corespondența antalya Fotbal, familie, trecut și echipa națională | Interviu cu de toate cu Sergiu Hanca: "Atunci mi-am dat seama că viața e nasoală". Mărturii tragice despre familia pentru care a construit o casă: "Din păcate fetița a murit"
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 10.01.2024 17:43 | Actualizat: 10.01.2024 19:04
Sergiu Hanca (31 de ani) nu trăiește cu regrete, cel puțin nu după experiența de la Universitatea Craiova. Vorbește despre lupta pentru titlu, echipa națională, momentele grele când soția sa, Andreea, a fost cea care l-a împins de la spate. Povestește și drama prin care a trecut familia căreia fotbalistul i-a construit o casă, dar și cât îl ajută faptul că e alături de ei.
Sergiu, regreți acum că ai mers la Universitatea Craiova?
Nu! Atunci am ales cu un motiv întemeiat. Mai există regrete din fotbal, dar din fiecare am învățat câte ceva.
Ai fost om de bază în Polonia. Ce n-a funcționat la Craiova?
Nu știu! Așa a văzut antrenorul situația la acel moment.
Cum vezi lupta la titlu?
FCSB pleacă cu prima șansă la cum au arătat. Fiind un campionat echilibrat și faptul că se intră în play-off cu punctele înjumătățite, totul este posibil.
Dinamo se salvează de la retrogradare?
Ține doar de ei. Fiecare echipă din Superligă este la mâna ei.
Mai înseamnă ceva pentru tine să joci împotriva celor de la Dinamo?
La Dinamo am avut multe momente frumoase. Faptul că ei au promovat și eu mă aflu acum la o altă echipă există posibilitatea să joc împotriva lor. O să-mi fac treaba împotriva lor și cel mai mult contează echipa la care joc în acest moment.
"Îmi place energia naționalei României"
Îți place naționala de azi?
Da! Îmi place energia și faptul că lumea începe să fie pozitivă. Doar prin jocul arătat lumea le-a fost alături.
Ce ți se pare că are naționala de acum față de cea în care ai jucat tu? Acum e vorba de o familie, atunci nu era?
Tocmai aici se vede calitatea antrenorului. Să formezi cât mai repede un grup și să aduci cât mai rapid rezultate. Asta a făcut Edi Iordănescu! Acum doi ani ,când am fost eu în Nations League, n-au fost rezultate, dar de atunci s-a început să se continue și să se țină ședințe și altele.
Dar cum crezi că s-a metamorfozat totul așa de repede. Cum spuneai și tu că-n Nations League nu erau așa multe rezultate.
Fotbalistul român are calitate, însă mai are nevoie de sacrificiu și mentalitate. În această campanie s-a dovedit că are și inimă și mentalitate.
Cât de importantă este familia pentru Sergiu Hanca
Cât contează pentru un fotbalist familia?
Mult! Pentru mine e cel mai important lucru și mă simt norocos că mi-am întâlnit actuala soție în urmă cu 10 ani. De atunci am avut o viață liniștită și m-a ajutat în tot ce-am făcut.
Au fost momente când ea a fost cea care te-a adus pe linia de plutire?
M-a împins de la spate. În momentul în care am … eram în lotul celor de la Târgu Mureș în prima echipă. Am avut o accidentare și mai mult jucam pe la liga a IV-a. Mai venea pe la mine la Târgu Mureș și mă vedea. Îmi spunea mereu că pot mai mult. M-a împins de la spate și a început să se ocupe de un program pentru mine și aceste lucruri m-au ajutat să progresez.
În acele momente te pregăteai să renunți?
Nici nu știam ce să fac sau ce vreau. Când am văzut că sunt împins de ea și am văzut că se poate am luat-o în serios și am ascultat-o.
Te-ai gândit cum ar fi arătat viața ta fără fotbal?
Ar fi fost nasoală! În pandemie a fost momentul în care am decis să mă fac antrenor după ce m-am lăsat. Țin minte că eram cu Andreea în Polonia și era lockdown. Ne plimbam prin casă și ne tot ciocneam, ne mai ciondăneam. Problema era la mine pentru că aveam tabieturile mele. Mă trezesc dimineață și mă duc la antrenament. Apoi vin acasă și mă odihnesc, iar seara îmi făceam alte treburi. Dintr-o dată eram ca un câine în cușcă și nu știam încotro să o iau. Atunci i-am zis că m-am gândit la ceva, iar ea a zis: ”Vrei să te faci antrenor”. A simțit.
Te-a citit imediat!
Vreau să mă fac antrenor pentru că nu pot sta fără fotbal. Chiar și acum mai am momente în care mi-aș dori să fiu mai tânăr și să fac mai bine lucrurile. Diferența dintre un jucător de top și unul mediu este dată de cel care realizează mai repede ce lucruri trebuie să facă la maturitate.
Ai construit o casă pentru niște copii. Ce mai știi de ei?
Mai țin legătura cu părintele care se ocupă de ei. Le trimit în fiecare lună bani. De acest Crăciun n-am reușit să fiu lângă ei pentru că am fost cu recuperarea la accidentare și a fost mai dificil să ajung. Au fost patru copii. Din păcate fetița cea mare a murit în urmă cu an, din cauza unei probleme la inimă. Au rămas doar trei acum. Încercăm să-i ajutăm să se întrețină. Tatăl lor muncește cu ziua și sperăm ca ajutorul nostru financiar să-i ajute să aibă un trai mai bun.
Ajutându-i pe ei, te încarci tu, nu?
Ești recunoscător pentru ceea ce ai, cred. Orice om nu e mulțumit cu ceea ce are și se uită la celălalt. Mai important este să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Mă uit la familia pe care am ajutat-o. Când am decis să le facem casă stăteam cu Andreea și mă uitam la un serial și afară ningea. Ne-am pus întrebarea: ”Dar ei unde dorm acum”. Țin minte că aveau o casă ferească Dumnezeu! Aia nu era casă! Era sub cerul liber. Când simt că mă ia un val mai negativ, mă gândesc că sunt privilegiat față de alte persoane. Asta nu înseamnă că nu muncesc pentru obiectivele și visurile mele.
Cu ce te-a ajutat experiența din Polonia?
Cred că m-a maturizat. Când am plecat de la Dinamo, la 26 de ani, toată lumea mă cunoștea, dar când am ajuns la Cracovia eram un jucător dintr-o altă țară. Pe cei de acolo nu-i interesa cine sunt și ce am făcut și nu mai conta ceea ce am făcut în România. Conta doar ceea ce puteam să fac în momentul respectiv acolo. Primele șase luni au fost de adaptare și mi-a fost foarte greu din punct de vedere fizic. Am făcut greu față.
Te-a ajutat cineva?
Am avut noroc de Cornel Râpă pentru că m-a ajutat cu adaptarea și cu birocrația care era acolo și să mă așez cât mai repede. Mi-am dat seama că trebuie să dau mult mai mult pentru a juca. În afară, ca străin, ești luat ca să faci diferența. Dacă nu faci asta, aleg unul de-al lor.
Ce-ți dorești de la 2024?
Îmi doresc doar să fiu sănătos! Vreau să mă bucur în fiecare zi de fotbal. Am obiective și știu că pot să mi le îndeplinesc.
Te-ai vedea la Euro?
Da! Oricine s-ar vedea. Dacă e vreun jucător care ar spune nu, n-are ce căuta în fotbal. Important e să o iau pas cu pas. Orice antrenor își dorește jucători care să fie în formă maximă sau care să-l ajute să aibă rezultate.
Cum ți se pare grupa?
Mulți spun că e ușoară, dar eu nu cred asta. Fotbalul s-a schimbat mult în ultimul timp. Accesul la informație, vitaminizarea, recuperarea și toate terapiile au împins fotbalistul la alte limite. Înainte la 34-35 de ani te retrăgeai, dar acum sunt jucători care evoluează și la 38-40 de ani. Înseamnă că s-a prelungit perioada de activitate a jucătorului și cred că se va mai prelungi și se va ajunge la peste 40 de ani. Mă uit la Ronaldo că are cele mai multe goluri marcate, iar Nistor de la noi are cele mai bune cifre la 35 de ani. Contează cum ai tu grijă de tine, cu cât o faci mai bine, cu atât poți prelungi mai mult activitatea.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.