Gigi Becali nici măcar n-a cerut transferul palmaresului AFC Steaua. Ce s-a întâmplat în 2003, potrivit judecătorilor
Redactia | Publicat: 16.05.2024 11:10 | Actualizat: 16.05.2024 22:17
În 2003, când a înființat FCSB, Gigi Becali n-a înaintat vreo cerere de transfer de palmares de la AFC Steaua, se arată în motivarea Curții de Apel.
Miercuri a fost publicată motivarea Curții de Apel în dosarul pentru palmares, decizie care s-a dat în octombrie 2023.
Concluziile sunt clare: FCSB n-a avut niciodată palmaresul Stelei. Din motivarea aflăm însă un alt lucru interesant. În 2003 n-a existat niciun transfer de palmares între AFC Steaua și FC Steaua București SA - devenită FCSB după ce a pierdut marca.
Ce s-a întâmplat în 2003, când Gigi Becali a înființat FCSB
În 2003, după ce Gigi Becali a tot împrumutat AFC Steaua, omul de afaceri din Pipera a înființat FC Steaua București SA. Scopul oficial al noii societăți era să facă profit pe care să-l folosească pentru finanțarea AFC Steaua.
Neoficial, Gigi Becali intenționa prin noua societate să devină proprietarul celui mai titrat club de fotbal din România.
În noua societate Gigi Becali a primit 51% din acțiuni, AFC Steaua - 36%, Viorel Păunescu - 6%, Victor Pițurcă - 4% și Lucian Becali 3%. Valoarea totală a acțiunilor a fost calculată atunci la 10 milioane de dolari.
În cadrul protocolului, Gigi Becali a transferat de la AFC Steaua - pe care tot el o controla - către FC Steaua București SA lotul de jucători, contractele comerciale, dar și dreptul de a juca în Liga 1. Nu este însă nicio referire la vreun transfer de palmares sau de marcă:
”Prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei din data de 6.02.2003 s-a hotărât: aprobarea participării Asociaţiei la capitalul social al Fotbal Steaua Bucureşti SA cu aport în natura, constând în instalaţia ROTORILL; aprobarea actului constitutiv al SC Fotbal Club „Steaua” Bucureşti SA; cesionarea cu titlu gratuit a drepturilor de participare în Divizia A, începând cu data înregistrării legale a societăţii comerciale înfiinţate; aprobarea cesionarii cu titlu gratuit a drepturilor federative asupra tuturor judecătorilor legitimaţi valabil la Asociaţie; de asemenea, s-a aprobat ca societatea comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti să se înregistreze ca structura sportivă legal constituită la Ministerul Tineretului şi Sportului începând cu data dobândirii personalităţii juridice în calitate de club profesionist de fotbal, precum şi cesionarea cu titlu gratuit către societate a tuturor contractelor de publicitate, sponsorizare, drepturi TV şi alte asemenea, încheiate în legătură directă sau indirectă cu activitatea sportivă principală”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București.
Practic, Gigi Becali a înființat atunci, în 2003, un nou club pe care l-a înscris direct în Liga 1, în locul AFC Steaua. Noul club a preluat jucătorii, contractele comerciale, locul în campionat etc, dar n-a avut încă de atunci niciun drept asupra mărcii sau asupra palmaresului. Ambele erau în proprietatea CSA Steaua și AFC Steaua primise doar drept de folosință asupra lor.
Gigi Becali n-a cerut nici măcar transferul palmaresului AFC Steaua
Din motivare aflăm că Gigi Becali nici măcar n-a solicitat transferul palmaresului AFC Steaua către FC Steaua București SA. Din 1998 până în 2003, AFC Steaua a câștigat un titlu, o Cupă și o Supercupă:
”Dreptul la palmares nu a făcut obiectului vreunui transfer de la Asociația Fotbal Club Steaua către apelanta FCSB (potrivit tranzacției din 2003 dintre părți fiind transmis exclusiv dreptul accesoriu de participare în sezonul competițional următor”, se mai arată în motivare.
”Cu privire la acest aspect, în considerarea calificării ca drept nepatrimonial a dreptului la palmares, Curtea apreciază că acesta nu poate reprezenta un element al fondului de comerț, înțeles ca universalitate de drepturi patrimoniale afectată desfășurării unei activități profesionale. Chiar și într o accepțiune a fondului de comerț ce ar include drepturi nepatrimoniale, în absența unei manifestări de voință decisive în acest sens (în tranzacția din 2003 menționându-se exclusiv transferul dreptului de a participa în Divizia A, drept care, deși decurge din poziția ocupată în clasamentele anterioare, este distinct de dreptul la palmares), Curtea constată că nu poate fi reținut un asemenea transfer”, mai scrie în motivare.
Cât despre transferul palmaresului echipei istorice a Stelei, Gigi Becali n-avea nicio șansă să-l obțină, deoarece nici AFC Steaua n-avea vreun drept de proprietate asupra lui:
”În stabilirea situaţiei de fapt privind neoperarea transferului dreptului asupra palmaresului către recurenta pârâtă, în mod corect instanțele fondului au dat eficiență autorității de lucru judecat a deciziei nr. 3425/2014 a Înaltei Curți, prin care s-a statuat irefragabil că la nivelul anului 1999 nu a operat un transfer integral de patrimoniu, astfel cum pretinde recurenta pârâtă”, se mai arată în motivare.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.