-mi întreb și părinții pentru că așa era bine. Eram major, dar trebuia să asculți de părinți. Tata mi-a spus să n-o fac, dar eu am semnat. Mi-au spus că, dacă nu semnez, a doua zi plec cu trenul. Țin minte că am primit o sumă foarte mari de bani la semnătură. Nu văzusem euro până atunci. Nu pot să spun cât. Toată seara am stat apoi cu banii sub pernă crezând că vine cineva și-mi fură banii. A doua zi am pus banii la poștă și de acolo cariera mea a luat o întorsătură foarte frumoasă.
Ai luat banii și i-ai trimis părinților.
Așa era atunci.
N-ai făcut tu ceva cu ei.
Sincer, și la Liga a II-a trimiteam banii. Mama îmi ținea cardul. Mie îmi dădea strict ce era nevoie. Eu stăteam mereu în cantonament la Mioveni. Nu prea aveam nevoie de bani pentru că acolo primeam trei mese pe zi și toate condițiile. Mai mergeam la un suc sau la o cafea sau cu o fată la un film. Nu cheltuiam foarte mulți bani.
"Mingile și echipamentul pe care am fost vândut n-au ajuns în totalitate"
Hai să le spunem oamenilor și pe ce a fost vândut Dan Nistor prima oară!
Dan Nistor a fost vândut prima dată pe șapte mingi și un rând de echipament. Regret și acum că mingile și echipamentul n-au fost în totalitate aduse. Când am ajuns la Evian, în Franța, și asta poate să o confirme și profesorul de acolo, le-am făcut cadou din partea mea un rând de echipament. Erau 18 șorturi, tricouri și perechi de jambiere de la Evian, pentru că așa era normal. Plus că cei de la Primăria Rucăr au luat destul de mulți bani. Era vorba de grila de formare și au înaintat niște documente și au luat banii.
Cât de importante sunt aceste lucruri? Mă refer că ai trimis un rând de echipament la acel nivel. Mulți nu știu că vin jucătorii cu jambierii de acasă.
Din punctul meu de vedere, e un lucru foarte important. Să nu uiți niciodată de unde ai plecat! Să nu-ți uiți prietenii cu care ai crescut! Prima dată e familia, dar cu prietenii trebuie să păstrezi legătura. OK, o să ajungi la un anumit nivel și o să ai familie, bani și o altă viață, dar să nu uiți de unde ai plecat.
Dan Nistor: "Dacă nu-mi ieșea cu fotbalul, și acum aș fi lucrat la hotel"
E o binecuvântare de la Dumnezeu să fii fotbalist?
E și nu prea. OK că stai la hoteluri, ai bani, te afli printre nume sonore e ceva, dar, din punct de vedere familiar, e greu pentru că stai departe de soție și copii. Stai foarte mult în cantonamente, ninsoare, frig, picioare rupte. Anumite persoane nu văd asta și zic că ce bine e să fi fotbalist și câștigi o grămadă de bani. Pentru familie faci totul!
Ești un om simplu. Cum arată viața din afara terenului pentru Dan Nistor?
Dimineața merg cu copilul la școală și merg la antrenament cu o oră - o oră și jumătate înainte. Beau o cafea și mai povestesc cu colegii. Apoi vine antrenamentul în sine. Apoi merg acasă, mă odihnesc și-mi iau copilul de la școală. Merg prin parc cu el sau la o miuță în spatele blocului. Îl aduc la antrenament, iar pe seara facem lecțiile pentru școală. După ne băgam la somn și revenim. Când am vacanță îmi place foarte mult să merg pe munte. Acum cu cel mic e mai greu, dar când am 2-3 zile libere merg singur.
"Spun asta în premieră la iAMsport, am carnet de antrenor"
Ți-ai fi văzut viața fără fotbal?
Probabil aș fi continuat în meseria pe care o aveam, dacă nu rămâneam la Rucăr, la acel hotel. Continuam ca paznic sau ceea ce se mai putea întâmpla.
Te gândești că ai fi putut mai mult în fotbal? Ești un jucător de calitate.
Când am fost în liga a III-a la Câmpulung, îl țin minte și acum pe 'nea Stancu. Spunea: „Bă! Cum lovește ăsta mingea, și cu stângul, și cu dreptul! N-am văzut așa ceva”. Rămân la ideea anterioară că acea perioadă din Franța m-a dat înapoi. Aveam și alte oferte mai bune, din Spania. Dar, plecând de la 800 de lei - paznic, la mii de euro e o diferență foarte mare. Am ales atunci greșit!
După ce termini cariera, ce vei face?
O să spun acum pentru iAMsport. Mi-a venit carnetul de antrenor și actele. Îi mulțumesc lui Alex Chipciu că mi le-a adus de la București! Urmează după ce termin cariera de jucător să-mi iau licențele de antrenor. După cum mă văd nu cred că voi fi antrenor principal, ci mai degrabă unul secund.
Te duci cu Pintilii la o echipă?
Cu nașul sau cu altcineva. Să vedem ce brigadă vom face. Cred că vor fi lucruri frumoase.
Ce i-ai spune unui tânăr jucător la început de drum?
În primul rând, i-aș spune să nu aleagă financiar. Dacă sunt tineri și buni vor câștiga bani înzecit! Să fie serioși! Cred că în ziua de azi e bine să ai o femeie lângă tine. O femeie care să tragă cu casa! Să nu te gândești că pleci în cantonament și ea cine știe ce mai face. De asemenea, tinerii trebuie să aibă încredere în ei pentru că fotbalul românesc nu e așa de jos cum zic unii. Văd și eu jucători care au mai evoluat la nume sonore și când ajung aici clachează!
Ai 425 de prezențe. Vrei să te bați să fii numărul unu?
Vreau să fiu sănătos! Dacă nu o să mai pot și nu mai mă țin picioarele, o să fiu primul care o să ridice mâna și o să cer altul care să-mi ia locul. Nu sunt genul de persoană care să mă târăsc ca râma de teren.
Ce-ți dorești în 2024?
Obiectivele noastre sunt locurile 7-9, dar vom lupta și pentru play-off. Mi-aș dori să repetăm performanța de anul trecut și să câștigăm finala Cupei României și să fim sănătoși!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.