exclusiv Evaziune fiscală la UTA? Legea impune ca extracomunitarii să aibă contracte de muncă, Aradul driblează fiscalitatea cu o invenție proprie!

Remus Răureanu | Publicat: 21.07.2025 14:07 | Actualizat: 21.07.2025 15:55
Clubul pe care îl conduce Alexandru Meszar semnează cu fotbaliștii din afara Uniunii Europene contracte de imagine. Taxele sunt mai mici așa
Fotbalul românesc găsește metode ca să nu achite toate taxele, oricât de mică ar fi impozitarea. Sportul, în general, beneficiază oricum de un contract propriu, contract de activitate sportivă.
Forma aceasta de angajare prevede o taxare mai mică și a fost aprobată de către Parlament tocmai ca să sprijine sportul, să-l ajute din punct de vedere fiscal.
Document intern ajuns în posesia iAMsport.ro: Alexandru Meszar îi plătește pe fotbaliștii extracomunitari fără forme legale
Cluburile de fotbal au găsit o problemă, chiar și așa: legea nu permite încheierea unor contracte de activitate sportivă și cu cetățenii din afara Uniunii Europene. Extracomunitarii trebuie să aibă contracte individuale de muncă.
Într-un document intern din 2023 care a ajuns în posesia iAMsport.ro apar sume plătite către jucători extracomunitari în baza unor contracte de imagine.
De ce ar fi făcut UTA așa ceva? E o diferență semnificativă de taxare. Cât înseamnă toate taxele, până la brut față de net, în funcție de modalitatea de angajare:
- Contract individual de muncă: 65%
- Contract de activitate sportivă: 23%
- Contract de imagine: 10%.
La contractele de imagine, procentul poate fi mai mare în funcție de valoarea contribuțiilor pe care o acceptă angajatorul. Minimum înseamnă 10 la sută. Arădenii au descoperit, așadar, o cale să achite taxe mai mici chiar decât sunt acelea pentru contractele de activitate sportivă, o formă pe care legea nu o permite pentru angajarea extracomunitarilor.
”UTA nu e singurul club care trișează, mai sunt echipe care le fac extracomunitarilor contracte de muncă cu salariul minim legal”
În documentul intern apar și nume ale fotbaliștilor cu care UTA avea contracte de imagine: Philip Otele, nigerian, Erjon Hoxhallari, albanez, Aly Abeid, internațional din Mauritania născut în Arabia Saudită. Toți sunt extracomunitari și, conform legii, ar trebui să aibă contracte individuale de muncă în România. Nu contracte de activitate sportivă, nici pentru imagine.
Reporterii iAMsport.ro au discutat cu juriști specializați și implicați în fotbal, dar și cu avocați străini de domeniul acesta.
Opinia comună: ”Extracomunitarii trebuie să aibă contracte de muncă, e clar! Nu pot fi angajați altfel pe teritoriul României”. Juriști cu experiență în fotbal dezvăluie că ceea ce făcea UTA e o practică generalizată: ”Nu e singurul club care procedează astfel. Unele echipe le făceau jucătorilor din afara Uniunii contracte de muncă pe salariul minim, ca să obțină permise de muncă, și restul banilor îi plăteau pe contracte de activitate sportivă. UTA doar a făcut contracte de imagine în locul celor de activitate sportivă”.
UTA e în pierdere și e de vânzare chiar și așa, forțând fiscalitatea
Economia pe care o realizează un club în felul acesta este majoră, date fiind sumele mari pe care le încasează fotbaliștii. La un salariu net de 10.000 de euro pentru un extracomunitar, brutul este de 16.500 de euro pe contract de muncă.
Pe activitate sportivă, 12.300 de euro. Cu contract de imagine, 11.000 de euro. Chiar și așa, cu o astfel de economisire, UTA e aproape de colaps.
iAMsport.ro a dezvăluit că Alexandru Meszar, persoana care controlează clubul fără să aibă un rol oficial clar, e dispusă să cedeze șefia contra unui milion de euro. La finalul anului 2023, Meszar avea de recuperat o creanță de aproape trei milioane de euro, deci el ar încasa în jurul a patru milioane de euro dacă ar reuși să cedeze echipa.
UTA nu este o societate pe acțiuni, e o asociație nonprofit, ceea ce înseamnă că un investitor interesat de roș-albi nu ar putea să cumpere acțiuni, ar trebui să achite datoriile existente și să finanțeze ONG prin creditare, așa cum a procedat și Meszar. Președintele neoficial al arădenilor a refuzat să comenteze despre subiect, el nu a reacționat deși i-au fost transmise inclusiv prin mesaje informațiile publicate.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite



















