corespondența antalya Interviu cu Raul Opruț după revenirea la Hermannstadt. De ce nu s-a impus în Belgia și ce își propune la Sibiu: ”Am simțit pe pielea mea, dar vreau la EURO în vară”
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 09.01.2024 09:56 | Actualizat: 09.01.2024 12:06
Raul Opruț (26 de ani) a vorbit, într-un interviul pentru iAMsport.ro, despre situația din Belgia de la Kortrijk și decizia de a se întoarce la Hermannstadt.
Salut, Raul! Lucrurile s-au derulat repede pentru tine. Anul trecut făceam interviu în Antalya, tu tot ca jucător al lui Hermannstadt. Ai avut 6 luni de vis la Hermannstadt, ai plecat în Belgia și acum te-ai întors acasă...
Salut! A fost cea mai bună perioadă din cariera de jucător. Nu știu dacă să iau partea bună sau partea rea.
- Cu iAMsport.ro rămâi conectat la tot ce se întâmplă în cantonamentele echipelor din Liga 1! Reporterii speciali iAMsport.ro - Vlad Nedelea, Silvian Bădulescu, Iosif Popescu și Daniel Bălan - îți aduc zi de zi cele mai importante informații din Antalya.
Cum a fost 2023 pentru tine?
Per total a fost un an foarte bun, chiar dacă am trecut prin acel incident din Belgia la care nu mă așteptam. Consider că am venit la Hermannstadt cu gânduri bune și că am rămas pozitiv. Până la urmă e o perioadă din care am învățat multe chestii care mă vor ajuta pe viitor.
Ce te-a învățat acest an per total?
Am învățat să nu renunț niciodată indiferent de greutăți. Se pot întâmpla mici accidente în carieră și asta cred că e cea mai mare învățătură.
Raul Opruț: "Străinii n-au răbdarea noastră cu jucătorii din afara țării"
Direct, ce n-a mers în Belgia?
Nu știu ce să zic după ce n-am jucat. E ca într-o relație și aici n-ar fi corect să spunem anumite lucruri. Să vorbesc despre aceste lucruri personale care s-au întâmplat acolo. Nu mi-a spus nimeni din ce cauză s-a petrecut totul așa și atunci prefer să nu vorbesc despre asta.
A ținut și de tine?
Cu siguranță a ținut și de mine! În afară este și altfel mentalitatea mai ales pentru stranieri. Nu au aceeași răbdare pe care o avem noi în România cu străinii veniți aici. Am avut și ghinionul ca antrenorul care m-a dorit a fost dat afară după câteva etape.
Te-ai gândit atunci când antrenorul a fost dat afară ți se vor închide și ție șansele la joc?
Nu! Nu m-am gândit la asta! Am fost acolo pentru că mi-am dorit să demonstrez în fotbalul belgian. Următorul antrenor a venit la mine după două săptămâni și mi-a spus că mă antrenez bine și că-i place de mine și că-mi va veni șansa.
Te-au prezentat ca pe un superstar și apoi nu-ți dau șanse! Ce înțelegi din asta?
N-aș spune asta. Așa au prezentările acolo, sunt mai speciale. Cu siguranță al doilea antrenor mi-a dat 20 de minute și apoi n-a mai vorbit cu mine. Ține de ambele părți. Și tu ca jucător ai responsabilitățile tale și trebuie să arăți că trebuie să joci. Nu ține doar de ei sau de mine.
Raul Opruț: ”Am simțit diferența de intensitate! Ritmul e foarte ridicat"
E greu pentru fotbalistul român să se adapteze în străinătate? Ce e diferit acolo față de ce e aici?
Nu știu dacă neapărat e greu pentru că românii joacă în străinătate. Cred că e vorba de o perioadă de acomodare din punct de vedere al antrenamentelor și a intensității. În Belgia am avut problema ritmului de la antrenamente care era foarte ridicat. Și-n primele două meciuri bifate am simțit diferența asta pe pielea mea.
E mai bine să pleci ca junior în străinătate pentru a te acomoda cu mediul de acolo?
Nu pot să-mi dau cu părerea. Dacă pleci mai devreme la un club care te crește și care vrea să-ți ofere șansa de a debuta la prima echipă înseamnă ceva. Una e să pleci de mic la un club de juniori, dar dacă nu faci pasul la echipa mare, cumva e degeaba. E o diferență între juniori și echipa mare.
Au fost discuții legate de românii transferați în afară despre care s-a spus că sunt în urmă cu pregătirea fizică. Ce fac belgienii diferit?
Cu siguranță e mai dificil ca-n România! La echipele din Belgia sunt mulți care provin din academii sau care vin din ligile inferioare, care la 20-21 de ani fac pasul spre prima ligă. Sunt mulți tineri care joacă acolo bine un an sau doi și fac pasul rapid în Anglia, Germania, Franța. Se vinde foarte bine din Belgia. Colegii de acolo mi-au spus că dacă faci față în campionatul Belgiei, poți face față oriunde în lume. E un campionat foarte fizic și asta face diferența. Din această cauză când facem pasul afară avem nevoie de timp să ne acomodăm cu antrenamentele și meciurile.
Raul Opruț: "Am vorbit mult cu Dani Coman și mister"
Belgia e dată mereu ca exemplu atât ca națională, dar și la nivel cluburi. Face infrastructura de acolo diferența? Doar asta?
Nu cred că doar asta. Sunt foarte organizați per total și asta începe de la copiii. Când ai totul organizat de mic și faci aceleași lucruri bine vei da randament. La ei asta se întâmplă. Faptul că au bani și infrastructură devine totul mult mai ușor. Cred că este unul dintre cele mai bune campionate pentru jucătorii tineri.
Cum era organizat Kortrijk?
Era o realitate mică. Era foarte bine organizată din punct de vedere al conducerii. Fiecare știa ce trebuie să facă și aveau oameni puși pe toate sectoarele. Trebuia să te gândești doar la fotbal.
Te-ai sfătuit cu cineva acum când te-ai întors? Ai luat legătura poate cu selecționerul.
Nu! N-am vorbit cu selecționerul. Am vorbit cu Dani și mister, dar și cu familia. În rest nu m-am sfătuit cu nimeni pentru că am considerat că e cea mai bună alegere.
Raul Opruț: "M-am întors și pentru că vreau la EURO"
Stafful naționalei a fost la amicalul vostru.
Nu i-am văzut. După joc m-am pus pe bancă și n-am vorbit cu nimeni de acolo.
Te gândești la Euro?
Normal! Am făcut parte din această campanie, chiar dacă n-am participat la toate jocurile. Am fost acolo și am simțit cum e atmosfera de la echipa națională. Toată țara e mândră de această realizare și asta îmi doresc.
A cântărit decizia ta și pentru șansele de a prinde Euro?
Cu siguranță! Orice jucător care are meciuri în picioare are o șansă în plus la națională.
Cum ai urmărit jocurile din calificări?
Cu sufletul la gură! Mai ales ultimul joc cu Elveția pentru că-mi doream să terminăm pe primul loc și să arătăm că nu suntem o selecționată slabă.
Suntem la Euro după o perioadă lungă. Ce ar însemna pentru tine o prezență în echipă?
Ar fi un vis devenit realitate. Sper să se adeverească! Cel mai important e să fim sănătoși.
Cum ar fi să fi la Euro și să cânți imnul?
Nu pot descrie asta în cuvinte! Lucrurile acestea se simt pur și simplu!
Raul Opruț: "Vreau să fim în play-off, din Belgia am văzut meciurile echipei"
Hermannstadt e una dintre formațiile care trag tare pentru play-off. Le-ai văzut jocurile?
Am văzut aproape toate jocurile și sunt bucuros că au avut continuitate în acest sezon și sper ca la vară să fim în play-off.
E schimbată echipa față de momentul în care ai plecat?
Da! Este schimbat în bine pentru că n-au pierdut foarte mult jocuri și au acum continuitate.
Ce ar însemna pentru tine un sezon reușit?
Ar însemna un nou început. După perioada asta neagră o calificare în play-off ar însemna din punct de vedere mental aș fi foarte fericit.
Raul Opruț: "Drăgușin merită tot ce i se întâmplă"
Ai jucat la națională lângă Radu Drăgușin, acum vedem că în iarna asta sunt pe urmele lui cluburi ca Bayern, Tottenham, Napoli. Ce ar însemna pentru România un astfel de transfer?
Ar fi ceva bun! Lumea ar începe să vorbească fotbaliștii români. Mă bucur pentru Radu care este un băiat muncitor și care merită toate lucrurile prin care trece acum.
L-ai simțit la antrenamente?
Da! Dacă nu era bun, nu-l doreau astfel de echipe. E un jucător foarte bun.
Din vară ce ai de gând?
Mă voi întoarce la Kortrijk și vom vedea cum vor decurge lucrurile. Și acum nu mi-au spus să plec de tot, mi-au spus că trebuie să-mi joc șansa. Acum a fost mai bine să mă întorc în România.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.